Mali ste niekto nedostatok zaludocnej kyseliny ? Ako sa vam to prejavovalo a ako ste to liečili ?
ja som nebola na vysetreni, ale asi tiez mam menej kyseliny. paradoxne aj toto sa moze prejavovat palenim zahy. dovodom je ze jedlo sa nespracuje v zaludku dostatocne rychlo, zaludok je preplneny a tazsie sa uzatvara jeho hrony zvierac. rpeto kyselina stupa hore.
ked si dam natacida ( napr. Renie,a lebo este horsie Malox ), tak sa mi stane, ze mi zle travi, je mi tazko od zaludka, pocit tlaku v zaludku, pocit na vracanie.
myslim, ze na toto su aj lieky, ktore nahradzaju kyselinu chlorovodikovu ( Bukovsky nema rad pomenovanie zaludocna, lebo nei ej zo zaludka, iba je v zaludku, ale tak nam ostatnym toto pomenovanie az taky problem nerobi ako jemu 😀 ) a teda niekedy pomoze aj napit sa neicoho kysleho. mne vzdy velmi pasovala kysla stava z kyslych uhoriek 😀
@rachel36a bola, nic nezistili, este cakam na vysledky histologie. Praveze vsetko v poriadku, len ja mam stavy na zomretie, hrozne krce v bruchu aj hore, grganie naprazdno a stavy na odpadnutie. Kyselinu v hrdle som mala mozno 3 krat v zivote, ale vzdy mi daju lieky proti nej. Okrem toho som v poslednej dobe vybrala vela antibiotik.
@slavka173 fuha, no ATB zaludku moc nepridaju. malo kyseliny moze mat ktokolvek a proste je ta mozno a vrodena zalezitost. niekedy je nase telo takto nadstavene. ak je to tak, skus fakt male porcie jedla a lahke jedlo. ide o to, nech sa to zbytocne neplni zaludka nech i rycheljsie vytravi. a teda castejsie, ale aj tak by medzi jedlami mali byt 2-3hod. ( aj ked to casovo az tak nevychadza ). vecer 2 hod pred spanim nejest.
ja som mal tiez problemy ale mne dal doktor na potlacanie kyseliny, dlho som jedol ale mal som pocit ze nemam potom ziadny, netravilo mi, kvasilo v crevach. tak som vysadil, kupil HCl tabletky ale nepouzil som ich a popravilo sa mi. Ak by bol zaujem, v bazare mam neotvorene balenie Betaine HCl, so zlavou.
nedostatok kyseliny sa samozrejme moze,a le nemusi prejavovat palenim zahy. u mna to palenie zahy bolo. a po antacidach to bolo tiez zle. halvne ked ich bolo viac za den. to mi zle travilo. to bol prejav nedostatku kyseliny. najskor som si nasadila dietu vhodnu pri paleni zahy, ked som opaneiktore potraviny zaradila, zas ma palila. a tak som vylucila hlavne tie 3, co viem, ze by sa nemali. samozrejme alkohol cigerety neratam, lebo tomu neholdujem.
nie ej vhodne mlieko a opatrne asi aj s inymi mliecnymi produktami. snad jedine kyslomliecne by vadit nemuseli. vylucit kavu, vratane nesky. a teda pri paleni zahy aj paradajky. ak nepali, tak neviem, vtedy asi netreba. no tak kava je zabijak. paradajky som vylucila dlhodobo, kavu s mlikom som potom trosku pila,a le palenie zahy sa vracalo, aj ked menej intenzivne. tak som vylucila mlieko - nahradila som sojovym Alpro ( je trochu rpisladene a celkom chutne ). a zaha stale, tak som vylucila aj kavu a pijem Caro.
ta kava mlieko mozu vadit ci pali zaha,a lebo nie. kava je na travenie tazka a mlieko riedi a neutralizuje aj to malo kysleiny, co ej v zaludku.
Ja...bolo mi nevolno, stale ma bolel zaludok, vracala som niekolkokrat tyzdenne...z nedostatku mi zacala atrofovat zaludocna stena....musim brat dozivotne lieky a HCL pepsin ktory nahradza zaludocnu kyselinu