Ahojte. Mám strašnú fobi z vracania, co i len trosku mi ostane zle, už sa bojím, vidim niekoho vracať to je pre mňa smrť aj mne ostane zle.. čím to je ? Je to mojou mysľou alebo čo? Máte to aj vy ? Verim se su to neni príjemné situacie, ale strašne to znášam, ze az strach ..
Daj si dychove cvicenia a vyhybaj sa situaciam ktore mozes ovplyvnit, napriklad nepi moc alkoholu ak sa nechces povracat, neprejedaj sa, nechod na kolotoc a tak dalej. A ak uz sa to bohuzial deje lebo ti je zle, si chora a podobne, pred vracanim.zas skus dychove cvicenia a celkovo pracuj na tom, aby si si to v hlave urovnala, ber vracanie ako proces, ktory ti mozno pomoze aby ti bolo lepsie- vyprazdni ti zaludok na ktory ti bolo zle, atd atd... Ak je to naozaj extrem, skus psychologa, urcite je lepsie aj nazor odbornika.
Uplne ti rozumiem! Ja to mam cely zivot. Obmedzuje ma to v beznom zivote. Mavam uzkosti, nemozem jest v restauraciach, cestovat, chodit tam kde su davy ludi lebo sa bojim, ze sa nakazim nejakou crevnou chripkou. Moje uzkosti sa prejavuju ako inak pocitom na vracanie, takze je to naozaj zacarovany kruh. Dokonca sa bojim tehotenstva. Co ked budem vracat? Co ked moje dieta prinesie nejaku crevnu virozu domov?
Milujem ked mi niekto povie, ze to mam hodit za hlavu, ze nikto nema rad vracanie. Ze mam dospiet, toto dospely clovek neriesi ( mam 28 rokov). Tito ludia si nedokazu predstavit ake to je utrpenie, pretoze zazivaju maximalne strach, nie fobiu. Fobicke stavy su naozaj nieco ineho ako strach!
Rozhodla som sa navstivit psychologa, ten mi hned na zaciatku dal “facku” a povedal mi, ze sa toho neda zbavit. No nastastie sa s tym da pracovat ale je to naozaj dlhy proces. Momentalne na tom pracujeme, ide to naozaj pomaly. Odporucam vyhladat takeho, ktory ti to vie dat preplatit cez poistovnu 🙂
V neposlednom rade treba mysliet nato, ze ziadna fobia ani strach nevznikol bez podnetu, ktory to vyvolal. Nemusis si to vobec pamatat. Dokonca si mohla mat len par mesiacov a mama ta dala zle odgrgnut, bola si dlhsie nespokojna a takto sa ti vyformoval strach alebo fabia ( ten nas mozog pracuje naozaj divne 😀) je to tak, pretoze nase emocie nestarnu, starneme len my 🙂 takze treba skusit patrat po pricine a nasledne racionalizovat tento pocit a pokusit sa nejak prepisat v hlave to, ze vracianie je hrozba na to, ze vracanie je prirodzene. ( ani mne sa to zatial nedari ale verim, ze to pojde)
Drzim ti palce, je to naozaj hnusoba!
@desa12 fuuu noo mne to asi ostalo ked som bola tehotna 2x a grcala som jedna radost a tie bolesti zaludka.. este tuzim po jednom dieťatku ale bojim sa toho .. no teraz maly doniesol virozu takze celu noc bol na kyblom ja som na toto hakliva ani pozriet sa na to nemozem strach tak by som mu chcela byt viac oporou a nedajboze ze by mi nieco ine ovracal ...
mam to aj ja. odkedy som bola malicka. nebola som s tym nikdy nikde
@desa12 presne pre toto sa taktiez bojim tehotenstva! neviem alo by som zvladla 9 mesiacov len zvracat
Presne…bojim sa toho, ze pri dietati nebudem vediet byt kef mu hude zle. @margaretka012 ja som to 27 rokov odkladala, nemala som to az take zle, resp. Nevedeli sme prist na pricinu toho preco mi je neustale zle. Potom ked zacala korona prisla som nato, ze doma mi nikdy nic nie je a to, ze mi je na vracanie je v skutocnosti uzkost a s travenim nemam naozaj nic. Inak by som s tym asi ani ja nikam nesla lebo som si neuvedomoval, ze ma to az takto obmedzuje
Ano, tiez to mam a mam to od utleho detstva. Nedokazem vidiet, ako niekto zvracia alebo pocut ten zvuk, lebo hned sa klepem a automaticky letim aj ja. Strasne som sa bala tehotenstva, nastastie, ani raz som pocas tehotenstva nezvracala. Ale s dietatom to uz je tazsie, tam sa ta cinnost vyskytuje uz castejsie, nez by som chcela. A priznavam, ze som asi matka roka, ale nedokazem ani utriet grcky po vlastnom dietati.
Cely zivot sa snazim vyhybat situaciam, kde by sa mohlo stat, ze niekomu z rodiny bude zle. Takze alkohol s mierou, stravu tiez s mierou, ked sa dopocujem, ze niekde zuri nejaka crevna viroza, nejdeme tam, nestretavame sa s potencialne nakazenymi (nedavam syna vtedy do skolky, nechodim do prace, ak ma niekto z kolegov alebo jeho dieta traviace problemy).
Moje najmenej oblubene rocne obdobie je leto, lebo vtedy hrozi, ze sa potrava moze pokazit alebo celkovo cloveku moze prist zle aj z toho tepla... nechodim kvoli tomu uz ani na ziadne dovolenky, kde je 40+ stupnov, ani do ziadnej exotiky. Navstevujem len krajiny EU, kde je nezavadna pitna voda....
Emetofobia.. skus vygooglit a mozno najdes odpovede...