Mám dlhotrvajúce silné tráviace problémy

nika1702
16. dec 2020

Dobry vecer, chcela by som sa opytat, ci ma niekto skusenosti s problemom, ktory mam aj ja. Zacal tak asi pred rokom a bol tym, ze ma po kazdom jedle strasne nafuklo, vyzerala som ako tehotna. Celkovo mi bolo po jedle zle mala som v sebe vela plynu , ktory nevedel vyst von a to som pri jedle ani nerozpravala. Mohla som zjest fakt hocico aj len zeleninu a stale ma brutalne nafuklo, no potom sa to zhorsilo. Najprv som bola nafuknuta par hodin po jedle, teraz su to celedni. Doslova raz za tri dni sa mi stane ze brucho mam chude a nie nafuknute. Som fakt chudej postavy a tak to na mne dost vidno. Stravujem sa zdravo, nejem velmi sladkosti ani maso, mam aj dostatok pohybu. Tie problemy sa postupne avsak zacali zhorsovat, moj zaludok a creva doslova prestali travit. Stavalo sa mi ze som nieco zjedla a totalne mi to sadlo na zaludok a na zaludku mi to sedelo aj 8hodin, stacilo ze som sa pohla a bolo nahlas pocut ako sa mi tam to jedlo hybe a stoji. V ustach som zacala citit hnusnu chut zaludka. Potom som nejako zistila ze mi skodi voda a ze ju nemozem pit pred ani po jedle. Avsak to pomohlo len trocha, stale ma extremne nafukuje a staci ked si dam co i len glg vody po jedle som odpisana na celyden. Skusala som fakt vsetko, vlakninu cierne uhlie, aloe vera, probiotika, cistiaci caj no vsetko, bezvyznamne. Nechcem to zatial riesit na gastre a tak sa obraciam tu. Viem ze mi to nesposobuje ziadna potravina pretoze ja to mam doslova po kazdom jedle. Som 24hodin denne ako balon z kadeho jedla a moje travenie je totalne spomalene. Dakujem vopred za vase rady.

karhu
16. dec 2020

treba ist na gastro, radsej zbytocne ako neskoro

karmen118
16. dec 2020

no gastru sa nevyhneš, už si mala byť dávno objednaná, čím skôr tým lepšie...

halabolka
17. dec 2020

@nika1702 pripnem sa. Mam ten isty problem uz 3 roky a nic nepomaha. Kazdy den v praci trpim s bruchom ako v 2.trimestri a odratavam kazdu minutu kym pojdem domov. Vcera som sa bola dat otestovat na histaminovu intoleranciu, cakam na vysledky. Ak bude vysledok negativny, budem to riesit na gastre.

papuka205
17. dec 2020

Odkedy som prestala jest cukor tak neviem co je nafuknute brucho.neviem,mozno to nebude vas pripad ale niekedy je riesenie strasne jednoduche.

nika1702
autor
17. dec 2020

@papuka205 ja cukor praveze skoro vobec nejem pisala som to hore 🙂

katkamatka7
17. dec 2020

@nika1702 Tiež som to mala podobne. Aj s tou vodou, stačilo sa mi napiť a na pohľad som mala brušnú časť nafúknutú ako po pečenej kačici. Obmedzila som cukor na minimum, siahla som dočasne aj po tabletkách proti nafukovaniu. Výrazne pomohol čaj z čerstvej žihľavy.

papuka205
17. dec 2020

Ved ja som to citala,ale pises ze sladkosti velmi nejes ale ja som cukor vylucila uplne a to su dve rozdielne veci.ja som tiez nejedla vela sladkosti aspon som si to myslela,ale moje telo si myslelo opak.az ked som uplne vylucila cukor som videla ten rozdiel.😉

majamat
17. dec 2020

v dnesnej dobe pribuda tazkosti s travenim. je vela toho, co nam to mozno sposobuje. aj stres bude mat svoj podiel viny.

ak necces ist na gastro, tak si vyhladava tuto tematiku na nete a skusaj. Bukovskeho nemusim, tak ako kazdy, ale obcas sa od neo dozviem aj nieco, co som nevedela a co je zaujimave.
napr, udajne mnoho ludi moze mat problem s FODMAP sacharidmi. mozno by nebolo na skodu skusit takuto dietu. na nete anjdes nejake info, aj ked vela toho tam nie je. napr, tu je nieco https://www.iberogast.sk/sk/fodmap-menu/dieta-f...

druha vec, co neviem od Bukovskeho, ale som sa s ym stretla. teoreticky toto moze sposobovat aj HIT. pripadne mnohe alergeny. sestra mala problem s mliekom,a le mala vseobecne len krce v bruchu. tazkosti casto prichadzaju az o niekolko hodin a je tazke zistit, ku ktorej potravine sa viazu. no ked to zitila, nasadila bezmliecnu dietu, tak sa jej polepsilo. paradoxne ked ju porusi, tak ma uz ovela vyraznejsie prejavy ako predtym. telo sa sprava inak. na toto je dobra eliminacna dieta. inak si spominala, ze aj ked zjes zleeninu, prave zelenina moze naduvat. pri eliminacnej dieta sa zacina zakradnymi potravinami a postupne sa pridavaju dalsie a pozoruje sa, ci nejak zareagujes. pri HIT treba redukovat histamin.
https://www.magazin-zivotny-styl.com/dieta-chud...
https://encyklopedia.akv.sk/diagnozy/histaminov...
http://www.zlatos.sk/userfiles/zlatos/files/Dao...

a este je tu aj moznost, ze mas malo zaludocnej kyseliny, to moze vyvolavat tlak v zaludku, pocit na vracanie,s tazene travenie a aj sposobovat palenie zahy. ak potravu dobre nestravi, moze to sposobovat aj problemy dalej v crevach.
existuje an toto aj taky jednoduchy domaci test,a le nie je presny, je dobre ho zopakovat viackrat. https://www.badatel.net/nedostatok-zaludocnej-k... a dalsim dobrym testom na nedostatok kyseliny v zaludku je, ze ked bdues nafuknuta, skusis si dat nieco kysle. ja mam rada kyslu stavu zo zavaranych uhoriek paradoxne citrom mi vadi. neviem ci mozem mat nan nejaku ointoleranciu, lebo ho neam az tak rada taky cisty, dasna mi dost stahuje, aj ked to asi kazdemu a na zaludok moc nepomaha.

toto su take problemy, an ktore sa castokrat ani nepride, tazko sa odpozoruju, rpeto casto nevieme co am je a ani dr, to nevedia. samozrejme diety treba skusat aspon par mesiacov. precitaj si nieco o tom, skus identifikovat, co z toho yb to teoreticky mohlo byt a pripadne vyskusaj nejaku dietu. no ten test na kyselinu si mozes urobit aj zajtra rano, hoci toto ak aj mas,a si to nebude jediny problem.
co sa tyka alrgii a intolerancii, tak byva velmi casto problems miekom, sojou, orechami, niektorym ovocim, lepkom. prakticky tych alergenov je dost vela, ale ide o to, ze ti vadia take, co ams bezne v strave.

kuks700
17. dec 2020

Príčiny tráviacich problémov
Hlavá príčina zlého trávenie je vo zvýšenej konzumácii živočíšnych bielkovín, obilnín, tukov a cukru a nesprávne kombinácie potravín.

V našej strave prevažuje tepelne upravená strava, čiže to je tá mŕtva strava. Živé jedlo obsahuje všetky potrebne enzýmy, ale tie sa zabíjajú už pri teplote 47 stupňov Celzia. Takisto konzumujeme veľa polotovarov konzervantov.
Na štiepenie bielkovín potrebujeme kyselinu chlorovodíkovú a enzýmy ak sa hladina kyseliny chodníkovej zníži, napríklad pitím po jedle alebo kombinovaním bielkovín z sacharidmi. Tak potom sa proces trávenia spomalí a jedlo je nedostatočne strávene. Nestavene bielkovinný v čreve hnijú a vytvára sa plynný amoniak, ktorý spôsobuje nadúvanie, chronickú dehydratáciu a iné ťažkosti. Toxický plynný amoniak sa ďalej dostav cez steny čriev do krvného obehu. To spôsobuje malátnosť, únavu kožne problémy, nespavosť ,úzkosť a podobne.

buchcarova
29. dec 2020

@nika1702 ..moj nazor? Myslim ze je zbytocne riesit alergie..intoleranciu..jedlo..cukor..atd..
Nebranila by som sa vysetreniu na gastre,ale aj keby si mala nejaky nalez,urcite bude max tak zanedbatelny ze svoje problemy nevyriesis..pokial mas silne problemy s naduvanim..mas pravdepodobne aj ine problemy ktore ani nevnimas..mozno pre teba banálne,ale treba veci dat do suvisu..
Tvoje problemy vyriesi podla mojho nazoru iba infektolog..tvoja imunita uz nestiha riesit patogeny..zajdi na infekcne..daj si spravit chlamydie pn,chlamydie trach.,mykoplazmy..borelie budu robit automaticky..vysledky budu pozitivne..ver mi.
A pokial vas infektolog odbije ze ste infekciu prekonali - teda ze mate pozitivne protilatky iba v IGG tak si najdite ineho..ktory sa vyzna.
Pokial sa chcete spytat nieco viac..kludne piste na mail..Zabka345@azet.sk..
Presla som si tymto osobne..a to poznam dve dievcata co si dali operativne skratit creva..v nadeji ze pomoze..nepomohlo..

cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
buchcarova
28. feb 2021

@cukroska ..takto som to mala niekedy aj ja..kava zhorsuje nafukovanie ale zas naopak ked ju vysadis moc si nepomozes..HA som vysadila uplne..to som skoro buchla...ale tiez som problem nevyriesila..zaha ma palila 5 rokov..mne robil zle pomarancovy dzus..biele rohliky..mleta paprika..radler..ale musela som to brat ako celok a problém razantne riesit..
Najskor gastro..pises ze mas problem zo zahou takze mozu najst nejaky zapal..helicobakter napr.
Helicobakter nema zmysel riesit antibiotikami pretoze sa premnozuje iba vtedy ked je v hre ina silnejsia infekcia.
Pokial nezvladnes infekciu nezbavis sa toho.
Ako som pisala..chod na infektologiu..
Zatial ber aloe vera 100% vytazok..je drahsi ale pomoze...moze ti pomoct helicid ale brat ho treba dlhsie..a ked sa ti neulavi tak uz len antibiotika..ale to je dlha cesta..
Ak sa nebojis a budes mi verit..skus brat 10 dni sirokospektralne antibiotikum Amoxicilin..ak zozenies ..tam som zacala ja..potom som pridala ine antibiotikum a pribila som entizol..ja som uz bola v koncoch co som bola ako pred porodom..🙂

cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
saska00
1. sep 2023

@kuks700 odkiaľ vieš všetky tieto info? Zaoberas sa tým nejako prosím ?