Dobrý deň, pred pár dňami ma niečo štiplo, najskôr to úplne navrelo, taký kruh s priemerom asi 3 cm. Po niekoľkých hodinách to bolo ružové a veľkú časť nohy som mala napuchnutú (1. fotka) a na druhý deň ma to skrabalo ako od komára. No a na tretí deň som tam mala taký napuchnutý ružový fľak asi 8x4 cm, okolo štípanca bol ružový kruh, okolo taký vyblednutý pásik a zvyšok bolo ružové. Asi tak, ako na 2.fotke (len sa mi nepodarila urobiť dobrá fotka). Môže to byť borelióza? Alebo je to bežná reakcia?
Alergická reakcia? Borelióza sa neprejaví tak rychlo
@antoanetta kusol ťa ovad.
Nie, nemoze. Borelioza sa neukaze hned a ani nevyzera takto (EM v priemere za 2 tyzdne, ale moze to byt aj po par dnoch, no vyzera inak). Toto je lokalna reakcia, ja som mala ovela horsiu teraz nedavno, sama som bola prekvapena z nej, ale bola to len lokalna reakcia a je to v poriadku.
toto nevyzera ako borelioza skor reakcia na ustipnutie
mala som borelku kruh sa zjavil neskor a inak to vyzeralo toto vyzera ako reakcia na ustipnutie take hnusne musky to robievaju alebo ovad
@antoanetta ustipnutie nejakou muskou.... Toto som mávala pravidelne pár rokov dozadu, obvodná mi na to dala lieky...
Moze to byt aj nemusi moj syn mal erythem do 4dni od komara krasne vykresleny, ale nie je to vzdy tomu tak, ze clovek ma ukazkovy erythem…moze to byt len velky flak alebo aj vobec zidny to je ta najhoria varianta….ak chces mat istotu daj sa otestovat ale to sa tobi najskor za 4tyzdne pokial viem
@antoanetta pokiaľ viem, borelióza sa prejaví najskôr po 3 týždňoch od infikovania (napr. Kliešťom) zvyčajne to začína teplotou, slabosťou a napríklad aj vracaním. Toto je skôr alergická reakcia. Skúsila by som to natrieť fenistilom. A ak by sa stav zhoršoval ísť k lekárke