Maličké fliačiky po kliešťoch

monikatil
18. jún 2015

Dobrý deň,
Cez víkend som mala 5 kliešťou. Boli úplne mini, ešte nenacucaný než sme ich vytiahli. Zostali mi tam také mini fliačky. Ale na jednom mieste, ktoré môžte vidieť na fotke, mi zostal flak trochu väčší a svrbí ma ako po poštípani komárom. Myslíte, že treba ísť k lekárke ? Poprosím o nejaké kliešťové skusenosti, lebo ja som mala kliešťa možno raz v živote a teraz hned piati naraz.
ĎAKUJEM

monikatil
autor
18. jún 2015

tu je fotka

mija51
18. jún 2015

miesto po prisatí kliešťa je ako štípanec, aj svrbí. treba to sledovať, či sa to viac nezapáli, nezväčší. ak by bol náhodou infikovaný boreliózou, urobil by sa fľak, v strede bledší a okolo červený až dofialova.

jaja1979
18. jún 2015

@monikatil Ak su klieste vybrate, k lekarovi ist netreba, treba sa len sledovat, ci sa do cca 3 tyzdnov neobjavi na tele cerveny kruhovy flak vacsi ako 2 eurovka, moze byt hocikde aj inde na tele. Vtedy moze ist o boreliozu.
Ak bol kliest nakazeny napr. encefalitidou, v pripade akychkolvek horucok, silnom boleni hlavy, dvojitom videni treba ist hned k lekarovi a povedat, ze si mala klieste. Nechcem ta strasit, je to malo pravdepodobne, ale vcasna diagnostika je velmi dolezita. Ked povies, ze si mala klieste a mas take a take priznaky, hned vedia, co robit.
Ked sa nic z toho neobjavi, mas pokoj a klieste boli neinfikovane, co je vysoko pravdepodobne.
Ale aj tak by som isla cca o mesiac na kontrolu protilatok z krvi kvoli borelioze - a budes mat uplnu istotu. Teraz by si si u doktora aj tak nic nepomohla.
Ak mas zapalene miesto po vybrati, treba vela dezinfikovat, ak neprejde, mohla sa ti tam dostat aj sekundarna infekcia - ked si klesta vyberala, nemusela si mat ciste ruky, pinzetu... Potom radsej k lekarke, ta da lokalne alebo celkove antibiotika. Hlavne nepanikarit a v klude sledovat, nenamyslat si zbytocne priznaky.
Drzim palce.

andrejka1974
18. jún 2015

dcerke sa takto objavil flak okolo a isli sme k lekarke a povedala, ze ma boreliozu 3 tyzdne dostava antibiotikaa vyhyba sa slniecku, ale do skolky chodi normalne , inac infikovany kliest moze byt aj 2 hodiny od prisatia nie len 24 hodin

monikatil
autor
19. jún 2015

ďakujem Vám moc za odpovede 🙂

malinka158
19. jún 2015

ahoj, ak ti to nezmizne urcite si daj zobrat krv. ja som mala tiez boreliózu a to som ani nemala nikde prisateho kliesta. vraj sa mohlo stat ze ma iba nejako postipal infikovany hmyz