Majú celiatici nárok na príspevok?

buberova
27. sep 2021

Ahojte, rozumiem tomu správne, že tí ktorí sú citliví na lepok majú nárok na príspevok ale tí s laktózovou intoleranciou nie? Nedáva mi to zmysel, predsa zvýšené výdavky na špeciálne jedlo majú obe skupiny. Neviete náhodou niekto dôvod prečo je to tak? Nejaké rozumné vysvetlenie? Ďakujem.

P.s. dúfam že tu nebudú žiadne hlúpe komentáre o tom že závidím chorobu alebo čo ja viem čo...

bluka2
27. sep 2021

Ak dufas v "nehlupe" komentáre, väčšinou sa oplatí neurobiť hrúbku v nadpise. Sorry, musela som po tom dodatku. Však je to fórum, ber všetko a vyber si z toho, čo ti pomôže 😉

janulla1
27. sep 2021

@buberova moja dcéra má intoleranciu na mliečnu bielkovinu, a toto by mi nikdy nenapadlo, ved lepok je skoro vo všetkom, mlieko kupujem ryžové, kokosové, nahrádzam v pečení minerálkou, a sójové jogurty, áno je to drahšie ako bežné, ale zase sa to podľa mňa nedá porovnať s bezlepkovou diétou,

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majamat
27. sep 2021

ako pise @janulla1 lepok sa nachadza v ovela viac potravinach vratane zakladnych potravin, mlieko a mliecne produkty sa daju takmer uplne vysadit, bez pouzitia mliecnej nahrady,a le samozrejme s tym, ze sa napr, vapnik zabezpeci inak.

no vysadit obilniny nie je az tak jednoduche. bezlepkove potraviny su este drahsie, ako bezmliecne.

dalsia vec je, sice to nei vzdy dodrzia,a le prispevok na dietu je podmieneny ZTP. zial na Slovensku ej to tak, ze nei vsade platia rovnake pravidla na uradoch,a le vseobecne, pri celiakii je narok na ZTP, co pri alergii na mlieko nie je. ZTP je zas podmienene tym, ze musi byt urcite poskodenie organizmu. pri alergii az na vynimky, nedochadza k tak zavaznemu poskodeniu organizmu,a ko pri celiakii.

buberova
autor
27. sep 2021

@viestta samozrejme nechcem rýpať iba konštruktívne diskutovať...
Rozumiem tomu správne, že diabetik by sa mal vyhýbať
cukru ako takému ale celkovo si kontrolovať koľko čoho zje aby si tie hladiny príliš nerozhádzal však? Takže mu možno treba obmedziť prípadne úplne vynechať sladkosti, nahradiť to ovocím, alebo si kúpiť špeciálne pre nich určené skladkosti... Potrebuje on o toľko viac peňazí na špeciálnu stravu pre neho ako bezlaktozový človek?
Podľa mňa obaja musia robiť ústupky, alternatívy...

Diétna chyba znamená že zjedla som čo som nemala?

buberova
autor
27. sep 2021

@majamat no je to asi o postoji.. lebo niekto by si povedal že no som celiatik tak nemôžem jesť normálne pečivo a cestoviny... A bezlaktózový si povie že nemôže jesť normálne syry, jogurty, mlieko... Otázka je že ktoré potraviny berieme ako základnejšie..
Mám pocit že všetko je všade :D ani jeden z nás by si nemal dať normálnu pizzu, ani zákusok v cukrárni, pri junkfoode tiež treba čítať etikety všade..

Ale uznávam kebyže si mám vybrať medzi intoleranciou lepku a laktózy tak laktóza je určite menšie zlo :D

buberova
autor
27. sep 2021

@bluka2 och, som trubka :D a pritom v príspevku som sa už snažila aj premýšľať nad tým čo píšem.. keď tu teraz tak frčí menenie názvov adminmi tak dúfam že aj môj opravia :D :D

nely1704
27. sep 2021

@buberova nie, nie je to fér. Moja dcéra má takisto ochorenie , kde pri zlom stravovaní môže nastať smrť. Nemôže jesť takmer nič a to, čo môže je raz také drahé. Nemôže jesť ani v škôlke a nebude môcť ani v škole, lebo nikto jej takú stravu nezabezpečí.Nebudem to špecifíkovať - načo . Nemáme príspevok na nič, pretože nepatrí do žiadnej tabuľky chorôb (na Slovensku majú toto ochorenie 3 ľudia ) takže toľko

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majamat
27. sep 2021

@buberova no lenze mlieko a jogurty jest nemusis. cestoviny teoreticky tiez nie,a le cim nahradis chlieb a pecivo, napr na ranajky?

buberova
autor
27. sep 2021

@viestta áno priznávam že nemám v okolí diabetika tak moc o tom neviem :(

majamat
27. sep 2021

@buberova a teda ten fakt, za akych pdomienok ej priznany prispevok a co lepok sposobuje v organizme, ten zostava. ake poskodenie organizmu sposobi laktoza?

buberova
autor
27. sep 2021

@majamat ovsenými vločkami? Je tam lepok? Alebo nejaký ryžový chlieb alebo doma pečený? Jednoznačne je to otrava riešiť že si nemôže zobrať len tak prvú obyčajnú vec z regálu čo sa mu páči..

No laktóza asi iba také krátkodobejšie.. hnačky, nafukovanie, kŕče, zvracanie, vyrážky.. asi podľa toho kto to ako má.. ale neviem ako je to pri alergii na mlieko.. ale to je asi iná téma..

danieli
27. sep 2021

Inak a viete, ze celiatici maju casto v kombinacii aj laktozovu intoleranciu? A ako celiaticka pevne verim, ze sa k nej nedopracujem vekom, lebo mliecne milujem...nuz k otazke, neriesim to, vsetko je dnes drahe a vramci celiakie su najdrahsie muka pecivo a cestoviny, co samo osebe nie je prave zdravy zivotny styl, maso zeleninu a ovocie mozem, mliecne tiez, takze cenovo mi to pride uuuplne v pohode v porovnani s beznou domacnostou, kompenzaciu nemam, laktozovu intoleranciu by som si nepriala a kompenzacie mozno pribudnu casom ked to niekoho hore napadne a bude mat chut to napchat do tabuliek

majamat
27. sep 2021

@buberova ovsenne vlocky su prirodzene bezlepkove, ale iba tie, co su s tym cielom pestovane, klasicke vlocky, ktore vsade ddostat, bezlepkove nei su.

majamat
27. sep 2021

@buberova doma peceny z coho? muka stoji 7e

kristina.jo
27. sep 2021

Je rozdiel intolerancia na lepok a celiakia. Celiakia je autoimunitne ochorenie a jedina liecba (zatial) je len bezlepkova dieta 🤷‍♀️ Napr. pri laktozovej intolerancii si vie clovek pomoct, ze chybajucu laktazu doplni tabletkami...

bluka2
27. sep 2021

@majamat pečivo a chlieb tiež nemusíš jesť. Ja to praktizujem. Čo z toho pečiva telo má, aké prospešné látky? Na raňajky si môžeš spraviť napríklad vajíčka, ovsenu alebo inú kašu, nejaký dip (guacamole, humus, rajcinovy so zeleninou) alebo na iných kontinentoch takého európske raňajky ani nepoznajú a kľudne si dajú napríklad mäso a ryžu (Afrika) alebo tie ryžové veci, čo jedia všetci na raňajky v Indii (teraz si nespomeniem na názov), inšpirácie je kopec

helcanw
27. sep 2021

@buberova ten príspevok je teda absolútne zanedbateľná čiastka, muž si ta to kúpi 1x obed a šlus... takze až taká vyhra to nie je.
A na margo ovsenych vlociek - tak tam lepok je.

bluka2
27. sep 2021

@majamat tie z DM ovsené za rozumnú cenu píšu bezlepkové https://www.dm.de/dmbio-flocken-haferflocken-gl...

vulka
27. sep 2021

@buberova Pekne si to napísala a môžem povedať, že skutočne celiatik má oveľa väčšie výdavky na svoju stravu ako diabetik. Diabetik sa vlastne "len" zdravo stravuje a v dnešnej dobe vôbec nemusí nahrádzať obyčajný cukor kadečím iným.

buberova
autor
27. sep 2021

@bluka2 inak vidíš ako mi ten nadpis zmenili?! To si robia srandu..

Admini to som sa vôbec nepýtala... Ale to prečo bezlaktozoví ľudia nemajú príspevok..

anjelok
27. sep 2021

@buberova uprimne, celiakiu mam diagnostikovanu vyse 20 rokov a kedze som pracujuca, narok na prispevok mi aj tak nikdy nevznikol..cize pre mna je nejaky prispevok len teoria, skor vyuzivam potraviny na recept, odkedy je elektronicky system.

bluka2
27. sep 2021

@buberova omg, ten nápis s gramatickou chybou bol lepší. To je už čo povedať 😄

buberova
autor
27. sep 2021

@kristina.jo lenže pokiaľ viem tabletkami sa odporúča to dopĺňať iba výnimočne, nie že ja ich budem jesť 3x denne a vlastne sa stravovať "normálne"

anjelok
27. sep 2021

@buberova btw, 350g bzl vlociek kupujem za 1,69..a to som rada, ze si ich vobec mozem kupit. Volakedy neexistovalo.

bluka2
27. sep 2021

@danieli tvoja šanca je 20% podľa výskumov. 80% celiakov sú háklivi aj na laktózu

majamat
27. sep 2021

@buberova to co pises su priznaky, nie poskodenia.
@bluka2 j nie com celiaticka, ale obcas jedavam aj neico ine no poviem ti, neikedy akoby mi chybalo nieco, z tych nahrad mam nafuknuty zaludok, zle mi travi.
maso a ryza, ja osobne mam taketo jedlo rada,a le je to caste jedlo, strava by bola poriadne jednostranan, keby jedavam casto to iste.
celaitik ma casto znicene travenie a hocico nemoze, lebo mu je z toho zle.

majamat
27. sep 2021

a aby sme to uviedli an pravu mieru. lepok nei je len v pecive a cestovinach.
samozrejme je aj v inych mucnych jedlach, to akoze celiatik ma jedavat 3x dene, kazdx den aso s ryzou,a levbo zemiakmi, pripadne obcas s niecim inym? inak celiatici casto mavaju aj viac intolerancii aalergii, cize nie vsetko mozu.

napr, aj tie vosenne vlocky nie kazdy celiatik znasa, je tam zlozka podobna lepku a to moze neikomu vadit, pripadne velmi casto sa stava, ze niekto vlocky nemoze koli vysokemu mnozstvu vlakniny, ktora ho prehana.

bluka2
27. sep 2021

@majamat ja odporúčam knihu wahls protocol. Neviem, aké náhrady myslíš, ale nejaké bezlepkové pečivo s milión rôznymi cukrami, konzervatami to fakt su dať je ako ísť do MacDonaldu - radšej to nerobiť. Ak myslíš to, je pochopiteľné, že ti to nerobí dobre. Nie je to dobré pre nikoho

anjelok
27. sep 2021

@bluka2 rozumna cena..ked to porovnas s normalnymi, je to tak 2.5x viac...ja neviem, kolko stoji 500g normalnych, euro?