Mám gonartrózu - čo robiť?

erikamasiarova
21. júl 2021

Dobry den mam gonartrozu 3 stupna..pred 2 tyzdnami som bola na obstreku..no neponáha.v kolene pichá praská,puká bolest aj v noci..na kontrolu o pol roka..potrebuhem poradit aký kolagen su vybrať ked ich je velmi veľa..o tomto ochoreni neviem mic len z netu..bojim sa aj o druhekoleno taktiez vkyse puká..co robit som v koncoch..strasne to koleno bolí..kazdy den davam jedniduchý strečing..co robit..strasne ma to obmedzuje..ani v noci nespim 😥

yvkay
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
yvkay
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
erikamasiarova
autor
21. júl 2021

@yvkay prepac tykam lepsie sa mi bude pisat..ja som.pred 10 rokmi bola operovana meniskus a plastika..mozem.sa opytat kolko mas rokov..? Mne tiez povedali ze m.operacia neminie..ale pre vek zatial takto..

kittykat22
21. júl 2021

@erikamasiarova nepomohlo by ti zatejpovanie kolena od fyzioterapeuta na par dni? To je vzdy velka ulava pre klby, ak su tejpovacie pasky dobre nalepene.

erikamasiarova
autor
21. júl 2021

@kittykat22 mala som a nič nepomohlo

marcellka32
22. júl 2021

Dobrý kolagén je hovädzí na kĺby, zo stránky gymbeam.sk

ichbinich
22. júl 2021

Ja mam v kolenach artrozu stupna 3-4, zo 4 🙄
Mne strasne ruplo v jednom kolene este na jesen 2017, z toho som sa dlho spamatavala. Bola som 4 alebo 5x na hylauronovy obstrek, ten mi celkom pomohol.
Potom som bola u ineho lekara, ten zo stareho rötngenu zistil, ze mam posunute jablcko, dal mi ortezu. Ked presla zima, pomaly rpesli aj bolesti.
Pre mna je najhorsie vzdy jesen a zima a vacsina jari. Ked sa otepli, svieti slnko, je dobre.
Zaroven som prisla na to, ze mi robi zle bicyklovanie, kupila som si e-bike. Ten mi velmi pomoze, kolena ma po bicyklovani nebolia, a to si zapnem motor iba trosku (stupen 1-2 zo 7).

Kupujem si vitaminy atd. na klby, ale rozne. Mam dojem, ze dlho brat jeden druh mi po case akoby neucinkloval. Takze niekedy z lekarne hento, potom tamto (som v Rakusku, takze ti konkretne nazvy nepomozu). Ale co som pridala je extrakt boswelia. Zvycajne si kupujem vlastnu znacku nasej lekarne.

Zacala som jogu, to bolo fajn, a potom prisiel covid - a doma sa nedostanem k nicomu...
Ja viem, ze by som mala schudnut.
Ked mam akutne bolesti, dam si nejaky krem na to, zvycajne s diclofenacom. To mi nastastie netreba casto.
Super mi bolo, ked som mala par dni od reumatologicky prendison, to som sla po rokoch bez bolesti po schodoch. Ale dala mi ich kvoli reumatickym bolestiam v prstoch ruk a na to mi nepomohol a teda tak "dokazala", ze artirtidu nemam... No ale bolesti take mavam...

Vsetci lekari iba po vedia, ze nevedia preco to tak mam. Niektori mi chcu predat ich vitaminy, mam chodit iba ku nim na fyzio, ini davat obstreky, vsetci, ze mam bicyklovat... Kazdy pokrci plecami, ze mam iba 44 rokov a probemy s kolenami od 14 rokov. Uz ani neviem, u kolkych lekarov som bola. Mne tvrdili, ze od operacie mam este daleko. Ale v takych stavoch akutnej bolesti by som veru pristala aj na vymenu celeho kolena, take je to neprijemne a obmedzujuce.

Vzdy chcem cvicit podla nemeckho terapueta Liebscherr und Bracht (maju videa na youtube), ale skoro nikdy to nerobim 🤐 On sa sustredi na strecing, an facsie, uvolneneie svalov a rozhybanie. Jeden cvik na palec na ruke robievam, pocas sviku je to neprijemne, ale pomaha to. Ale to je jednoduche, to mozem pri pocitaci, kym iba nieco citam... Musim sa dokopat ku cviceniam od neho aj na kolena...

Vyrazne som ale redukovala zivocisne potraviny, maso uz davno, ale potom aj ostatne. Veganska strava mi vadila - proste nechcem mat zle svedomie len preto, ze si dam ozajstny jogurt a syr a nechcem kadejake nahrady. Kde sa da bez komplikacii, varim aj vegansky, ale uz sa kvoli tomu netrapim, ked to je iba vegetarianske a nie veganske. Maso ale jem zvycajne iba cez vikend.

yvkay
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
erikamasiarova
autor
22. júl 2021

@yvkay no ja mam 28 takze operacia zatial nie ale ze casom určite

yvkay
Autor odpoveď zmazal
Zobraz