Mám 18 rokov a stále som chorá

29. mar 2023

dobry den,
mam 18 rokov a som kazdu chvilu choru, prechladnuta, proste stale mi tecie z nosa, zateka, potom ma boli hrdlo. Ja uz neviem co s tym, velmi sa bojim, stava sa zo mna hypochonder pretoze toto nie je normalne aby som bola takto stale chora ked som predtym nebyvala. 2 roky fajcim, co tomu neprospieva ale bojim sa, ze mam nejake ochorenie. Mam aj dlhodoby stres a neviem sa uvolnit. Neviem vobec ako to riesit. Tvori sa mi nejaky ekzem na prstoch na ruke, neviem ci to je alergia. Jem aj nejake vyzivove doplnky, vitaminy a nic. Proste uz si ani nepamatam kedy som nebola chora tzv. nesmrkala. Proste stale mam vreckovku na nose.

pribinak
29. mar 2023

A prečo neprestaneš fajčiť keď si stále chorá?

autor
29. mar 2023

@pribinak to chcem, velmi chcem prestat ale neviem som na tom nejako zavisla a nejde mi to

matullienka
29. mar 2023

Si stále chorá, bojíš sa, že máš nejaké ochorenie a fajčiť neprestanes? Či to ti má akože pomôcť? U dr. si bola? Urobil to základné odbery a testy?

autor
29. mar 2023

@matullienka nie nebola este, mam stres, ze co mi je

pribinak
29. mar 2023

V 18tich si závislá? Však snáď nefajčis 10 rokov.

matullienka
29. mar 2023

Tak na internete určite na to prídeš 🤦🤦 nezabudni ujo Google je najlepší lekár
Nič ti nie je čo by ti malo byť maximálne budeš mať alergiu alebo oslabenú imunitu, ktorú potrebuješ posilniť ( fajčením to nebude, to tieto ochorenia ešte zhoršuje,) a keď sa tak veľmi bojíš čo ti je tak si dostuduj škodlivosť nikotínu na tvoj organizmus ( zvyšuje riziko rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení)

autor
29. mar 2023

@pribinak 2 roky ale je to kazdodenne a celkom dost ja som proste nervozna osoba, mam v sebe stres, vzdy som taka bola a toto mi dava pocit uvolnenia..

pribinak
29. mar 2023

Však tvoja vec, ale postradam logiku.
Na 1 strane fnukas že si stále chorá, ale na 2. strane nemáš dosť chute prestať fajčiť

matullienka
29. mar 2023

HM by ti trebalo ubrať z vreckového a by si rýchlo dofajcila keby si si na ne musela zarobiť

autor
29. mar 2023

@matullienka praveze ja si na ne zarabam, mam brigadu vsetko ide z toho nemavam vreckove

matullienka
29. mar 2023

Tak si dostuduj tí čo som ti písala vyššie

autor
29. mar 2023

@pribinak neviem vy nefajcite, ja lutujem, ze som zacala ale som taky clovek, co sa proste naviaze na hocico co mi ponuka ulavu, mam slabu volu na to s tym skoncovat lebo nemam za to ziadnu nahradu

zmrzlinka2021
29. mar 2023

A nechceš namiesto cigariet začať športovať?

estrella5
29. mar 2023

A lekári čo hovoria? Predpokladám teda, že s tou bolesťou hrdla, soplami si bola u lekára.. Aj s tým ekzémom by bolo fajn skočiť za kožnou.. Smer lekári 🙂 A upokojiť sa 🙂 Nájsť si nejaké hobby, niečo čo ti inak zamestná myseľ, niečo čo ti pomôže uvolniť od stresu (cvičenie? prechádzky? meditácia?) 🍀

pribinak
29. mar 2023

Nie nefajčim, pochopila som, že ak mam problém, tak nikotín ho nevyrieši

dzulli1980
29. mar 2023

Pozri, ja som dlhoročná fajčiarka a som zdravá ako repa ... choď k doktorovi, urobia sa základné odbery, výtery z nosa, z hrdla, ak čosi nájdu, pošlú na ďalšie vyšetrenia ... ak je zdravotný problém, nájdu ho ... to načo je dobrá takáto neistota? Tým nevyriešiš vôbec nič ... si mladá, život máš pred sebou ...

zmrzlinka2021
29. mar 2023

@dzulli1980 prestaň kým je čas a kým môžeš ešte predchádzať vážnym ochoreniam. Teraz si mladá, ale po 50-55 sa to stane všetko zratavat.

micusa2222
29. mar 2023

ty nie si chorá,,ty máš psychické problémy..hajde k psychiatrovi...

nwnw
30. mar 2023

Sportujes? Myslim aspon rychla chodza denne aspon hodinu vonku na vzduchu. Kazdopadne na odbery chod. Niekedy staci poriadne prrliecit ATB (z vlastnej skusenosti ) ale imunitu si musis vybudovat sama inak ta liecbanebude mst dlhodoby efekt.

ivangeline
30. mar 2023

Zacni radsej behat. Sportovat. A chod k doktorom. :D

janka_lolo
30. mar 2023

Som mamou 3 deti 32, 25 a 24, najstarší syn a aj dcéra sú strašne citliví a veľa stresuju, dcéra do toho panický strach z lekárov od malička, nerada ku nim chodí ale keď už musí tak ide, a čo sa týka stresu dcéra je permanentne v strede, prípadne je dosť citlivá, krehká a podobne, mala na strednej spolužiakov, ktorý fajčia a kamarátili sa, mohli ju ponúkať koľko chcela ale nezobrala si, ona si stres ventiluje napríklad športom, prípadne logickými úlohami a to ju ukľudní nepotrebuje na to cigarety a rovnako ani synovia, dcéra a mladší syn sú na VŠ a tento rok končia čiže stresov majú veľa ale ani jeden na to uvoľnenie nepotrebuje cigarety, čiže všetko sa to dá aj bez cigariet a dá sa nájsť aj iná aktivita na jeho odbúranie, syn keď je v strese tak hrá playstation, síce si pritom aj ponadava ale je spokojný, a čo sa týka tých chorôb určite choď k doktorovi ten ti najlepšie povie či ide o alergiu alebo oslabenú imunitu

gvenduska
30. mar 2023

Ja som tiež bola takto každý mesiac pomaly
A nakoniec vysvitlo že mám štítnu žľazu

rolandik
13. apr 2023

Stres treba odbúrať ako prvý. Ale to sa ľahko povie, ale ťažko uskutoční. Dobra sprava je, že už svoj problém poznáš. Vidíš ho a chceš sa ho zbaviť. Jednoduché riešenie je samozrejme tabletka, zložitejšie je vyhýbať sa stredovým situáciám. Tabletka môže byť aj magnézium alebo bylinkový čajík na upokojenie. Alebo vyhýbať sa ľuďom, ktorý ťa akože milujú a pritom len vyciciavajú tvoju energiu. Možností je veľa, zmena prístupu vždy pomôže.

simca06022011
13. apr 2023

cize si stale chora a u lekara si nebola... ako stale a ako dlho? ved prva vec, spm chora, neprechadza samoliecba tyzden, idem k lekarovi. Urobi vysetrenie, a ano CHORA BYT MOZES, ale nic smrtelne to nebude, proste by si dostala lieky a vyliecila sa. Je kopec chorob, ktore sa tahaju, to ze sa sledujes, ale neliecis to zhorsuje.
Fajcit treba prestat, bez vyhovoriek. A na stres, zacni sportovat...

rawmamka
13. apr 2023

Myslím, že u teba je spúšťačom psychika - si v strese a "riešiš" to nikotínom, ktorý tvoj stav len zhoršuje. Preto si neustále chorľavá. Syntetické vitamíny z lekárne ti vôbec nepomôžu, akurát len viac zaťažíš pečeň a trávenie, aby to dokázali spracovať. Nájdi si niečo, čím vyriešiš spúšťače tvojho stresu (akákoľvek pohybová aktivita, ktorá ti robí radosť a vďaka nej budeš musieť ísť na čerstvý vzduch, ktorý bude bonusom, keď to bude na začiatok len svižná chôdza s kamarátkou, so psom alebo aj sama, alebo joga doma, tak aj to bude fajn), pi veľa čistej vody, žiadne sladené nápoje, energeťáky a pod., ktoré majú mladí v obľube. Pozri sa aj na svoje stravovanie, je o tom veľa popísaného na nete. Ide jar, tak využi svoju príležitosť zmeniť svoje zdravie k lepšiemu 🙂, ak začneš s malými zmenami už dnes, uvidíš, že cez letné prázdniny budeš plná energie, spokojná a nad chorobami už len mávneš rukou. Držím palce 🍀.