Makulárna degenerácia oka - skúsenosti

14. máj 2021

Prosím máte niekto príbuzného (rodiča, starého rodiča) s týmto očným ochorením? Pomáhajú injekcie?

sisa_s
14. máj 2021

Poznam aj v rodine, aj z odborneho hladiska, kazdemu tie injekcie zaberaju inak, ale vo vacsine pripadov ide o oddialenie straty zraku, bez tychto injekcii by vela pacientov bolo slepych uz, takze pokrok je to skvely, zavisi aj od lokalizacie nalezu atd

autor
14. máj 2021

@sisa_s A oddialenie na ako dlho? Oslepnú nakoniec?

autor
14. máj 2021

Chytila ma úplná panika, keď som sa dozvedela túto diagnozu rodica.

sisa_s
14. máj 2021

To sa neda presne povedat, zalezi od doby diagnostiky, ako pokrocile je ochorenie, ako reaguje sietnica na liecbu

mony_s
14. máj 2021

dobre su vitaminy E, C, A, bioflavonoidy, omega 3 ,lutein a zeaxathin vo forme potravin a šafran.

autor
14. máj 2021

@mony_s Ďakujem, aj to som sa chcela spýtať, na prevenciu, napr. pre mňa, kedže je to asi aj dedičné zčasti.

autor
14. máj 2021

@mony_s ona aj berie ocuvite lutein, no chodí pravidelne k očnej, ale od januára sa jej to zhoršilo.

mony_s
14. máj 2021

šafran pomaha a vela ovocia ,zeleniny oranzovej farby, kukurica aj petrzlenova vnat....

autor
14. máj 2021

@mony_s 👍

baboobchod
14. máj 2021

Moja mama to mala/má, pokial viem, injekcie jej veľmi pomohli a teraz chodí už iba na kontroly, zastavilo sa zhoršovanie. Teraz má 72 rokov, začalo to cca 5 rokov dozadu (?).

autor
14. máj 2021

@baboobchod A prosím ťa, koľko tých injekcií resp. v akých intervaloch brala? Lebo vraj sa berú každý mesiac. A to jej aplikovali v celkovej narkóze (lebo tak mama od lekárky pochopila). ? Ale som sa dočítala, že len v lokálnej anestéze ambulantne. Mama ešte vidí zatiaľ, ale dosť rýchlo sa to zhoršuje, tak mám strach aby neoslepla úplne. Má 74.

sisa_s
14. máj 2021

Aplikuje sa to v lokalnej anestezii, do par minut aj s pripravou hotovo, interval urcuje lekar a podla schvalenia poistovne

autor
14. máj 2021

@sisa_s A môže sa stať, že to post. neschváli, resp. nie dostatočný počet zákrokov? Ďakujem.

baboobchod
14. máj 2021

Áno v lokálnej. Nejaké extra podrobnosti neviem, lebo spolu nebývame. Ale tuším dosť často tam chodila. Fakt neviem presne 🤷🏼‍♀️

sisa_s
14. máj 2021

Vsetko sa moze stat, ak by sa dlho nemenil nalez, ze to bude vyzerat stale rovnako, ziadne zlepsenie, poistovna dalsie a dalsie davky schvalit nemusi, ak sa nemylim, 700e stoji 1 injekcia ako samoplatca, vsetko treba riesit s lekarom

lia09
11. aug 2021

Ahoj, ako je na tom tvoja mamina? Moja ma 56rokov a tiez ma toto ochorenie. Zda sa mi ze to ma vo velmi mladom veku takze stresujem aj ja aby ma to nepostihlo

denjelka
3. dec 2021

Ahoj. Pomohli tie injekcie? Moja mama ich dnes absolvovala prvýkrát, a dosť ju vystrašili s tým koľko nežiadúcich účinkov môže nastať

asod
27. okt 2024

@mony_s Zenina ovocie ORANZOVEJ FARBY - to je Lutein. Aj žltok aj Ocuvite Lutein liek v tabletkach. Dostat v lekarni.
Ja beriem Ocuvite complet.