Mala doktorka právo na hovorenie o mojej diagnóze?

27. apr 2020

Ahojte, rodila som vo februári v novej nemocnici Košice.Boli tam mladučké lekárky, ktoré sa zaučali... Liečim sa na panicku poruchu.No ked bola vizita tak stále mladá lekárka začala vravieť pani sa lieči na panicku poruchu, vravela to pri sestričkách aj pri praktikantkách.Neplatí aj tu zákon o ochrane osobných údajov?Načo a prečo to pri vizite spomínala?Stretli ste sa s niečím takým?

kitycat
27. apr 2020

myslim, ze na tom nic nie je...ty to asi beries osobne ale oni ako osetrujuce musia vediet tvoj stav.

kitycat
27. apr 2020

@kitycat ony 😵

stela01
27. apr 2020

A akú tému by si chcela aby preberali ?

nika3136
27. apr 2020

Je to zdravornicky personal, myslim, ze ak ta mali mat pod dohladom, je dolezite, aby sestry vedeli, co od teba maju "ocakavat" alebo co sa moze udiat, ake lieky potrebujes.
Koniec koncov, mozu si nahliadnut do zdravotnej dokumentacie, nehovorila to pri upratovackach (vsetka cest) alebo niekom inom.
Sama pracujem v zdravotnictve (nie v nemocnici), takze rozumiem, ze to beries citlivo, ale oni z toho nerobia tragediu alebo nehladia cez prsty, je to uplne normalna choroba ako kazda ina, beru to ako fakt a nikto sa nad tym ani nepozastavuje (okrem teba).

sisa_s
27. apr 2020

Som medicka a teda vetu "pacientka sa lieci na panicku poruchu" by som brala proste ako informaciu o zdr.stave, rovnaku, ako ked niekto povie, ze pacient ma cukrovku... Co ked prave nebude tvoj lekar na oddeleni a nieco sa bude diat, zacne ti byt zle,je dobre, aby sa to vedelo... A vsetci v nemocnici su viazani lek.tajomstvom...

titla
27. apr 2020

Chapem, ze to moze byt neprijemne, ked to stale zdoraznovali, ale ber to tak, ze ich oboznamovala s tvojim zdravotnym stavom. Je to sucast tvojej anamnezy. Kedy si mala napr. ochorenie obliciek tiez by to spomenula.

jaskolka
27. apr 2020

Je to normálna informácia, medici, a študenti zdravotníckej školy sa berú ako personál nemocnice, čize samozrejme ze môžu byť informovani o každom aspekte tvojho zdravotného stavu, chorobe, liečbe, a rovnako aj oni musia rešpektovať zákon mlčanlivosti. My sme to normálne podpisovali pred prvým vstupom do nemocnice na prax. Zákon o ochrane údajov platí v tom, že nesmú z nemocnice nič o tebe vyniesť vonku, ale nie pre nich navzájom

sara07
27. apr 2020

je to v poriadku pokial to hovorili na vizite a ty si bola sama na izbe, ak si tam bola s inou pacientkou ohradila by som sa , lebo toto môžu prebrat aj na porade
na jednej strane gpdr vkuse lajstra podpisuješ na druhej strane je to vlastne jedno
mohla si sa spýtat prečo to stále dookola zdôraznuju , ved ked si preberaju službu maju sa vzájomne informovat, a oni si poviedia na 01 toto , na 03 pozor na tlak, infakrt

pribinak
27. apr 2020

Hm, no mihla si to tá doktorka odpustiť. Nevidím dôvod aby to všetkým oznamovala ak si nebola v akútnom stave čo sa týka tvojej diagnózy
Žiaľ už s tým nič nenarobíš, to si mala riešiť vtedy tam

sara07
27. apr 2020

@sisa_s neuraz sa ale je krásna naivita ,väčšia drbáren neexistuje , možno je pár vynimiek čo fakt dodržiavaju ale sestričky zvyknu byt exluzivne drbny doslova, ešte aj čo povedal lekar za tvojím chrbtom sa dozvieš po 3 mesiacoch čo ma ako dostalo doslova, jasné spojenie sa vždy nájde

pribinak
27. apr 2020

@sisa_s pozriem sa do karty?

sara07
27. apr 2020

@pribinak to je vela práce 😂 alebo v PC tuknem meno a vyhodí mi všetko čo sa spisuje, teda mna ked naposledy brali tak len 30 min vytukaval všetko do PC pre gyn,

pribinak
27. apr 2020

@sara07 ach veľa veľa prace

botka19
27. apr 2020

Ano, ak je tam 10 studentov, vsetci prestuduju karty celeho oddelenia vsak? Student by pristup do systemu mat urcite nemal a su tam na praxi, nie na exkurzii. Sestry to predpokladam vedeli. Bola to info skor pre praktikantky.
@sisa_s ma pravdu,je to vseobecna info o zdravotnom stave, viac by som to neriesila. Aj studenti su viazani mlcanlivostou.

luccija
27. apr 2020

Prečo Ti to vadí nevieš prijať svoju chorobu?úplne normálna situacia môžeš dostať panicky záchvat, hyperventilovat...bežne viem, že pacientka je úzkostná a hlavne po pôrode to je dôležité vedieť.Ak by to aj hovorili pred druhou pacientkou je to v poriadku.Nemoze si každý medik, sestrička, novorodenecké chodiť listovať v karte či PC.

sisa_s
27. apr 2020

@pribinak kartu riesi osetrujuci lekar a sestry predpis liekov... Na porade sa preberie zaklad, nema cas sa tam riesit kazdy pacient a jeho detailnu osobnu anamnezu...preto ked sa pride k pacientovi, osetrujuci lekar v skratke "predstavi" pacienta a hlavne veci z jeho anamnezy...psychiatricka diagnoza, aj ked sa tym pacienti vsade nechvalia, je dolezita, pretoze vela psychofarmak interaguje s inymi liekmi, takze nevidim na tom nic nenormalne povedat to nahlas...primar fakt ma tolko starosti, ze on nebude citat karty vsetkych pacientov..

sisa_s
27. apr 2020

@sara07 naivita, nenaivita...pisala som o pravnej stranke, sme viazani, kto uz ako dodrzuje, je to jeho zalezitost a svedomie, ja som to nikdy neporusila a aj ked som mala zaznamy znamych ludi, hercov, politikov, nikomu som to v zivote nepovedala, ze "

pribinak
27. apr 2020

@sisa_s ako je mizne že v zahraničí to ide len u nás nie? Vieš, všetko sa dá keď sa chce

sisa_s
27. apr 2020

"mala som v ruke kartu toho a toho", "ten a ten bol na oddeleni"...to, ze sestricky klebetia, ja neovplyvnim, samozrejme, robit by to nemali, ale vie si kazdy predstavit zensky kolektiv... Ja mam svoje moralne zasady inak nastavene

sisa_s
27. apr 2020

@pribinak no neviem, pracujes v nemocnici? Vidis, aku vsetku pracu robi primar? Tazko posudzovat toto len z pozicie pacienta a reci kadekoho

pribinak
27. apr 2020

@sisa_s sestra robí, aj švagor a švagriná. Ja rozumiem že si to lekári povedia aj sestry, ale študentom to vedat na nos fakt nie je nutne

livka_
27. apr 2020

Je to vyucbove pracovisko, isto ti davali pri prijati podpisovat papiere o tom, ze s tym suhlasis aby okolo teba boli ziaci (to mas pravo odmietnut) a potom sa to uz co ti je prepiera tzv verejne.. ale stale si na uzavretom pracovisku, neslo to do korzara.. sestricky by to nemali preco vediet? Toto jedine nechapem, aka ochrana gdpr..? Lekari a sestry maju pravo

sisa_s
27. apr 2020

@pribinak a ako sa studenti vsetko naucia, ked sa nam to nema "vesat na nos"? Sme buduci lekari, nam fakt nepride nic trapne a divne, mame sa v nemocnici ucit a nie sediet v kute, aby naaahodou sme sa nieco nedozvedeli... Nechapem tento postoj

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
27. apr 2020

@sisa_s môže Vám to povedať mimo pacienta, nie? Tak to funguje len kúsok od našich hraníc
Žiaľ tu sa len hľadá prečo sa nič nedá a ako to nejde s nepojde, ale cesta ako to pôjde tu treba zďaleka obísť, že?

bubinko1506
27. apr 2020

Ja ked som bola v nemocnici v 30tt, lebo som odpadla v restike pri veceri, tak tiez boli pri vizite lekari. Lekarka im normalne hovorila vsetko - viacpocetne tehotenstvo po ivf, trombofilne mutacie, atd. Ked mi robili utz, tak s mojim suhlasom tam mohli byt aj studenti, ktori sa divali na monitor a lekarka im opat vsetko vysvetlovala.

sisa_s
27. apr 2020

@pribinak kazdy je samostatna osobnost, to, ze ja by som to povedala pred vstupom do izby, neznamena, ze to takto bude robit kazdy... Nemyslim si,, ze je to o state, ale o osobnosti kazdeho cloveka..a ked ma nejaky system zauzivany napr.70rocny primar, tazko mu bude 25r rocna lekarka hovorit inak

angelinja
27. apr 2020

JA KED SOM BOLA V NEMOCNICI PREDTYM AKO PRISLI KLASICKILEKARI NA VIZITU TAK SA MA PYTALI CI SUHLASIM S TYM ABY PRISLI ZAMNOU PRAKTIKANTI A ROBILI SI POZNAMKY A POROZPRAVALI SA SOMNOU ODIAGNOZE ATD..SUHLASILA SOM..ale nikto neprisiel bez toho zeby som o tom nevedela..ale ano beres to osobne...oni sa musia nejako zaucit...matne si pamatam ze ked som rodila tak nejaky dvaja chlapi boli opreti o moju nohu jeden na jednej druhy na druhej strane...vies co co je asi trapnejsie ako zena s nohami nasiroko?:DDD bolo mi to jedno...viem ze ked som odrodila uz tam neboli:DDd a sil ma uz len m oj lekar..takze netreba si to tak brat ako ty..a hlavne prestanme s osobnymi udajmi tu ich akoze fakt nemaju ako zneuzit

pribinak
27. apr 2020

@sisa_s 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️
Zakladateľke som písala že niektorí lekári nemajú takt. Som rada že sme sa dopracovali k spoločnému bodu

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz