Maličké jamky na nechtoch

6. sep 2022

Ahojte, chcem sa opýtať či ste niekto nemali problém s nechtami, konkrétne sa jedná o maličké jamky na nechtoch - vyzerá to akoby boli po špendlíku. Na každom nechte mám 5-10 jamiek. Psoriázu nemám. Ak s tým máte niekto skúsenosti, viete z akého deficitu to môže byť?

mergimar
6. sep 2022

Syn to mal keď bol malý a mal extrémne málo železa, skoro nič. A aj ostatné parametre z rozboru krvi mal strašidelné. Našťastie sa to maltoferom a vitamínmi urovnalo.

summer23456
6. sep 2022

To by aj mňa zaujímalo,dcéra to má tiež, plus strašné suché tie nechty, boli sme už aj na možnom a pri viacerých dr.a nik to neriešil. Krv mala v poriadku.

summer23456
6. sep 2022

Ako ti vylúčili psoriázu?

autor
6. sep 2022

@mergimar Nepamätáš sa aké ostatné parametre mal tiež zlé? Nejaké čo súvisia s nedostatkom železa alebo aj nejaké iné vitamíny/minerály? A aké vitamíny si mu dávala?

mergimar
7. sep 2022

Mám to kdesi odložené. Ale viem určite, že ten rozbor dosvedčoval tú anémiu z nedostatku železa. On ale mal aj iné príznaky. Bolievalo ho brucho, hlava a začal mi spávať poobede, čo už som vedela, že sa niečo deje, lebo on cez deň od 3 rokov nespal.

autor
10. sep 2022

@mergimar A náhodou si nepamätáš, či nemal aj nižší feritín (zásobné železo)? Ja anémiu nemám, ale mám nižší feritín, tak ma napadlo, či to nemôže byť z toho...

autor
10. sep 2022

@summer23456 A aký je dcéra jedák? Je dostatočne veľa a všetko?

summer23456
10. sep 2022

Jedak je slabý, ale krv mala ok.

mergimar
11. sep 2022

On ale tiež nemal tú klasickú anémiu. Hgb mal v poriadku. Teraz to riešime zas. Doktor píše, že anémia, aj keď vyslovene iba to železo je nízke. Nwm aké je označenie pre tú zásobáreň Fe, ale čítala som, že ak sa robí vyšetrenie séra Fe, že sa to môže považovať za ukazovateľa zásobárne Fe. A prave tú on mal kriticky nízku. Celkové Fe mal dobre a voľné Fe zase mal vysoko. Ono mu to mizlo niekde v tráviacom trakte. Preto aj tie bolesti brucha.