Mám 21 rokov, ale cítim sa na viac

29. apr 2022

Prosim Vas, mam 21 rokov a citim sa akokeby som mala 40. Teda ako nechcem uraziť 40-rocne. Mozno aj tie su viac fit ako ja. Dokonca mame vahu, kt. nam meria aj bazalny metabolizmus, vodu v tele a pod. a ukazuje mi tam, že mam 35 rokov. 😶 Mam skoliozu chrbtice a musim pit flector aj s inou tabletkou, aby ma neboleli kosti. Ked sa natiahnem alebo spravim prudky pohyb tak ma to este par minút boli. Mam zle drzanie tela ale neviem sa tak obmedziť, aby som ho drzala správne lebo cely den sa kontrolovat neviem. Citim sa kvoli tomu staro. Cvicit cvicim par krat do mesiaca na 20 minut. V noci poriadne nespím, lebo ostatní doma nespia. Takze mam aj kruhy pod ocami. Cele dni sa cítim unavená. Neiem vlastne ani preco tu pisem. Mozno sa potrebujem len vyrozprávať. Lebo nechcem takto žiť ďalej, ale ani neviem ako sa mám zmeniť. Hlavne tie kosti, ze ma bolia je strašné.

laura164
29. apr 2022

Začni chodiť k fyzioterapeutovi, on ťa donúti cvičiť, nie len párkrat do mesiaca, to je málo

barbora0308
29. apr 2022

Idealne skus vyhladat dobreho fizioterapeuta, resp. skus rozne alternativy, ktore by mohli pomoct s tvojimi problemami s chrbticou. Parkrat do mesiaca 20 min. pri vaznych problemoch s chrbticou, je velmi malo...treba sa tomu venovat kazdy den! Ci uz masaz, plavanie, rozne cviky, fizioterapia a pod. Idealne by som na tvojom mieste zmenila zivotny styl uplne od zakladov. Urcite zapracuj aj na jedalnicku, vie to neskutocne vela spravit. Treba to riesit intenzivne a nie cakat na zazraky, drzim palce 🤞.

joesvk
29. apr 2022

Máš 21 rokov. Tak tie bolesti nie sú normálne. Samozrejme, že sa ti potom nič nechce. Viem, že na to nemáš náladu, ale musíš ísť na vyšetrenie.

luccija
29. apr 2022

Prečo ostatní nespia?spánok je alfa omega toho ako sa cítiš.S chrbticou niečo rob, lebo Tá to neskôr dobehne.

autor
29. apr 2022

@luccija Hadaju sa v noci uz niekoľko rokov. To velmi neovplyvnim. Mozno az najskôr ďalší rok, keďže sa stahujem s kamarátkou.

solange7
29. apr 2022

Ja sice mam do 40 este daleko, ale takto sa po zdravotnej stranke urcite necitia ani 40tnici. Najprv som myslela, ze ides hovorit o mentalnom nastaveni, co by bol tiez nonsens... No ty mas problem s kondickou. Musis sa kazdy den hybat, zacni aspon rano strecingom, nasad si vitaminy a magnezium a hlavne si to usporiadaj v hlave. Ked sa niekto u vas doma hada, tak im povedz ze nemozes spat a ze ti to vadi. A ak mozes, tak sa cim skor osamostatni. Lepsie casy mas nadosah, drzim palce.

oli18
29. apr 2022

Prvýkrát počujem, že pri skolióze bolia kosti. Sama ju mám, aj moje dve dcéry a nikdy nás kosti neboleli. Asi máš okrem skoliózy aj niečo iné, ak máš bolesti. Daj sa poriadne vyšetriť.

komplikovana
29. apr 2022

ak mas take problemy s chrbticou, tak cvicenie u teba by malo byt automaticke ako umyvanie zubov a to po cely zivot. Urcite si najdi dobreho fyzioterapeuta, ktory ti pomoze. Odbornych lekarov mas obehanych?

autor
29. apr 2022

@oli18 Obvodna lekarka mi povedala, ze to mam pretazenie jednej strany. Predpísala mi ten flector aj s tabletkami inymi a ze to mam brat tak tyzden. Bolesti ma presli no teraz po mesiaci sa mi to znova vratilo slabsie. Znova som si dala flector a preslo to.. a o tyzden znova ma to bolí. Neviem ci to je priamo skolioza, ale dzubu do mna, ze to mam z toho ze zle chodim.

autor
29. apr 2022

@komplikovana To este nie. Sice som chodila ako mladsia na take cvičenia, ale vzdy na max 20 minút a poslali ma preč. Vela som si toho nezapamatala. V lete asi niekoho vyhladam.

veltraud
29. apr 2022

Preco v lete? Preco to nezacnes riesit hned? Chces, aby ti bolo lepsie? Je len jediny clovek, co ti pomoze - ty sama...

oli18
30. apr 2022

Pri skolioze treba do topanky kozenu vlozku, ktora sa vyrobi presne na tvoje miery. Pozor vsak, nie kazdy lekar to vie odmerat. Mne odmerala rehabilitacna sestra. Doktorka ortopedka to odmerat nevedela. Meria sa od pupka po velky palec na nohe, to len aby si vedela, ze asi ako. Skus vymenit dr, ak ti na to davaju len tabletky. Pytaj sa na rehabilitaciu, na kupelnu liecbu. Tam konzultuj. Mozno by ti pomohla operacia, si mlada, nemozes trpiet celly zivot bolestami.

autor
30. apr 2022

@veltraud Kedze mám zapocty a skúšky tak by som nestihala obiehať doktorov teraz.

autor
30. apr 2022

@oli18 To som ani nevedela, ze daco take presne na mieru sa robí. Ani že ma na to môžu operovať ki nepovedali. Len ma odporucali na take cvicenia s lanami a loptou. Urcite sa na to opýtam. Ja tom teda bolesti nemala doteraz. V januári mi zacali kvoli tomu, ze som celý den bola na nohách a chodila hore-dole kopcom a jedna strana tela sa mi vraj pretazila.

minutka
30. apr 2022

Cvic SM system

komplikovana
30. apr 2022

skus si na nete pohladat vo svojom okoli nejakeho odbornika, ktory ma dobre recenzie a neposle ta hned prec, ale bude sa ti venovat, vsetko pozrie a vysvetli. Ved v podstate ani nevies co ti presne je. Nie je normalne, aby si v takom mladom veku mala bolesti. Na skoliozu je dobre cvicenie, ktore sa vola SM system. Treba sa ho naucit so skolenym odbornikom, pretoze pri tom treba aj spravne dychat.

autor
30. apr 2022

A ked najdem takeho odbornika, tak to si potom platím za tie hodiny s ním alebo to mam nejak preplatene?

autor
30. apr 2022

Teraz som si googlila ten SM system a presne s tými lanami ma ucili. Lenže ja som bola mlada este a velmi som si to nezapamatala z tych 20 min. tyzdenne. Vy cvicite na to denne?

niky21
30. apr 2022

Prvá cesta ortopédia. Podľa mňa, keďže máš jednu stranu oslabenú, môžeš mať skrátenú jednu nohu. Ja mám o 2,5 cm. Žiaľ prišla som na to až v tvojom veku, ale také bolesti veru nemám, nie si vysoká? Ja som drobec 158 cm, ale kamoška je vysoká a bolieva ju chrbtica od 13 tky, cvičí Sm systém , pláva, veľmi jej to pomáha.

autor
30. apr 2022

@niky21 Mam približne takú výšku ako ty. 😄 A je to možné, na mne to aj vidno na ramenách, ze jedno rameno mam nizsie ako druhé. A tiez mam jedno rebro akokeby viac vypuklé dopredu a druhé mi nevidno. Nie je to tak viditeľne na prvý pohľad ale ked sa na seba dlhsie pozeram vyzlečená tak som fakt krivá. Ja som si vsimla, ze na tej strane, co mam pretazenie a som nizsie, tak o tú nohu sa castejsie opieram. Ako sa riesi potom skrátená noha, ak by to bolo toto? Nejaké vlozky do topanok? Ja mám kamaráta, čo to má velmi viditeľné napr. a ked som sa ho na to pytala, tak povedal, že nerieši.

niky21
1. máj 2022

Ja som si všimla ako dieťa na sebe, že dávam nohy dnu pri chôdzi, časom si to žiaľ všímali aj spolužiaci a mala som roky šikany vďaka tomu, volali ma kačica 😀 a ortopéd mi povedal, že jasne, že tak dávam nohy, inak by som krivala, alebo padla, že som tým vyrovnávala rovnováhu. A neskôr som mala vždy jednu nohavicu kratšiu.
Riešenie je jednoduché - ortopéd zmeria rozdiel v končatinách a napíše ortopedické korekčné vložky. Jedna bude vyššia napr o 1,5 cm ako druhá, alebo ortopedické topánky, ktoré tiež budú jemne rozdielne vo výške. Do 2 cm rozdiel na topánke nepoznat vôbec, nik si nič nevšimne. Ja som dostala len 1,5 cm podpätenky, aj mám väčší rozdiel, ale moja chrbtica by taky šok zrazu výške nezvládla, keďže minimálne 20 rokov bola v takom nepomere. Takže tak. A cvičiť tu 2 stranu, na ktorú sa viac staviaš, časom z roho bolieva členok, lýtko, stehno, krk.. Mne dokonca puká sánka kvôli tomu, že mám jednu stranu vlastne všetky svaly skrátené kvôli tej nohe...