Zdravím baby,
bola som na kontrolu u očného a vrátila som sa s dg Makulopatia, ale nepovedala mi aká forma. Chcela som si dať len predpísať nové okuliare, nosím cylindrické okuliare ale povedala mi že už sa mi viac zvýšiť dioptrie nedajú. O pol roka mám ísť na kontrolu a dovtedy mám užívať lutein.. Je tu niekto s touto diagnózou? Ďakujem
Su dve formy vlhka a sucha, kedze vam odporucila len luteiny bude to sucha forma
Vlhka forma sa musi riesit na specializovanom aplikacnom pracovisku kde su liecbou injekcie do oka.
@taktotedanie ďakujem za odpoveď, máte aj osobnú skúsenosť?
@viera1107 pracujem na oftalmolgickej ambulancii ako lekar
@taktotedanie Aha.. Ak sa môžem ešte opýtať mávajú túto dg aj mladšie ročníky? Dosť ma to zaskočilo lebo mám iba 37 rokov a čo čítam je to skôr dg po 60-tke. V podstate neviem kam sa ďalej pohnúť, neviem čo ma čaká, bojím sa či neprídem o zrak. Kvôli inej očnej vade budem podľa lekárky vhodný adept na vnutroočné šošovky lebo vada sa mi nedá okuliarmi lepšie korigovať. Ďakujem
@viera1107 stretla som sa aj s tym, ze to maju aj mladsie rocniky, tato diagnoza nie je na 100% podmienena len a len vekom, su tam aj dalsie faktory, ktore prispievaju k rozvoju daneho ochorenia. Treba uzivat luteiny, na trhu je ich vela v roznych cenovych kategoriach (najcastejsie odporucany je Ocuvite luteiny), ktore maju ucinok preukazatelny aj studiami, raz za mesiac si kontrolovat Amslerovu mriezku. V pripade zhorsenia kontrola skor, inak o pol roka ako vam odporucala lekarka
@taktotedanie ďakujem
@viera1107 bohuzial v sucasnosti sa stretavame s tym, ze ochorenia, ktore sa vyskytovali v minulosti prevazne u naozaj starsich rocnikoch a teraz objavuju ovela skor
Momentalne nic viac ako vela vitaminov, uprava zivotospravy,kontrola Amslerovej mriezky,luteiny a pravidelne kontroly u lekara nemozte spravit
@viera1107 mne zistili maculopatiu v 33r a dr ma velmi vylakala - pozerala mi to tym neprijemnym sklickom po rozkvapkani oci. No potom som sla na OCT a tam sa ukazala typ makulopatie - pigmentova epitelopatia ktora nie je tou degenerativnou a nespisobuje slepotu. Tebe robili to OCT - scan oka? Ale nevidim bohvieako dobre, ale stale je to ok. Tebe potvrdili urcite uz tu degenerativnu makulopatiu podla OCT? Lebo OCT ukaze detaily
@viera1107 kontrolujte si aj Amslerovu mriezku