Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na Váš názor. Som v situáciíí v ktorej nemám tušenia ako sa mám zachovať.Ide o to ,že mám 23 rokov a diagnostikovali mi rakovinu vaječníka a prsnika. Nabudúci týžden idem na operáciu. Ide o to,že neviem či to mám povedať svojej rodine alebo nie. Určite im to chcem povedať ale neviem či už teraz alebo mám počkať nejaký čas. Chcem počkať kvôli tomu,že moja sestra je tehotná a kedže je v rizikovom tehotenstve a v minulosti už niekoľkokrát prišla o bábätko záleží mi na tom aby sa to teraz podarilo a bojím sa,že ak to poviem už teraz tak sa stane to,že ju to rozruší a príde o neho.Máme spolu nádherný vzťah a viem,že by ju to veľmi rozrušilo. Ďalšia vec je tá,že operovať ma budú v Bratislave a moji rodičia sa budú trápiť ,že nemôžu byť pri mne nakoľko bývajú veľmi daleko a ja v Ba študujem na VŠ.Navyše má otec epilepsiu a mama má vysoký krvný tlak. Tak váham či im to zamlčať kým sa malinké narodí ( je to už len niekoľko týždnov) alebo im to povedať už teraz aj ked je tu to rizik. Ja som silná a zvládnem to iba je tu ten pocit,že by to moja rodina mala vedieť .Ale neviem či je vhodný čas im to už povedať teraz alebo mám počkať.Chcem sa spýtať ako by ste to riešili vy keby ste na mojom mieste? A samozrejme moja rodina je pre mna to najdôležitejšie .Preto by to spravilo teraz viac škody ako osohu.Neviem či je správny čas ešte .Chcem Vás poprosiť o radu. Ďakujem veľlmi pekne ,že ste si to prečítali a prípadne sa podelily o svoje myšlienky . Želám pekný večer
@pips13 Tazka dilema,ale asi by som to rodicom povedala a pred sestrou zatial nic nehovorit. Aj my sme si v rosine prezili tuto chorobu a je to strasny sok,preto ak sa da,je dobre uchranit sestru od tohto,kym neporodi. Alebo jej to postupne povedat. Lebo po operacii si vsimne, ze mas bolesti. Ze sa tazsie hybes ako jej to vysvetlis? Rodina je zaklad,podrzia ta. Velmi ti prajem,aby si sa vyliecila,znasas to statocne.
@pips13 moja zlata. V prvom rade ma to velmi mrzi. Z toho co pises si jeden uzasny clovek!
Operacia a nasledna rekonvalescencia mozu byt velmi narocne. Ak chces chranit sestru a rodicov a zdoverit sa az ked vsetko dobre dopadne (a ono urcite dopadne!!!) mala by si to urcite povedat aspon niekomu inemu blizkemu z rodiny - krstnej mame, alebo strykovi. Niekomu komu doverujes. Aj v nemocnici budu od teba ziadat nejaky kontakt..
Kazdopadne, z celeho srdca ti prajem, aby vsetko rychlo skoncilo a aby si bola zdrava.
Ak by si pocas pobytu v nemocnici v ba cokolvek potrebovala, kludne mi napis. Tiez som si na Kramaroch odlezala svoje.
❤️❤️❤️
Ja som dosť uzavrety clovek v tomto, nehovorím nic. Pri podozreni na rakovinu som pred operáciou nič neravela nikomu. Nepovedala by som vôbec, kym by nebolo fakt zle. Načo sa majú aj blízky trápiť. Plus veľmi nemám rada keď sa všetci vypytuju, reči sa šíria ďalej... Atď.
Prajem skoré uzdravenie ♥️
Minimálne rodicom to určite povedz. Budes potrebovať ich oporu. Držím veľmi palce!
máš môj obdiv... mame by si to mala povedať ... džím palce, všetko dobre dopadne
Tak realne je otazka, ako bude prebiehat operacia. Kedze mas uz 2 nalezy - nebudu rovno riesit aj sentinelove uzliny? Urcite by som to povedala rodicom na tvojom mieste, a dohodla by som sa s nimi, nech to nehovoria zatial tvojej sestre. Ja chapem, ze chces vsetkych chranit - ale ja ako mama, a verim, ze so mnou bude suhlasit valna vacsina mamin na MK - by sme neboli stastne, keby nam nase deti zatajili ze maju vaznu chorobu, a operaciu. Chapem tvoje pocity zo strany dietata - ale musis si uvedomit, ze my ako rodicia si denne prechadzame tazkostami a chceme byt so svojimi detmi v dobrom aj v zlom. Mas uz vysledok biopsie? Nemozu to byt len beningne nadory? pripadne cysta?
@pips13 Bez ohľadu na všetko ostatné je mi to veľmi ľúto a držím palce. Veľa tu už bolo napísané no kedna vec ma hneď napadla a to fakt, že v nemocnici sa určite budú pýtať na kontaktnú osobu. Pýtajú sa to vždy pre každý prípad a lekári väčšinou vyžadujú niekoho z rodiny a nie napr. kamarátku, priateľa a pod. Preto by som si možno zvolila aspoň niekoho z rodiny na koho je spoľah a komu veríš napr. sesternica,krstná,... (aj Tebe bude možno lepšie ak budeš mať aspoň pocitovo nebudeš sama).
Rob to čo cítiš. Hlavne ti prajem veľa síl, veľa zdravíčka. Si silná, zvládneš to. Je pekné, že myslíš na svoju rodinu, ale hlavne mysli aj na seba, ver si, že to bude dobre!
Rodičom určite povedať. Nie je to náhodou tak, že pred operáciou sa musí dať kontakt na niekoho z rodiny?
Bože máš tak ako ja ani si to neviem predstaviť 😢😢 niečo také 😞milé že aj teraz dokážeš myslieť na ostatných,😊aj keď sa môžu na teba nahnevať že si im to nepovedala skôr no už ako uznaš za vhodné držím palce a veľa zdravia 👍👍👍💖🍀🌸💮
@toskanka áno bola som tri krát a vždy chceli na niekoho blízkeho Rodina to nikdy nebola
@gabrielaaaa ja som raz zamlcala gynekologický zákrok (nie interupciu) a rodičom som to nepovedala. Ale aj tak sa to prevalilo a mama bola z toho strašne nešťastná.
@pips13 nenechavaj si to pre seba.... Povedz vašim aspon, keď nie sestre.Tej prípadne neskor. Si mladá, rodicia maju mozno kontakty, poradia ti, lepšie sa rozhodnes. Mozno maju nejakych znamych lekarov, vybavia kopec veci, cokolvek. A hlavne budes potrebovať pomoc. Moj onkologický otec keby nemal mna, uz tu davno nie je... Vsetko som vybavila, lekárov, liecbu, doplnky vyzivy a ZIJE. A to mal obrovsky nador. Urcite nebud v tom sama... A hlavne hlavu hore, okolo mna sa deju aj s beznadejnymi onkologickymi pacientmi zazraky a ziju.
@toskanka mojim by bolo tri päť aj keby sa mi niečo stane ja som mala na prsníku dva nádory vyoperovali a chvála Bohu dobre u nás v rodine majú tetky rakoviny radšej povedať a nech to prežívajú spolu 😐
@pips13 ako vážne obdivujem ťa si silná žena, obdivujem ako si sa sama s takou situáciou vyrovnala držím ti prsty nech to všetko dobre dopadne a hlavne je to na tebe ako sa rozhodneš či im to povieš alebo nie..
Si velmi laskava a odvazna. Rodicom by som to povedala. Myslim si, ze by to chceli vediet. A to je udel rodicov, starat sa a podporovat svoje dieta v tazkych chvilach zivota. Tebe to padne dobre tiez. Drzim palce.
@pips13 držím ti veľmi veľmi palce. Ja ti odpoviem z pozície sestry: moja staršia sestra sa ma tiez snazila chrániť a nepovedala mi pravdu o svojej vážnej diagnóze. Žiaľ, skončilo to najhoršie ako mohlo 😭a mňa to doteraz trápi a trochu sa aj hnevam..keby som vedela celú pravdu bola by som jej väčšou oporou, nemusela v tom byť sama , strávila by som s nou viac času. Toľko veci som jej ešte chcela povedat..chápem,ze sa bojíš o jej bábätko a teraz nieje vhodný čas ,ale určite jej to povedz aj keď neskor...
Drzim palce. A zdiagnostikovali rakovinu,alebo ti povedali,ze mad nador?
Rodičom povedz určite, sestre podľa uváženia ale raz by sa to mala dozvedieť a čím skôr ak máte dobré vzťahy. To nie je nezvládnutá skúška v škole s ktorou nechceš trápiť rodičov, ale vážna choroba a patrí to k životu že človeka niečo také postretne a blízky mu pomáhajú, rodičov by určite veľmi mrzelo keby to pred nimi zatajíš nech to dopadne akokoľvek. Aj o tom je rodina pomáhať si a prekonať spolu aj choroby, nie ich zatajiť
@pips13 hm.. uplne chápem, že to nechceš povedať rodičom. asi by som vydržala im to nepovedať do poslednej chvíle.. až den pred operáciou napríklad a nech to sestre zamlčia zatiaľ. Asi budeš chodiť aj na chemoterapiu potom. Bude ti bývať zle a iné veci.. bude to badateľné na tebe, rodičia si to všimnú aj tak. hm.. ťažká situácia.. moja mama, ked mala rakovinu, tak to rodičom nepovedala, nechcela, aby sa trápili..je to tak lepšie, no bývaš s nimi, neutajíš to. budeš asi aj PN istú dobu, čiže nebudeš v BA v škole...
Ja by som im to povedala. Predsa len si ich dieta a ak ked ich chces chranit, aby to nedopadlo tak, ze rodicov zrani ak takto zavaznu vec pred nimi zamlcis.
Ked som bola tehotna mal moj otec vazny uraz a aby ma nerozrusovali nepovedali mi to. Avsak na zaklade podozriveho spravania rodiny mi bolo jasne, ze nieco nie je v poriadku a sposob akym som sa dozvedela o otcovom stave ma rozrusil viac, ako keby mi to normalne povedali. Ja som sa hnevala, ze to predomnou tajili, i ked v dobrom umysle.
@pips13 velmi velmi ti drzim palce aby si mala silu a za par mesiacov si bola Ok. Uprimne, ja by som to rodicom povedala, sestre uplnu diagnozu nie, ale to ze idem na operaciu ano. Mozno by som len skreslila informaciu, ze mi idu nejaku cystu vybrat. Viem klamat sa nema ale zial niekedy je milosrdna loz lepsia 😄. Aj tak rodicia budu z toho nervozni, takze uplne operaciu neutajis ani pred sestrou. Kazda pozitivna myslienka na teba, prinesie tebe len pozitivnu energiu. A aj ty mas pravo, aby si sa mohla porozpravat o tom s niekym a aby sa o teba aj postarali, lebo pomoc budes potrebovat. Si velmi silna a empaticka zena.
Presne to sa stalo mne začiatkom júla. Môžem Ťa ubezpečiť, že potrebuješ pre zdarný priebeh operácie a následnej rekonvalescencie poriadný ventil. A to je zdôverenie sa najbližším, ktorí Ti budú v tých ťažkých časoch oporou. Jednoducho sa nesmieš trápiť. Sestru je treba uchrániť a to sa Ti za pomoci rodičov podarí. Ja som to povedala každému, kto sa ma pýtal čo mi je, čo mi budú operovať. Podarilo sa mi na rakovinu pozerať ako na niečo, čo je vo mne a dúfala som, že ju nechám tam, na onkológii, kde ma operovali. Pokiaľ ti bola diagnostikovaná na lokálnych miestach, šance sú obrovské. Ak histológia ukáže, že ložiská boli vybrané a okolité orgány, resp. tkanivá sú negatívne, stačí preventívne zopár ožiarov a raka si nechala tiež v nemocnici. Si mladá, tvoje telo sa rýchlo zregeneruje, dôležité je nerobiť po operácii zo seba hrdinku, ale striktne dodržať liečebný režim. A tu budeš odkázaná na pomoc druhých. najlepšie rodičov. O nich sa neboj, každý rodič je vyzbrojený vnútornou silou pomôcť svojmu dieťaťu. Vtedy ich telo odignoruje aj ich nemoci, takže tú správu zvládnu. Dôležité je, aby si ich uistila, že musela si to im povedať, pretože očakávaš, že ti pomôžu. Výborne pôsobia aj výživové doplnky na posilnenie imunity a na ochranu zdravých buniek pred napadnutím rakovinovými. Ak chceš, poradím, ale mne pomohli pri 8 mesačnom čakaní na operáciu, lebo mi neklesal tlak a bol stále akolo 200. Osem mesiacov som sa trápila, čo všetko tá rakovina v tele vyvádza, kam zachádza a pila som, čo mi poradili. Stálo to zato. Ostala lokalizovaná na tom istom mieste a okolie sa ukázalo negatívne podľa hist. správy. Drž sa, si mladá, mysli na to, že tvoj organizmus sa rýchlejšie zregeneruje. Nech by liečba bola akokoľvek nepríjemná, neodmietaj ju. Čoskoro budú na trhu lieky, ktoré sa ukázali ako účinné, nádej je predovšetkým v nanotechnológii. Takže oplatí sa bojovať a dočkať lieku, ktorý vylieči. Ak chceš radu, môj e-mail je na azete a tiež je evkatk. Poradím, čo budem môcť.
Držím ti silno palce, ja som si fakt myslela, že v takomto veku sa takéto diagnózy ani nevyskytujú,
Ty si tak strašne empatický a dobrý človek! Berieš ohľad na všetkých okolo seba, hoci sama máš teraz ťažké obdobie a si ochotná na to zostať úplne sama ...
Určite by som povedala aspoň mame, sestru by som vynechala...
Strašne silno ti držím palce 🍀🍀🍀🍀❤️❤️
@pips13 obdibujem ta, v dobrom. Napisane tak ze viac ti zalezi na inych ako na sebe. Velmi ti drzim prsty aby si to zvladla dobre si mlada zabojujes. A ci im to povedat? Je to na tebe ako sa rozhodnes ako to citis. Ale myslim ze si si odoovedala.🍀🍀🍀