Ahojte baby. Mala som reakciu na penicilín ,bolo to dávno.,pred tým jedla syrové cestoviny ,ananasovy džús. A dnes mi dali ATB zinnat. Môžem ich užívať? Mala som vyrážky ,a vracanie pri reakcii na penicilín do 2-3min prišla reakcia . Ďakujem
@lakebabe tiež mám ten problém. istý čas som mohla brat zinnat, potom jedného dňa po 1 tabl. zinnatu som skončila v nemocnici. ja už nemám veľa možností, aké ATB môžem brat. ty ktoré môžeš brat?
@zmrzlinka8 ja mam dosť obmedzený výber často mi predpisujú Doxyhexal a ešte jedny také všestranné, podla toho, co mi akurát je, ale z hlavy ti nepoviem nazov, dr ich ma poznačené že mi dáva tie vždy.
Ja som mala minule alergiu aj z Ciphinu od zubára ci ako sa to vola presne toho to nenapadlo, že sa môže stat
Moja mala je alergicka na peniclin a ked sme boli po vysledky z testu tak jej rovno zapisali aj alergiu na cefalosporiny, co uz ako vyssie pisali je aj Zinat, lebo su z jednej kategorie.
Tazko povedat ci budes mat reakciu, skor ma prekvapuje, ze ti prepisali zinat ak si mala reakciu na penicilin. Oznamila si im, ze si alergicka na penicilin?
treba sa ist dat otestovat, prakticka ta posle na kozne, alebo rovno do amb. na liekove alregie (u nas je to pod koznym , v roosveltke), otestuju ti to priamo z krvi a bude sa ti to pisat normalne do karty, ze mas alergiu.
Je otazne ci si mala reakciu kovli kombinacii s jedlom alebo vyslovene alergiu na pnc. Ja napr. mam alergiu na augmentin, vraj, aj ked z krvi len hranicne vyslo, uz to mam zapisane ako alergiu, a pritom bezne som bez reakcie brala pnc, a kopy inych, dokonca aj ten augmentin som viac krat brala... ja po atb ani len hnacky, zaludocne problemy atd nemavam, ak dodzrim uzivanie s jedlom.
Vedia potom rozsirit tie testy na alergiu, a aj dalsie druhy potom otestovat.
Poradila by som sa s lekarom ci uzivat ci nie.
Len chcem ešte dodať ,že predtým ako som mala reakciu ,som normálne brala pnc a v pohode. 2-3 mes pred tým som mala amoksiklav 500 a v pohode.
Ja som alergicka na penicilin a Zinnat mi predpisuju bezne 🤔 Nemam s nim ziadne problemy, ani zaludocne.
@simsalabim vážne? No super ,ukludnili ste ma.
A ešte mám otázku je znobact 500 a zinnat 500 to isté ? Neodlišujú sa v niečom?
Obcas sa mi stane, ze sa vyhadzem, ked si pocas liecby atb dam nejake exoticke ovocie - napr. grep, pomelo, kivi. Inak nemavam alergicku reakciu na citrusy, ani na antibiotika. Len ich kombinacia mi nerobi dobre.
@lakebabe ďakujem. mne väčšinou Sumamed alebo Ciphin.
@mischel12 ja to tiež tak mám. Ako decko som normálne brala penicilin. potom až v dospelosti som dostala alergiu. ale nie takú ze vyrážky, ale som nemohla dýchať. zinnat som potom ešte pár rokov mohla brat, potom už nie. mne sa to tak postupne nabaluje
@zmrzlinka8 ja som aj na Ciphin dostala alergiu silnú takže to je vždy risk ale Summamed áno ten mi dávajú tiež
@lakebabe ja keď beriem ATB, tak vždy aj dithiaden, preventívne. lekári to už vedia
@mischel12 prepáč, ale nebolo jednoduchšie a oveľa spoľahlivejšie spýtať sa na to lekára, čo ti tie atb predpisoval? Prípadne nabudúce skús takto
@mischel12 ja by som predtým zobrala preventívne dithiaden, aby nedošlo k alergickej reakcii.
zinnat je cefalosporinove antibiotikum. niekedy pri alergii na penicilin sa môže vytvoriť aj alergia na zinnat.