Mám 4-stupňovú artrózu

misa_3
10. jún 2024

Ahojte. Mam 4 stupnovu artrozu v oboch kolenach,cize ziadna chrupavka.
Skolska medicina hovori, ze chrupavka sa neregeneruje, ze jedinym riesenim je vymena klbu.
V poslednej dobe som o tom viac citala a nachadzam vyskumy ktore hovoria, ze aj chrupavka sa regeneruje, avsak len za urcitych podmienok
1.strava ktora redukuje zapaly v organizme
2. Ziadna nadvaha
3. Pohyb/cvicenia
4. Doplnky vyzivy na chrupavku

Ma s tym niekto skusenosti?

ktochytavzite
10. jún 2024

@misa_3 moja neter mozno ide na transplantaciu chrupavky,ona ale ma 12 r a nema chrupavku,cize pozri este ci sa ro neda aj tebe naoriklad.Ten zakrok ale hradis.

misa_3
autor
10. jún 2024

@ktochytavzite dakujem. Viem o tejto operacii a ked je OP potrebna, som absolutne za.
Ja som nejako tak naladena, ze nechcem operaciu. Hlavne po tom, ako vsade citam, ze 80% ortopedickych operacii je zbytocnych, hlavne artroskopickych (nehovorim, ze to je pripad tv netere).
Plus, po transplantacii je clovek minimalne na pol roka ak nie viac na PN. Neviem, ci ny som nestratila pracu. Viem, zdravie je dolezite, ale bez penazi sa clovek vie dostat este do horsieho zacar kruhu.

ktochytavzite
10. jún 2024

@misa_3 tak takezi od poskodenia plus bolesti.Szrava skus tu pdk-maso a tuk len,ja to teraz studujem v suvislosti s autoim ochoreniami.Ved skus hlvne kolagen jest,vyvary domace,kvalitne,tusim bicyklovanie sa odporuca olvanie,vhodna obuv a pod.

simsalabim
10. jún 2024

@misa_3 a doteraz ta ako liecili? Lebo to, co spominas, treba robit hned od zaciatku a mozu asi napomoct spomalit ptoces degeneracie chrupavky. Uprimne, nemyslim si, ze 4.stupen nejako zmenis tymito opatreniami.

misa_3
autor
10. jún 2024

@simsalabim doteraz iba posilnenie svalstva. Ziadne operacie.musim ale povedat, ze odvtedy nemam az take bolesti, len akoby tlak na vnutonej strsne kolena. A v jednom koleni mi puka (nepocut to, ale citim).
Uvidime, vyskusam to.
Jedna kamoska z Nemecka mi poradila par videi ktore sa tym zaoberaju a dost ma to motivovalo. Tak uvidim.
Ty mas tiez artrozu ak sa mozem opytat?

aurora33
10. jún 2024

@misa_3 este dosť veľkú úlohu zohráva vek, fyzicka kondícia, úrazy, práca (sedavé zamestanie, alebo naopak ,,si stále na nohách”)….

simsalabim
10. jún 2024

@misa_3 mam artrozu. Na viacerych klboch. Cvicim, uzivam doplnky, chodim na rozne rehabilitacie, do kolien injekcie. Kolena su este celkom fajn. S artrozou na palcoch sa uz chystam na operaciu, lebo sa to uz neda.

misa_3
autor
10. jún 2024

@aurora33 pracu mam sedavu ale uprimne myslim ze praca kde treba stat (napr linka) je horsia pre artrozu. V praci davam pozor, aby som sem tam stala a urobim cvicrnie (natahovanie svalov).

misa_3
autor
10. jún 2024

@simsalabim ake injekcie, kortizon? Ake doplnky beries ak mozem vediet

simsalabim
10. jún 2024

@misa_3 injekcie rozne, najcastejsie Sinovial a Chondrohyal. Doplnky predpisovany Condrosulf a z casu nacas ho vymenim za Versan, Inovo a podobne. Fyzio - rozne cviky a makke techniky. Elektrokiecba - rebox, magnet, laser, ultrazvuk.

misa_3
autor
10. jún 2024

@simsalabim dik. Ja co citam o artroze (ale hlavne nemecke a anglicke clanky) tak odporucaju na artrozu ako doplnky: vitamin C a D, na posilnenie chrupavky glucosamin a chondroitin, MSM a takzien enzyn lysin a methionin (posledne 2 su stavebne zlozky chrupavky).
Tak dam vediet, ze ako sa mi osvedcili tie veci, co pisem v uvode.

simsalabim
10. jún 2024

@misa_3 glucosamin a chondroitin spolu s vit C obsahuju v podstate vsetky dobre pripravky - aj ten Condrosulf a tie dalsie, co spominam. D uzivam vacsinu roka, skusala som aj lysin. Ale som realista. Je to degenerativne ochorenie chrupavky, zastavit sa neda, iba spomalit… u mna postihuje viac klbov. Inak - so 4.stupnom este dokazes normalne fungovat?

lilli68
10. jún 2024

@simsalabim Sinovial pichali aj mne do kolena, vedela by si mi povedať, či je Chondrohyal lepší, keďže je podstatne drahší?

simsalabim
11. jún 2024

@lilli68 ja som nepostrehla rozdiel, preto si davam uz iba Sinovial.

misa_3
autor
11. jún 2024

@simsalabim citim tlak v kolenach, ale zatial ziadnu nejaku ostru bolest. Chvalabohu.

simsalabim
11. jún 2024

@misa_3 drzim palce, nech to dlho vydrzi, v 4. stupni je to uz tazka artroza a na kolena v tomto stupni odporucaju uz iba totalnu endoprotezu. Ale to vies. Nechces si to poistit operacnym terminom? Vzdy z neho mozes vycuvat. Kamaratkina mama dlho fungovala s tazkou artrozou bedroveho klbu, az sa jedneho dna uz nedokazala postavit. Akoby dakto vypol vypinac. Cakali mesiace na termin operacie.

taktotedanie
11. jún 2024

@misa_3 pri artroze 4st nieje operacia zbytocna
Sportovat mozes pokial aa ti zosuchaju aj posledne zbytky chrupavky a bude sa ti uz triet kost o kost a to uz ludia kricia od bolesti🤷🏻‍♀️

misa_3
autor
11. jún 2024

@taktotedanie @simsalabin nie zatial si to nechcem poistit terminom. Nemam ani 40 rokov. Umele klby su po ca 15 rokoch znicene a dalsia vymena je mozna, ale stale komplikovanejsia az clovek sedi na vozicku. Dokedy to viem ovplyvnit svalmy (silne stehna a lytka aby udrzali vahu a neprenasali na klb) a stravou, tak si vyberam tuto cestu.

taktotedanie
11. jún 2024

@misa_3 no skoda, lebo teda sa sama seba len tak nevytvori artroza 4 stupna cize asi si zato mozes sama teda prajem vela stastia aby si este nejake tie 3-4 roky vydrzala no

misa_3
autor
11. jún 2024

@taktotedanie skoda ze nejdem na ooeraciu a teda si teraz za to mozem sama ze ju mam? Dik, si mila. Nezabudaj, ze na kazdeho raz dojde 🙂 ale dik, dufam, ze vydrzi dlhsie ako 3-4roky

taktotedanie
11. jún 2024

@misa_3 prosim?? Clovek ti tu poradi , mas 40 a nalez na kolenach ako 70 rocna zena co cely zivot pracovala na poli a kto zato moze? Sama od seba ti nevznikne artroza 4 stupna na oboch kolenach tak asi chyba niekde bude a asi u teba a tvojom zivotnom style akoze co som ti zle napisala? Teraz sa tu ides bit do prs ako ty odmietas operaciu a ako to sama zvladnes lebo svaly a neviem co, doteraz si co robila ze v 40 mas artrozu 4 stupna? Za pravdu sa kazdy hneva samozrejme ale mne nic zle priat nemusis lebo vies, ze sa to potom odrazi a vrati k tomu co prial, ja som zdravotnik videla som take kolena a vzhladom na vek a stupen dlho s tym nevydrzis a kolena sa ti rozletia a ani podakovat za radu nevies, niekde sa vo vychove asi stala chyba

aurora33
11. jún 2024

@taktotedanie suhlasim 🙂

taktotedanie
11. jún 2024

@misa_3 jedina “mila” si tu ty, ide z teba akurat tak zloba a frustracia z vlastneho zivota lebo do taketo stavu si sa dostala len vdaka sebe

Tebe mila misa okrem zdravych kolien chyba aj slusnost a pokora, kolena sa daju vymenit ale tie vlastnosti sa naucit nedaju a tie ti budu v zivote este chybat

aaadkaaa
11. jún 2024

@taktotedanie mozem sa poradit ohladne artrozy aj ja,prosim?

simsalabim
11. jún 2024

@taktotedanie dovolim si nesuhlasit s tym, ze za artrozu si moze clovek sam... ona moze vzniknut aj na genetickom podklade. Ja mam na palcoch noh artrozu ako starena (na kolenach este "len" druhy stupen). Netusim, cim som si tu artrozu mohla na tych palcoch sposobit. A aj odborna literatura na tuto temu pise o tom, ze pricina znama nie je. Ano, domnievaju sa ze, to moze byt prilisny sport, zla obuv, genetika alebo aj obycajne zakopnutie. Naozaj sa neda povedat, ze si to clovek sposobil sam. Ale priebeh, resp. rychlost degeneracie chrupavky sa da spomalit, len pacient musi spolupracovat a lekar to tiez nemoze mat v pazi.

Autorka - moja kamaratka mala menene oba bedrove klby, prvy v 45. Uz nemohla od bolesti fungovat. Ona mala vyraznu nadvahu, ale dost schudla pred operaciou, no nepomohlo. A ty si co robila doteraz, ked mas artrozu uz 4.. stupna? Ja mam tie palce diagnostikovane 15 rokov a myslim, ze relativne uspesne vzdorujem.

taktotedanie
11. jún 2024

@simsalabim bavime sa tu o 4 stupni.. genetika nieje vsetko, ze ma niekto k niecomu geneticku predispoziciu neznamena, ze sa u neho ochorenie vyvinie evidentne tu autorka zlyhala co sa tyka svojich kolien
Ja som take nalezy videla u dochodcov po 70 a niektori mali dokonca aj lepsi nalez v tom veku ako samotna autorka a to boli tazko manualne pracujuci ludia neviem co doteraz autorka robila

simsalabim
11. jún 2024

@taktotedanie tak ano, suhlasim s tym, ze 4. stupen v takom veku musi byt ciastocne aj jej vlastnym pricinenim - zanedbanim stavu. Ale samotny vznik ochorenia podla mna neovplyvni.

ktochytavzite
11. jún 2024

@taktotedanie a ako sa da ovplyvnit artroza ak to nie je generikou,tak cim,?Zl strava alebo co?Moja sestra ma tiez ma 40 vzdy dobre jedla akurat je strasne chuda ale to nemoze ako ovolyvnit

taktotedanie
11. jún 2024

@ktochytavzite vies kolko chudych ludi poznam a vysledky maju aj horsie ako ludia s nadvahou
Nieje vsetko genetika

taktotedanie
11. jún 2024

@simsalabim pozri kolko rokov zijes ty s takym nalezom, robis nieco pre seba? Vyzivove doplnky? Pravidelne kontroly? Zivotny styl? Pohyb?
Tu sa evidentne niekto zanedbal a este sa urazil za pravdu a hra mudru , komu niet rady tomu niet pomoci