Mala som reakciu na Penicilín

mischel12
9. máj 2024

Ahojte baby. Mala som reakciu na penicilín ,bolo to dávno.,pred tým jedla syrové cestoviny ,ananasovy džús. A dnes mi dali ATB zinnat. Môžem ich užívať? Mala som vyrážky ,a vracanie pri reakcii na penicilín do 2-3min prišla reakcia . Ďakujem

zmrzlinka8
9. máj 2024

@mischel12 ja by som predtým zobrala preventívne dithiaden, aby nedošlo k alergickej reakcii.
zinnat je cefalosporinove antibiotikum. niekedy pri alergii na penicilin sa môže vytvoriť aj alergia na zinnat.

lakebabe
9. máj 2024

@mischel12 ja som silno alergická na penicilin a zínnat mi radšej nepredpisuju pre istotu. Vravela si dr co ti to predpísal o reakcií na penicilin?

zmrzlinka8
9. máj 2024

@lakebabe tiež mám ten problém. istý čas som mohla brat zinnat, potom jedného dňa po 1 tabl. zinnatu som skončila v nemocnici. ja už nemám veľa možností, aké ATB môžem brat. ty ktoré môžeš brat?

lakebabe
9. máj 2024

@zmrzlinka8 ja mam dosť obmedzený výber často mi predpisujú Doxyhexal a ešte jedny také všestranné, podla toho, co mi akurát je, ale z hlavy ti nepoviem nazov, dr ich ma poznačené že mi dáva tie vždy.
Ja som mala minule alergiu aj z Ciphinu od zubára ci ako sa to vola presne toho to nenapadlo, že sa môže stat

banalu
9. máj 2024

Moja mala je alergicka na peniclin a ked sme boli po vysledky z testu tak jej rovno zapisali aj alergiu na cefalosporiny, co uz ako vyssie pisali je aj Zinat, lebo su z jednej kategorie.
Tazko povedat ci budes mat reakciu, skor ma prekvapuje, ze ti prepisali zinat ak si mala reakciu na penicilin. Oznamila si im, ze si alergicka na penicilin?

mischel12
autor
9. máj 2024
simca06022011
9. máj 2024

treba sa ist dat otestovat, prakticka ta posle na kozne, alebo rovno do amb. na liekove alregie (u nas je to pod koznym , v roosveltke), otestuju ti to priamo z krvi a bude sa ti to pisat normalne do karty, ze mas alergiu.
Je otazne ci si mala reakciu kovli kombinacii s jedlom alebo vyslovene alergiu na pnc. Ja napr. mam alergiu na augmentin, vraj, aj ked z krvi len hranicne vyslo, uz to mam zapisane ako alergiu, a pritom bezne som bez reakcie brala pnc, a kopy inych, dokonca aj ten augmentin som viac krat brala... ja po atb ani len hnacky, zaludocne problemy atd nemavam, ak dodzrim uzivanie s jedlom.
Vedia potom rozsirit tie testy na alergiu, a aj dalsie druhy potom otestovat.
Poradila by som sa s lekarom ci uzivat ci nie.

lakebabe
9. máj 2024

@mischel12 neviem ja by som si ho nedala lebo viem ze by som sa z toho vysypala a bolo by mi zle, niektorí lekári to moc neriešia ani môj zubar q potom som mala reakciu.

mischel12
autor
9. máj 2024

@banalu áno vedia o tom

mischel12
autor
9. máj 2024

Len chcem ešte dodať ,že predtým ako som mala reakciu ,som normálne brala pnc a v pohode. 2-3 mes pred tým som mala amoksiklav 500 a v pohode.

lakebabe
9. máj 2024

@mischel12 v tom prípade by som šla na testy na co si vlastne alergická. Lebo ja to mam od narodenia už keď som bola mala som sa z penicilinu skoro udusila tak to viem celý život, ale išla by som sa dat otestovať urcite

simsalabim
9. máj 2024

Ja som alergicka na penicilin a Zinnat mi predpisuju bezne 🤔 Nemam s nim ziadne problemy, ani zaludocne.

mischel12
autor
9. máj 2024

@simsalabim vážne? No super ,ukludnili ste ma.

mischel12
autor
9. máj 2024

A ešte mám otázku je znobact 500 a zinnat 500 to isté ? Neodlišujú sa v niečom?

kp7333
9. máj 2024

Obcas sa mi stane, ze sa vyhadzem, ked si pocas liecby atb dam nejake exoticke ovocie - napr. grep, pomelo, kivi. Inak nemavam alergicku reakciu na citrusy, ani na antibiotika. Len ich kombinacia mi nerobi dobre.

zmrzlinka8
9. máj 2024

@lakebabe ďakujem. mne väčšinou Sumamed alebo Ciphin.

zmrzlinka8
9. máj 2024

@mischel12 ja to tiež tak mám. Ako decko som normálne brala penicilin. potom až v dospelosti som dostala alergiu. ale nie takú ze vyrážky, ale som nemohla dýchať. zinnat som potom ešte pár rokov mohla brat, potom už nie. mne sa to tak postupne nabaluje

lakebabe
9. máj 2024

@zmrzlinka8 ja som aj na Ciphin dostala alergiu silnú takže to je vždy risk ale Summamed áno ten mi dávajú tiež

zmrzlinka8
9. máj 2024

@lakebabe ja keď beriem ATB, tak vždy aj dithiaden, preventívne. lekári to už vedia

danica2711
9. máj 2024

@mischel12 prepáč, ale nebolo jednoduchšie a oveľa spoľahlivejšie spýtať sa na to lekára, čo ti tie atb predpisoval? Prípadne nabudúce skús takto

olinaaaa
12. máj 2024

@lakebabe aku si mala reakciu

lakebabe
12. máj 2024

@olinaaaa začne sa mi do par minut zle dýchať vysypem sa celá a je mi zle ale to som mala na ten ciphin ze keď som bola malá skončila som po peniciline na pohotovosti , ale to si nepamatam ale ze podobne príznaky s dusenim

mischel12
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
olinaaaa
12. máj 2024

@lakebabe ja som teraz tiez mala nieco podobne uzivala som sumamed a na druhy den mi dal lekar zinnat a do hodiny ma srbelo cele telo cervenwla som a puchla mi tvar.bola si na alergologii??a zopakovalo sa ti to eate??

lakebabe
12. máj 2024

@olinaaaa mne už automaticky zakázali tieto typy atb,
lebo ten penicilin mam potvrdený od detstva, ale vždy nájdu nejaké co mi nič nerobia ako ten Doxyhexal

olinaaaa
12. máj 2024

@lakebabe a to si mala len s liekov??ja sa bojim uz aj nieco zjest ze sa to vratj

lakebabe
12. máj 2024

@olinaaaa len z liekov potraviny nemám žiadne alergie to ma testovali

olinaaaa
12. máj 2024

@lakebabe no uvidim idem na alergolologiu no mne sa to urobilo tiez po zinate