Ahojte,
mám 50 rokov a problémy s jedlom. Jem ako sa hovorí emočne. Od puberty ma mama deptala kvôli jedlu, stále výčitky že jem /aby som bola chudá/ a pritom som bola fakt chudá. Dá sa povedať, že mám poruchu príjmu potravy, pretože som vlastne nikdy v živote nejedla normálne - vždy boli buď diéty alebo prejedanie. Teraz už mám aj poriadnych 20 kíl navyše. Chcela by som sa spýtať - či niektorá z vás bola u psychológa, aby jej pomohol s týmto problémom - sebaúcta plus prejedanie a či to aj reálne pomohlo. Mne všetko vydrží tak 2 týždne a potom koniec - som tam kde predtým. Mám 50 riešim furt to isté dokola - ako keď som bola v puberte a mama mi rozprávala, že už nemám jesť, lebo budem tučná. A pritom som mala vždy dobrú postavu, hoci seba som videla ako tučnú. Samozrejme okrem prejedania som mala na tanieri aj inú kritiku - nohy, boky, uši...proste všetko bolo tak nejak hodné neustáleho komentovania. Ja chápem, že to súviselo s tým, aký mala mama vzťah k sebe, ale nejak mi to nepomáha...
Ja tak túžim mať sa rada, mne by to tak pomohlo - konečne sa k sebe správať inak. Nebaví ma o seba sa starať - niečo pekné si kúpiť na seba, jesť zdravé jedlá. Vychádza to z hlbokých výčitiek, nelásky a perfekcionizmu... Neviem či to iné ženy majú tak prirodzene, či to ide samé...a vôbec aký je to pocit mať sa rada. Ja som zahrabaná vo výčitkách, sebakritike, perfekcionizme, že nič nie je dosť dobré, že nič nerobím dosť dobre a zároveň v pocite, že toto neovplyvním, že som stará, nejde to a vlastne načo. Ale moje ženské srdiečko cez toto všetko ešte kričí niečo iné a dožaduje sa niečoho iného. Neviem ako ďalej. Keby bola nejaká kniha alebo niečo, čo by ma nie nakoplo /nakopla som sa už 100-krát a zbytočne/, ale zmenilo mi pohľad na seba....
Ahoj, máš muža??? Deti?? To by mohlo pomoct
Dimova, ale pozerala som ona sa venuje deťom s PPP raz som čítala výborný článok o poruche príjmu potravy od nej.Mozno Ti poradí kolegu...alebo napíš do Ipecka tam sú odborníci a posunu Ta ďalej...
Aj mna by zaujimalo ci mas muza a deti ak ano mali by ta aj oni povzbudit.
Nájdi na nete anonymnych prejedačov, majú aj online volania cez skype, ktoré sú anonymné.
Ver mi, že to nie je len o probléme s jedlom ale je tam v pozadí toho veľa, čo spúšťa takéto správanie. Mne táto skupina pomohla veľa si uvedomiť a pracovať s nevyriešenými charakterovými vadami, neodpustím, nelaskou, súdením.....
To ma mrzi. Toho psychologa urcite vyskusaj. Aj oni su len ludia a najdes lepsich a horsich, ale za pokus to urcite stoji. Nic tym nestratis.
Maminu uz nezmenis, bohuzial mozes zmenit len to, ako sa s jej kritikou vyrovnas, ci si ju vezmes k srdcu, alebo ju dokazes ignorovat, pripadne si pripustit len tu konstruktivnu. Velmi ti odporucam pozriet si nejake zakladne zakony asertivity, ak ich aj poznas, nezaskodi si ich pripomenut. Hlavne to, ze mas pravo robit chybne rozhodnutia (resp. tie, ktore sa tvojej mamine mozu zdat ako chybne).
Mam podobnu matku. Velmi ju mam rada, je mi oporou a mame kamaratsky vztah, ale tiez ma casto kritizuje. Je to jej sposob komunikacie, niektori ludia skor kao vyjadrenim podpory vec skritizuju. Naucila som sa to ignorovat, ked to prehana, tak sa len usmejem, pokrcim plecami a neriesim. Poznam svoju hodnotu. Drzim ti palce, aby si sa spod maminho vplyvu oslobodila.
Uff takto žiť 50 r si silná osobnosť
Určite choď k psychologicke skúsim nájsť meno jednej čo sa venovala PPP.
Odkiaľ si?mama to hlboko vryla do tvojej hlavy.Aj mama bola, je taká prísna na seba?