Mám depresiu?

natalia2007
29. júl 2024

Po narodeni druhej dcery som zacala brat liek Sertralin na poporodnu depresiu. Mesiac-dva to bolo ok, ale teraz pocitujem ze som strasne vycerpana, nemam z nicoho radost, deticky su krasne zdrave, ale uz sa neviem dockat ked pojdu vecer spat. Vratila sa mi depka, alebo je to obycajne vycerpanie ktore pocituje kazda mamicka s dvoma detmi?Okolie mi "vycita" ze sa mam tesit, mam vsetko na svete, dom, manzela,zdrave deti... som nevdacna a zla matka? Starsia ma 3 mladsia 4 mesiace. Dakujem

barka1
29. júl 2024

@natalia2007 mám medzi detmi 15m a každý jeden deň som sa tesila, keď večer zaspia. MD a RD boli pre mna velmi náročné, nemala som žiadnu radost zo života, energiu, fungovala som ako robot...ALE mne sa rozpadal vzťah a na deti som bola 90% úplne sama.
To tvoje može byt oboje, co píšeš.

natalia2007
autor
29. júl 2024

@barka1 to ma mrzi a obdivujem ta fakt. Praveze ja mam na svete vsetko fakt vsetko....Nemam to na co "zvalit" tu moju zlu naladu a smutok, preto ma to zerie este viac a mam pocit ze som zla matka.

majlo1234
29. júl 2024

Ale trt makovy mas vsetko a mas sa tesit😂to su take dristy. Toto obdobie( ja mam 2m a trojrocneho) je pre mna momentalne najnarocnejsie za cely zivot. Som prestimulovana, ohucana, absolutne smrtelne vycerpana. Takze nie si sama, malo by sa o tom viac hovorit a nie ze si to mas uzivat. To sa neda, to sa da len nejako prezit.
Tak bud na seba dobra a nemaj od seba velmi vysoke naroky 🙂

januska12323
29. júl 2024

Dve malé deti dajú každému zabrať. Ak cítiš, že je to na teba priveľa nehanbi sa pýtať pomoc. Rodine povedz že namiesto blbých rečí môžu vziať deti na dve hodiny na prechádzku, upratať, navariť doplň si čo by ti pomohlo.

dadka1997
29. júl 2024

@natalia2007 ak mas pocit, ze mas depresiu tak to rieš s doktorom, to že ti neni rodina oporou ma mrzí

jenni_p
31. júl 2024

@natalia2007 mas to tazke pri dvoch detoch..ja mam len jedno, 7mesacne, ale je to narocne aj pre mna. Tiez mam vsetko a tiez som bola ohucana, unavena, atd atd.
Bud poziadaj o pomoct rodinu, ak mas taketo moznosti, kocikovanie, hranie sa so starsim dietatom mimo dom, nech si aspon trosku oddychnes od jedneho dietata. Pripadne starsie do skolky ak su kapacity a mladsie, ak ma kto, nech ti niekto pokocikuje. A vtedy sa snaz oddychovat.
Nikto o tom nehovori ake to je nesmierne narocne a vycerpavajuce obdobie, samozrejme vsetko je pre cloveka nove a ak ma aj clovek dve deti, nie su identicke a s urcitymi situaciami sa stretava zena po prvykrat stale..co je ja tom smutne je to, ze nikto sa nespyta na matku, ako sa ma, ci jej netreba pomoct, ci sa citi dobre, kazdeho zaujima dieta, deti a ty si potom sama s celou tou vycerpanostou, na ktoru sa nabaluje frustracia z toho, ze sa to neposuva k lepsiemu.
A najvacsi klinec, ked nejaka ina super matka pride a zacne ti kecat do toho ako to ona ma vsetko tip top zariadene, ma cas pre seba, kazdy den vari bio eko raw, pecie, vari, perie, polrocne dieta jej pomaly uz chodi, stiha fitko, nechty kadernicku a este cely zivot je na ruzovom oblaciku a okolo tancuju jednorozce.
Je to narocne obdobie, nikto to nema doma dokonale, kazda sa citime unavena a tesime sa na moment ked deti zaspia, dom stichne a mame cas sama pre seba.
Ak je to pre teba narocnejsie v tomto ohlade, ze je potrebne vyhladat pomoct odbornika, chod do toho a radsej do toho chod cim skor a zbytocne to neodkladaj.

060106
31. júl 2024

Ahoj ja ma jednu skoro 3 ročnú a synček ma 2 mesiace. Ja teda depresie nemám ale som permanentne nahnevaná priam nasrata. 1-2 dní je všetko v poriadku a potom zas 2-3 dní som nahnevaná. Teraz som bola nahnevá od vcera potom plačem boli ma hlava a zas nahnevaná a to stále dokola. Je proste dosť 2 male deti. Jedno kričí druhe kričí. Ja si potom tiež myslím ze niesom dobra matka. Takže niesi sama ale keď máš deky tak to rieš. Ja si chcem tiež kúpiť nejaké tabletky na nervy tak dúfam ze pomôžu.

ki__
31. júl 2024

@natalia2007 je mi ľúto, že sa takto cítiš. Ale!! Je v pohode nebyť v pohode. Za to určite nie si zlá matka.. tie, ktoré tvrdia že nie sú vyčerpané, klamú. Bábätkovske obdobie je náročné! Hlavne keď máš aj ďalšie dieťa, ktoré si vyžaduje neustálu pozornosť.
Nehanbi sa požiadať o pomoc. Daj manželovi deti a choď na kávu, ku kaderníčke, hoci aj len na lavičku do parku proste si oddychni. Ak manžel nevie/nemôže, tak zavolaj babke, sestre. Ak ti okolie nechce pomôcť, tak im povedz nech si tie výčitky strčia hlboko do ánusu. Nájdi si opatrovateľku.
Ak si myslíš, že sa ti vrátila depka, choď k lekárovi. Rieš to. Rozprávaj o tom. Nie je to hanba. Hanba je vedieť, že je zle a neriešiť to.
Držím ti veľmi palce.

janka0702
31. júl 2024

@natalia2007 mam doma 5 ročnú 2 rocneho a ešte 1 rok čakám na obed kedy konečne bude kľud na obed 2 hodiny a večer o 9 konečne pokoj q kľud

derdia
31. júl 2024

Jasne chod za dr. Toto je na depku aj keď si zdravá nie to ešte chora...

julajlatvar
31. júl 2024

Byť doma s deťmi bolo pre mňa najťažšie obdobie v živote. Permanentne nevyspata,nahnevaná,bez nálady,jedna hrozna matka,tiež som len počúvala,ako sa neteším z krásnych deti 🙄 Mám to šťastie,že som pomedzi deti mohla byť v práci,medzi ľuďmi, to mi pomohlo prežiť. Teraz čakám tretie ,neviem,na čo sme sa to dali 😂 ale dávam tomu dva roky,kým znova nebudem pptrebovat akútnu socializaciu.

dismonika
31. júl 2024

Ahoj autorka, nie si sama. Ja mám 3 deti za 3 roky a miestami to bolo a aj je náročné. Momentálne majú deti 10, 9 a skoro 8 rokov a ešte stále to je miestami dosť náročné. Možno aj preto, že jedno z detí je s ľahším postihnutím, druhé je náročnejšie povahou a vyžaduje veľmi veľa pozornosti. Teraz ich mám už druhý týždeň u babky a konečne som poriadne vyčistila hlavu a aj dom. Najstaršia je našťastie veľmi rozumná, samostatná a je mi veľkou oporou. Mať dieťa (deti) je krásne, ale zároveň veľmi náročné... Tiež sa teším, keď nám deti večer zaspia a my máme s manželom potom pokoj a čas pre seba.

fergiea
31. júl 2024

Ja mám 1 dieťa 8rokov, mala som tiež podporu rodina atď a teda prvé mesiace boli pre mňa katastrofa. Vyčerpanie, stres, nechuť k hocicomu. Myslím si, že to patrí k rodičovstvu. Pre mňa bolo to obdobie na začiatku veľmi náročné.

filipko2017
31. júl 2024

@natalia2007 nie si sama! Je to velmi velmi narocne a vycerpavajuce obdobie. Ja sa s odstupom casu cudujem ako som to zvladala a co vsetko som pri tak malych detoch stihala (mam 22 mesacny rozdiel medzi detmi)...dnes by som to asi uz tak nedala a to hovorim o obdobi spred 4 rokov. Ja som sa ale proste zatala a prestala mysliet na seba. Svoje potreby som dala na posledne miesto. A dnes uz viem ze to nie je spravne a myslim uz aj na seba.
Skus vypadnut sama z domu aspon na hodinku. Nadychnut sa z plnych pluc a uzit si ten cas kedy si len ty, nie ako mamina dvoch deti ale ako osoba ktorou si bola pred nimi. Zajdi si ku kadernicke, na nechty, nakupy, prechadzku, kavu...co len chces.
Ak ti ani to nedoda energiu isto by som riesila psychologa.
Drzim palce!

romanadam1626
31. júl 2024

Je to úplne normálne ako sa cítiš, si veľmi unavená.
Je to náročné obdobie, ktoré teraz prežívaš .
Aj ja som to tam mala...
A si dobrá mama, buď si istá 🙂

staromodna
31. júl 2024

Prechádzaš si náročným obdobim. Toto nemá nič spoločné s poporodnou depresiou, proste fakt je ten, že 4 mesačne deti dokážu byť pekne náročné. Prechádzam si stavmi ako ty a to mám 3 detičky a najmladsie ma tiež 4 mesiace, bez pomoci okolia, jedine muž pomáha. Ono tie reči sa tak krásne rozprávajú. Veď nech si niekto zoberie detičky na 24 hod denne a vkuse a nech skáče denne od radosti, najmä keď to najmladsie začne vrieskat, keďže obdobie 4 mesiace sú naozaj narocne, keďže to malinke je zvedavé, nezaujíma ho papať, ale zároveň je hladné, nechce spinkať, ale zároveň je unavené no a vysvetľuj. Ono to prejde a bude lepšie. Teraz su musíš urobiť aspoň po večeroch, keď spia trosku radosti. Zapni si nejaký film, seriál co máš rada. Oddýchni si v sprche, či vani so sviečkami alebo hudbu, proste co máš rada. Želám pevné nervy a okolím sa nedaj zmiasť

jeennyv
31. júl 2024

@natalia2007 moj nazor tebe ci vseobecne …najhorsie, co cloveku mozes povedat, ked nan pride, ze proste nie je ok vo svojej kozi povedat, ved mas vsetko, nemoze ti byt zle, sa tak nemozes citit atd…nechapu, ze proste aj ty si len clovek toto vobec neries, nepocuvaj…urob nieco pre seba co teba naplna ti pomoze, mozno pokec s kamoskou, psychologickou, ci len nejaka cinnost co ta urobi stastnou, hoc aka…a niesi v tom sama…

nufafa
31. júl 2024

@natalia2007 jeziiiiis, ja som v tom není sama??🥴. Normálne mi odľahlo. Pomaly sa bičujem, čo za mater to som, keď radšej utekám umyť schody ako by som sa mala 24hodin každý deň tešiť a užívať si. Ak niekedy bude niekto zakladať skupinu s názvom Zúfalé matky, tak sa tam hlásim 😄.
Súhlasím s názorom, že by sa o tom malo viac hovoriť.

simcavesela
31. júl 2024

@060106 och to akoby som seba videla s tym hnevom. ja mam sice dve baby 5 a 2 rocne. Ale ked sa zacnu vadit, hadat, bit a kricat (co je do dna dost casto) tak to je extrem. Muz mi uz vycita ze do mesiaca mam asi tak dva dni kedy sa aj usmejem inak len kricim a som “nasrata” 😕.

sisska96
31. júl 2024

@filipko2017 filipko je žena? 😅

hana90
31. júl 2024

@natalia2007 určite si vyčarpaná. Ja mám tiež 2 deti a keď mala dcérka 2,5 roka tak sa mi narodila druhá dcérka. Bolo to najťažšie obdobie. Staršia žiarlila a nonstop robila zle, mladšia bola uplakané a večne nespokojné babätko. Bola v noci každú chvíľu hore. Tiež som bola stále vyčerpaná, nespokojná a nešťastná z toho všetkého. Každý deň som sa nevedela dočkať kedy už pôjdu spať. Prvý rok bol úplne hrozný. Druhý sa to trochu zlepšilo. Teraz už po 3 rokoch som rada, že to ťažké obdobie je už za mnou. Takže úplne chápem čo prežívaš.

elzena2
31. júl 2024

No a po materskej príde obdobie, že treba pracovať, akoby sme nemali deti a mat čas a trpezlivost pre deti, akoby sme nemali prácu. 😞

petkavka
31. júl 2024

@natalia2007 - gratulujem. Vitaj v klube mamiciek 🙂 . A zakladne pravidlo - mas pravo byt vycerpana a mas pravo sa i netesit. Na druhej strane - okolie ma pravo vediet, ze to takto vnimas. Takze iplne rovnako ako pises nam tu ....Na informaciu, ze by si mala byt spokojna mozes reagovat pravdou a povedat, ze to tak tiez vnimas, ze by si mala, ale ze proste nie si. A poziadat o radu napriklad

monika185243
1. aug 2024

@natalia2007 Ja mám medzi deťmi 10 mesačný rozdiel a tiež som bola v takom stave ako ty. Keby môžem ten čas vrátiť späť, zmenila by som veľa vecí...Až postupom času som sa naučila nebrať niektoré veci až tak "moc vážne", pre moje psychické zdravie. Tiež som dostala popôrodnú depresiu a momentálne mám úzkostno depresívnu poruchu. Ak je toho na teba priveľa treba požiadať o pomoc, za to sa netreba hambiť, pretože potom si to odnesieš ty a aj deti...

vierockamatkova
1. aug 2024

@natalia2007 to je normálne..ja mám dve deti s odstupom ročným toto som síce nepociťovala,partner pomáhal keď prišiel o 17 ej s práce inak celý deň sama, súrodencov nemám len mamu som už mala vzdialenú 40 km, bývanie na samote u lesa bez auta človek stratený čiže toto sme nejako preklenuli ťažké obdobie len prišlo keď syn mal 15m... náhle mi zomrel partner a ja som bola úplne sama má dve deti,pomoc s jeho rodiny žiadna našťastie aspoň mama bola ale vtedy som myslela že ani s postele sa nepostavím čo som bola taká vyčerpaná...Ale po 3 mesiacoch som videla že ak niečo nespravím má to prevalcuje tak som pekne krásne začala fungovať ale tak pomalý t.z..ze nie vždy bol poriadok,nie vždy sme boli na prechádzke...ale začali sme nejako sa to ustálili a syn šiel 3 r.do škôlky dcéra 4 r.tiez ja do práce keď som myslela že konečne sa to ustalilo dostala mama karcinóm a to len začal kolotoč vyšetrení s ňou,chemo a po 2 rokoch ťažkých nakoniec prišiel exitus...tým ti chcem len povedať alebo trošku povzbudiť že ako mama nemusíš byť 💯 percentná a ani tá domácnosť.. len každý deň po troche keď nie o spravíš bude lepšie aj keď cítiť sa zle je tiež v poriadku..ja teraz čakám ďalšie dieťatko sice rozdiel bude väčší keďže dcéra má 9,syn 8..a ja trochou viac rokov ale pevne verím že nejako to zvládneme...

oskvarka
1. aug 2024

@natalia2007 Ak kojis unavu moze sposobovat aj neostatok zeleza.. a menej unavy je pri malych detoch zaklad.. ♥ vyskusaj ci nahodou

yvush
1. aug 2024

@natalia2007 Som psychológ a je fajn sa poradiť s ošetrujúcim lekárom alebo s psychológom, ktori vedia vyhodnotiť príznaky depresie a pomôcť Vám cítiť sa lepšie.Aj v terapii môžete získať náhľad, čo Vás obeda o energiu a ako predchádzať týmto stavom ;)

060106
1. aug 2024

@simcavesela mne to tiež vyčíta ale včera sa asi uvedomil a ospravedlnil sa. Ze vie ze je to ťažké a ze roby aj on chybu ze mi malo pomáha ze sa bude viac snažiť. Tak som zvedavá ci to aj splní a ze to nevzdá. Dúfam že aj moja nálada bude lepšia.

petrofka
1. aug 2024

Deti si užiješ, ale vnúčatá na dôchodku. Keď začnú chodiť do škôlky obe, tak budeš to už vnímať inak. V tomto období je to asi o tom prežiť. Človek je energeticky na dne. A to máš tie deti dve, takže sa ti nedivím. Ak ale máš pocit, že niečo nie je a kostolným poriadkom, tak si zájdi k dr.

nurielka
1. aug 2024

Mam doma 6 ročnú a 3 ročnú a som rada a teším sa na večerný pokoj, keď zaspia, a tiež nie som každý deň usmievavá žena, a to už chodím do práce a som pri nich 5 hodín poobede dokopy a hlavu mám ako balón z ich kriku a naťahovačiek, Prvý rok keď sa menšia narodila bol veľmi veľmi ťažký, hore hlavu, nie si v tom sama. Nie si ani nevďačná a ani zlá matka a nenechaj druhých, aby ťa o tom presviedčali. Nech si deti vezmú na polovicu dňa, tí čo to komentujú, a uvidia aký budú z toho "vyrehotaný".