Mám 30 rokov a nemôžem spávať

ferdy143
15. nov 2020

Ahojte baby. Nemôžem spávať a neviem čím to je. Najhoršie, že problém už pretrváva dlho. Mam tri deti, či sa o ne bojím ci čo ja už neviem. Mám 30 tak nie som ešte stará. Doktor mi povedal že mám si kúpiť nejaké byliny v lekárni. Ale bojím sa toho či si nemôžem nato zvyknúť. Mam kľudný život sa mi zdá.. Aj teraz už 4hodina čo nespim a neviem už koľký deň.

juliet86
15. nov 2020

@ferdy143 ahoj aj ja som hore. este som nespala. kedy ti to zacalo?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dr_smajlik
15. nov 2020

Treba upraviť denné rituály. Nepozeráť do TV a mobilu aspoň hodinu pred spaním, odstrániť rušivé predmety zo spálne, napr tikajúce hodiny, rôzne svetielka ktoré vytvárajú rušenie napr z vypnutých spotrebičov, zatemniť poriadne okná, obmedziť na večer ťažké jedlá, môžeš skúsiť aj tie bylinky, napr čaj z medovky, alebo aromaterapia, levanduľový esenciálnych olej, prípadne vyskúšaj meditačné dychové cvičenia a tiež dostatok dennej aktivity, nejaký pohyb. Ak by nezabralo, popýtaj v lekárni melatonín, je to látka, ktorú náš mozog potrebuje na kvalitný spánok. A chodieva späť stále v ten istý čas, na večer žiadny alkohol. Skús.

danielahamar
15. nov 2020

Quajacuran si kúp a magnezium, ak nepomôže, asi by som opäť navštívila mudr. A inak tlak máš dobrý? Môj mm nemôže spavat, ak ma a tlak vysoký.

simsalabim
15. nov 2020

@ferdy143 melatonin je tiez super, ale vyssia davka, tak 3mg aspon. Ja uzivam 5mg, ked mam problemy so spankom (ja trpim nespavostou cca tyzden pred menzesom).

tenerifka
15. nov 2020

mne velmi pomaha magnezium, spim takmer 8 hodin v kuse bez prebudenia.

ferdy143
autor
15. nov 2020

@juliet86 ahoj už to mám strašne dlho ja ešte zvyknem zaspať od jedenástej, ale zobudím sa o pol jednej a do rána konec. A potom ma to vezme o piatej pol šiestej, lenže to mi už treba o hodinu vstávať. Tak mám za sebou max 3hodiny spánku. A berieš niečo? Brala som magnetická B6, ale to som nespala úplne lekárnička vravela, že ak mám nízky tlak tak magnézium určite nemám brať, lebo sa podľa nej nastalo predávkovanie a preto som nespala úplne.

juliet86
15. nov 2020

@dr_smajlik ahoj dr. toto vsetko robim (spankova hygiena) plus kognitivno behavioralnu terapiu. a mam noci ked apim super a mam noci ked napriek odchadzaniu z lozka trenovaniu meditkam relaxaciam klude nespim ani minutu. ako dnes. vtedy mam pocit ze niekde je asi chyba. alebo to je normalne neviem. cez den som nikdy nevedepa spavat. ani ked som v noci nespala.. pokracujem s terapiou ale tie noci na nule su dobre na prd

ferdy143
autor
15. nov 2020

@miriam11 ahoj jedávam okolo siedmej najneskôr a nikdy nie vyprážané, ťažké dávam si nato pozor a idem spať okolo jedenástej aby som potiahla čo najdlhšie, ale je to vždy tak max 2hodiny o pol jednej až jednej som hore.

ferdy143
autor
15. nov 2020

@dr_smajlik Ahoj na stravu na večer si dávam pozor, aby to nebolo nič ťažké stále idem o 23:00 aby som spala co najdlhšie, ale ako keby som mala budík v hlave o 0:3-1:00som hore a konec. Čaj nepijem na noc, skúšala som medovka, ale ja potom celu noc chodím zase močiť. Aj magnézium si dám občas, ale keď si ho dám ráno nespim vôbec v noci tak si ho dávam v noci neviem či má to tak zobudí ja už som na nervy z toho. Alkohol vôbec nepijem príležitostne keď musím ísť na oslavu.

ferdy143
autor
15. nov 2020

@danielahamar trapi ma skôr nízky tlak. Magnézium beriem, ale to ma tak zobudí, ze konec. V lekárni mi povedala, že kombinácia nízky tlak a magnézium nejdú k sebe. Ze mam dávať pozor nato. Ja už neviem. Ale asi skúsim ten melatonin. Skúšala som triptofan , ze ten je na nervový systém a spánok nepomohlo.

dr_smajlik
15. nov 2020

@juliet86 nie som odborník, píšem len čo pomohlo mne. Nepociťuješ vnútorný stres? Čo hormóny v tele, sú v rovnováhe?

ferdy143
autor
15. nov 2020

@simsalabim ďakujem skúsim to. Toto som ešte nekupoval a.

nistika
15. nov 2020

skús meditáciu. ked si lahnes skús neaký bodysken na nič nemysleť. a tak zaspať. skus to trenovať to myslenie na nič. bude to lepšie a spanok sa zlepši. a potom starý dobrý recept- orgazmus. no nieje to medikácia ale verím že to pomôže viac ako bylinky.

danielahamar
15. nov 2020

@ferdy143 tiež som mávala nízky tlak a magnezium som nemohla, ale od určitého času musím, telo si zvyklo a ten quajacuran skus

ferdy143
autor
15. nov 2020

@tenerifka mne magne nepomáha a môžem vedieť kedy ho berieš? Ja mam magne B6 takú modrú krabičku aj v reklame to chodí, myslela som či to nie je aj značkou.

dr_smajlik
15. nov 2020

@ferdy143 nemôže byť niečo v tom čase čo ťa ruší? Vyzerá to tak, akoby ti prebehol tak možno jeden spánkový cyklus a koniec. Niekde je očividne chyba. Skúšala si to riešiť aj s nejakým odborníkom? Nemyslím lieky na spanie, ale aby sa zistila príčina

ferdy143
autor
15. nov 2020

@nistika presne tak keď už fakt sa nedá ide na rad orgazmus to pomáha, ale nie na 100% u mňa je problém, že myslím presne tak na milión veci kým zaspím a furt si hovorím nič nerieš zajtra, ale nedá sa to.. Ja riešim hlavne nasledujúci deň čo variť to mám vždy premyslené už cez deň, ale kedy deti po odnášam a co upratovať a tak. Technologický postup jedla riešim aj keď viem co a ako no proste hlava mi ide na plné obrátky, čistá psychiatria so mnou už. Manžel si ľahne a dokáže zaspať aj na kameňoch... A ja furt dačo riešim...

ferdy143
autor
15. nov 2020

@dr_smajlik aj mne sa zdá vieš ja sa normálne zobudím o tej jednej približne a konec síce ležím, ale normálne mam nutkanie ísť robiť niečo ako keby som bola vyspata. V spálni nemám nič ani telku, ani hodiny, ani lampu dokonca. Prvé tehotenstvo a potom som už nespala celých 8hodin už ani neviem kedy. A Podotýkam, že cez deň ani oko nezazmurim. Proste už neviem..

petkasaurus
15. nov 2020

Mozno mas uz povedomy strach, ze nezaspis? Ja som take mavala.. Uz to na mna zle posobilo, lebo mi to trvalo strasne dlho, niekedy aj 48 hodin vkuse, bez 1 minuty spanky.. Beriem AD a spim v pohode.. Nehovorim, ze je to tvoj prípad.. Lieky na spanie je nieco ine.. Ja som trpela uzkostami.

ferdy143
autor
15. nov 2020

@petkasaurus neviem zatiaľ ma netrápi úzkosť, ale myslím, že mám strach aj o deti, ze keď zaspím ci ich budem počuť volať keď budú potrebovať niečo... Som rád rodinné založené znamenie... Fakt ci to nieje aj s tým niečo... A co je to AD antidepresiva? Tomu sa chcem vyhnúť určite pôjdem do lekárne a mam v plane si kúpiť melatonin, čo spomínali baby a možno niečo na bylinkové báze nech ma ukludni a uvidím.

simca06022011
15. nov 2020

@ferdy143 ja som takato bola, bojazliva, lebo mne vadi hluk akykovelkek, cize ma zobudi hocico. Tiez som mala taketo stavy pravidelne a ono cim dlhsie budes takto ponocovat, tak si na to telo zvykne. Unavena nebyvas? Ja som to neriesila, kym som nemusela riadne fungovat v praci, doma a potom mi chybala energia, po 2-3 nociach prebdetych a dni medzi tym na 100%, tak som vyzerala ako zombie...Zo zaciatku som sa proste zobudila a odisla upratat, nahodit pracku, dokonca som par krat v noci az zehlila a vratila sa spat do postele, co bolo na nic.. lebo o 5tej zaspat a o 6tej vstavat a niest malu do skoly bolo na nervy. Ale potom som si melatonin kupila, davala sm si to asi tyzden vecer, mozno dva... a spala som. Ja som musela obmedzit poobede kavu, zeleny caj a mobil v posteli. Myslim, ze tieto veci ako magnezium, melatonin, guajacuran nie su navykove. Ale ked mas nizky tlak, nemas stres tak sa na magnezium vykasli, ved to ti spravi presne opacny efekt... Kedysi bol good night drink :D v potravinach medzi energy drinkami byval, to som pila sem tam uz ked dcera bola mala, aby som sa vyspala. Toto by som vyskusala ako prve.
Alebo skus jogu alebo nejake cvicenie, prejst sa na hodinu. Lebo to, ze na vsetko myslis, aj ked su to blbosti.. je trochu zbytocne... na co pri rieseni domacnosti, vareni riesit nejaky technologicky postup v noci ? Ja tiez veim den vopred co varit, ked mam pocit ze dalsi den nestiham, nachystam si to vsetko do chladnicky pripravene. A skusila si si to napisat co ides robit? Nejaky diar... urobis si napr. poobede/vecer presny zoznam ako co ides robit a potom to vymazes z hlavy, lebo plan uz je :D

nistika
15. nov 2020

@ferdy143 tak to ti určite pomôže meditácia....jednoducho trenovať a naučiť sa pred spaním na nič nemysleť 🙂 skús to

jana_eyre_2
15. nov 2020

Ja mám problém so spánkom odkedy sa mi narodil tretí (inak som od malička mala slabý spánok a zobudilo má čokoľvek) bol veľmi náročné dieťa, keď bol bábo tak som spávala tak 4h denne, nikdy nie naraz ale prerusovane.. podarilo sa mi to dostať na 6h spánku (pomohla aj korona kriza keď sme sa nikam nenahanali, boli doma)..

môžem povedať že keď som spávala tie 4h tak to bolo šialenstvo - už som začala aj vidieť veci čo asi neexistovali.. nechápem prečo ťa doktor tak odfajcil a neporadil niečo účinnejšie ako byliny v lekárni.. ja som.skusala Persen a podobne, vždy som z toho mala strasnu migrénu, ktorú som mávala aj bez toho inak.. dopadlo to všetko tak, že sa mi vrátil dosť vysoký tlak, zhoršila sa mi tachykardia.. dr.ma poslala na holter, beriem už lieky na tlak ráno a večer - môžem povedať že odvtedy čo ich beriem je mi celkovo lepšie, síce nespavam veľa, ale určite lepšie ako pred tým, migrény sa zlepšili..

Viem že ty máš tlak nízky, čítala som to, len chcem podotknúť že nenechaj sa odbiť bylinkami v lekárni.. možno by nebolo zle navštíviť aj psychológa, kde by ste hľadali príčinu prečo spavas tak máličko.. ak máš nejaký vnútorný strach tak je ho dobre správne spracovať.. (ja ho mám tiež, viem prečo a kedy to zacalo a snažím sa ho akceptovat)

keď som mala to obdobie bez spánku, čítala som si o tom veľa a nespavosť môže neskôr spôsobiť naozajstné a nebezpečné zdr.problemy, preto si myslím že to naozaj treba riešiť..

petkasaurus
15. nov 2020

Ja napr. ked som si dala melatonin, tak som sa na druhy den citila ako po opici.. Dedkovi som ho ponukla tiez a to iste.. Kazdemu ine sadne..

ctrl
15. nov 2020

@ferdy143 Aj ja som skúšala Melatonin 5 mg ale nesadol mi ráno bolest hlavy , ak chceš skúsiť daj si najskôr polovicu a uvidis . Chcem vyskúšať ešte Baldriparan., alebo L-tryptofan od Braynwai . . Či zaberie neviem.

ferdy143
autor
16. nov 2020

@simca06022011 ahoj, ze preberám v hlave deň aj ten nasledujúci čo budem ako robiť vieš to proste ide samo a technologický postup jedla som myslela tiež ako príklad, nie ze každý deň ľahnem a varím v hlave až tak mi nehrabe zatiaľ 😀. Ale túto noc žiadny mobil a už som išla zase o dačom dumat, ale našťastie som to nejako spomalila a len som rátala.. Zobudila som sa 2 krát, ale spala som cca 6hodin... Ďakujem za rady aj ten diár je super nápad... Skúsim

ferdy143
autor
16. nov 2020

@jana_eyre_2 ahoj ja som mala vynikajúci spánok kým som nemala deti teraz sa zobudím aj keď špendlík spadne na zem. Určite ak to časom nezmizne vďaka vitamínom budem tu musieť riešiť u doktora.

ferdy143
autor
16. nov 2020

@petkasaurus
@ctrl tak ste ma nastrasili baby, ze ste mali vedľajšie účinky také nepríjemné bolesť hlavy je pre mňa už len posledný klinec do rakvy po pre danej noci. A nedá sa jej zbaviť. Skúsim určite co ste písali dúfam, že niečo zaberie. Dnes som len rátala a na nič nemyslela, aj keď sa myšlienky tlačili z každej strany.. Potlačila som to. Dúfam, že bude lepšie