Mám anémiu?

littlewoman458
24. aug 2022

Ahojte baby. Minule som otvorila diskusiu na tému bolestivá menštruácia. Všimla som si ale že mám viacero anemických príznakov ako je bledá koža, únava, studené nohy a ruky a zatmievanie pred očami. Gynekologické krvné testy však nič neukázali. Je možné že mám anémiu?

viera77
24. aug 2022

Treba u obvodného lekára rozbor krvi - hlavne hemoglobín a železo, inak sú to len dohady. Roky som trpela ťažkou anémiou, chvalabohu už som z toho vonku.

adulka182
20. máj 2023

@viera77 ako ste sa z toho prosim dostala?

slovakboy
20. máj 2023

@littlewoman458 ak máš anémiu bude sa ti aj ťažko dýchať napríklad do kopca alebo do schodov keď ideš. Celková slabosť. Treba to vyšetriť anemia sa môže rozvinúť aj z niektorých liekov ak sa dlhodobo berú a nekontroluje lekár krv.

viera77
20. máj 2023

@adulka182 Bledosť, slabosť, dýchavičnosť, únava a neustála ospalosť, nechutenstvo, chudnutie, závraty, studené končatiny, tmavé kruhy pod očami, silná menštruácia, atď...mala som problém vyjsť po schodoch do bytu na 2. poschodie (nemáme výťah) alebo rýchlejšie chodiť, išlo mi vtedy doslova roztrhnúť hrudník, musela som vždy po pár metroch/schodoch zastaviť a vydýchať sa. Nasledovala návšteva hematológie a podávanie infúzií, hemoglobín som vtedy mala 60, a železo 1,2. Po infúziách a zlepšení stavu nasadený Tardyferon, ktorý stále užívam s prestávkami, hodnoty sú vtedy aspoň na hranici minima. Mám poruchu vstrebávania železa - sideropenická anémia.

adulka182
20. máj 2023

@viera77 no ja ju mám diagnostikovanú, nie až takú silnú ako vy ale z tardyferonu ma strasne boli brucho tak či nepomohlo dačo iné z lekarne alebo tak 🙂 ale strasne som bleda a cez menzes idem odpadnúť čo mám takú slabost