Mám extrémny problém s akné

haenol
30. aug 2022

Ahojte kočky, slečny, dámy.

Mám extrémny problém s akné .. teda, za poslednú dobu (2 mesiace) sa to dostalo do takého štádia, že pri dotyku tváre (hlavne okolie pier a brada) pociťujem takú bolesť, pri ktorej nemám problém sa rozplakať.

Nikdy predtým som akné nemala, počas puberty vôbec, no teraz .. v mojich 22 rokoch je to neúnosné. Skúsila som všeličo, drahšie produkty, "obyčajné" z drogérie, domáce recepty .. nič. Taktiež som navštívila doktora, brala lieky/vitamíny, nepomohlo. Prestala som aj s líčením.

Dodržujem i zdravý životný štýl, sladkú vodu nepijem, denne sa o svoju pleť starám, no aj cez to všetko moja tvár vyzerá, akoby som všetko zanedbávala. Je pre mňa naozaj ťažké s týmto žiť, denne znášať tie divné pohľady ľudí, počúvať "rady" z okolia ("A skúsila si toto? , Kúp si toto a máš po probléme. , Cesnak, pasta ti určite pomôže. Daj na moju radu.").

Vie niektorá s vás o niečom, čo by si dokázalo skutočne pomôcť? Som v koncoch.

tenerifka
30. aug 2022

ano, viem, smer kozny lekar a pravdepodobne ti doporuci roaccutane (dercutane), liek na baze isotretinoinu. Zena, mame 21.storocie, pomoc existuje, treba len urobit ten prvy krok

babovka2321
30. aug 2022

@haenol ja len tak pomimo, nejake zatial neobjavene potravinove intolerancie? Sestru (30+) poslali na testy presne kvoli akne, u nej to bolo nakoniec ale hormonalneho povodu (vysadila antikoncepciu po rokoch a vtedy sa to zhorsilo najviac).

ms_green
30. aug 2022

Pripájam sa, utekaj na kožné. Tiež mi po 20 začalo brutálne akné, produkty z drogérie ani drahé kozmetické prípravky nepomáhali. Trebalo mastičky na predpis. Smrdelo to príšerne ale pomohlo to.

greta2017
30. aug 2022

@haenol akne je vo velkej vacsine problem vnutorny...ja osobne absoluuutne nesuhlasim s liekmi. A uz vobec nie s roaccutanom. To je podla mna ta najposlednejsia moznost.
Ja som mala acne od 13-27 rokov. Zmizlo jedine ak som brala HAK...a vedela som ze to je len docasne riesenie. Akonahle som ju vysadila akne bolo spat a mala som pocit ze silnejsie...
Mne jedine co pomohlo bol test na potravinove alergie. Ja som ho absolvovala v KE hoci som z BA a za mna najlepsie investovanych cca 170e (r.2016)
Odvtedy ako mi povedal ze mliecnym vyrobkom a orechom sa mam vyhybat velkym oblukom mam absolutny pokoj a plet jak dietatko...kozmetika uplne zakladna a bez makeupu chodim 90%casu 😉
Ale ja som presla dovtedy snad kazdym vysetrenim...gastro, hormonalna krivka, vysetrenie hnisu z vyrazky na konkretne bakterie ....a xy dalsich veci.
Drzim palce lebo presne viem cim prechadzas🍀

dota6
30. aug 2022

@haenol ahoj, ja som mala také akné do 25ky že som plakala pri pohľade do zrkadla. Chrbát ani nehovorím, doteraz mam jazvy (tvar aj chrbát) ktoré postupne chemickým peelingom "odstraňujem".
Úplne ta chápem, ta beznádej že aj po liečbe je to zlé. Ja som kožnú prosila o Roaccutane, pomaly na kolenách som ju prosila. Zrejme si si aj ty prešla liečbou Roaccutane. Ak akné pretrváva nájdi druhú kožnú. Liečila som sa dlho. Kúru som musela absolvovať 2x a znova som ju prosila. Je to hardcore na telo, viem ale stojí to za to. Nedaj sa odradiť prvotným neúspechom. Ja mám 31 a od poslednej liečby Roaccutanom nemám akné 😇
Nič iné mi nepomohlo, maste (skinoren, duac, belakne, dalacin ...) vodičky (eryfluid a iné) a ani antibiotiká. Nulový efekt mala lekárenská kozmetika (vichy, lrp, avene) to len ako doplnok.
Strava niečo zmenila ale len take tie dobky a mastnotu.
Prešla som všetkých lekárov :D gastro, orl, zubár...
A potom už len Roaccutan.

timejka903
30. aug 2022

@haenol Ahoj. Vravíš, že sa zdravo stravuješ len každý to zdravé stravovanie berie inak. Neskúšala si raw vegan stravu? Telo sa prečistí a takisto aj tvoja pleť. Takisto skús aj cvičiť - vypotiť tie toxíny. Na takú boľavú pleť by som si absolútne žiadnu kozmetiku nedávala. Je to problém len a len zvnútra. Telo sa ti snaží ukázať, že máš nejaký problém vo vnútri. Povrchové liečenie nebude zaberať

zuzzinka
31. aug 2022

este si pozri, rosacea.. nemusi to byt akne..

mandzula
31. aug 2022

Ja som sa liecila Roaccutanom. Mala som po 30, akne od 13, pobehanych vsetkych moznych lekarov, dokonca vybrate mandle pre mozne lozisko zapalov a az Roaccutane mi pomohol.

vemi23
31. aug 2022

@haenol som toho nazoru ze ak ma clovek akne v takomto veku musi byt problem z vnutra cize v krvi.Ved aj v puberte su na vine hormony ktore mame v tele buria sa a meni sa nase telo a to sa prejavuje aj cez akne. Mozno mas nieco s hormonami. Ja som mala strasnu pubertu dost som to aj zle znasala po psychickej stranke. Navstevovala som koznu lekárku brala som acnenormin co je nieco ako roacutan musi ti najprv vysetrit krv nemozes uzivat vit A atd brala som 2 druhy jeden rano druhe vecer. Liecba bola strasna celu tvar som mala suchu ako vysušená slivka bolo to dost tazke liecit ale nakoniec bol vysledok super... No po case sa na mojej pleti dost zvacsili pory nos brada boky lic neviem mozno aj pre tie lieky nechcem trepat... Na druhej strane ak chces uzivat nieco take nemozes otehotniet ja som musela podpisat papier ze nepotrebujem antikoncepciu. Ale spat k teme krv. Myslim ze by si si mala precistit krv pitim nejakych bylin napr zihlava na zaciatok sa ti mozno bude zdat ze sa ti plet zhorsuje ale to je fajn krv sa cisti... Myslim ze riesit takyto problem len z vonku nema zmysel ano treba uzivat aj kozmetiku na plet ale takyto problem treba isto riesit aj z vnutra...

andreab23
12. sep 2022

@haenol ja by som vám určite odporučila sa prečistiť zvnútra a tak riešiť zvonku na vnútorné použitie je dobrý produkt z LR fakt sú naňho dobre recenzie a je to aloe vera sivera teraz v septembri je naňho zľava ak by ste mali záujem