Ahojte, prosím, vedel by mi niekto poradiť? Teraz som bola na mrku mozgu a bolo mi zistené toto:
Nešpecifické ložisko malých rozmerov v pravej hemisfére mozgu v inzule subkortikálne o priemere 2 mm. Nemá to vplyv na sklerozu multiplex.
K dr idem až o týždeň a ja to fakt nevydržím. Mám sa báť? Dakujem za každé info.
mám nešpecifické lézie (veľa - veľkosti priemerne 6 mm) - som sledovaná neurologičkou, ktorá má na starosti pacientov so sklerózou multiplex, bez liečby, kontrolné mr každého polroka - už štyri roky bez zmeny
@petra102 kvoli comu si sla na MR? Mas sklerozu a sleduju ti loziska, alebo preco?
@lienocka2808 išla som kvôli tomu, ze sa mi často slabo tocieba hlava a bolia ma oči. Všetky ostatné vyšetrenia mam v poriadku
@petra102 ono to nemusi znamenat nic. 2mm je velmi male. Oni uz na mr vidia, ci je to nador, alebo nie. Kukni do spravy, co ti mali vylucit? Malo by tam byt napisane, co maju vysetrovat, alebo vylucit. Napriklad mne napisalu susp. Sclerosis multiplex, to znamena, ze sa maju zamerat na potvrdenie, alebo vylucenie sklerozy. Nemoze to byt nejake demyelizacne lozisko, rozneho povodu, nemusi to byt hnes SM. Vobec to nemusi nic znamenat.
@lienocka2808 pošlem ti do správy celu spravu
Dobrý deň, tiež sa pridavam. Ja mám tiež podobný problém, bola som na MR -mozgu a tam mi zistili 2 lézie jedno 3mm a druhe 4mm , potom ma posielali na kade tade vyšetrenia, ktoré boli v poriadku. No naďalej mam závraty. Prosim o Váš názor. Ďakujem 🙂
@sandra64 ahoj, a tie lezie, ktire ti nasli splnali znaky Sklerozy mulziplex?boli umiestnene v specifickej casti mozgu priznacnej pre SM? Neviem sa vyjadrit, ked je tak malo informacii. Dolezite je ulozenie lezii. Mozete mat ajb5cm nador v mozgu, v bezvyznamnej zone a nemusite mat ziadne priznaky, pritom opacny pripad je, mala lezia, v dolezitej casti mozgu a mozete oslepnut. Co vam k tomu povedal neurolog?boli vam robene aj ine vysetrenia, ako napr stredneho ucha, vestibularneho aparatu a podobne?
@lienocka2808 Posielam fotku z MR a bola som na ďalšie vyšetrenia ako BAEP a VEP, potom na imunológií, hematologicke vyšetrenie odber autorotolátok APQ4 anti MOG no všetko bolo v poriadku. Bola som MR aj na neurologií v KE a tam mi povedala doktorka že nespĺňam kritéria SM, no v papieroch ostáva stale v observácií kritéria a SM. Ale stále závraty, bolesti krčnej . Záhada je že na večer stale sa mi ten zavrat niejako poľaví 🤔
@sandra64 pravdepodobne ta budu falej sledovat a o nejaky cas pojdes znova na mr, ci lezie nepribudaju. Podla MR zvukovody su ok. Nevidia tam nejaky problem. Tie zavraty mozu sposobovat tie lezie ale nemusia, to nevie nikto, ani lekari. Mozno este MR krcnej chrbtice, ci tam nemas nejaky utlak miechy, ale to si myslim, ze by videli uz teraz, kedze mr chrbtice ti robili. BAEP dopadlo negativne? Ak ano tak zavrate nemas z poskodenia vnutorneho ucha.
@lienocka2808 áno aj BEAP dopadlo negatívne, krčnej tam niečo videli, ale doktorka si nie je ista kto vie či to vôbec zopakuju ale MR mozgu to viem isto že áno, kedže piaali v papieri že o 6 mesiacov kontrola. Inak ďakujem za odpísanie 🙂 budem veriť že sa to niejako upravy
@petra102 ahojky, no ten tvoj nález na MR mozgu naozaj nie je na ziadnu liecbu, iba na sledovanie. Tie malinke lezie, mozu byt po prekonanej infekcnej chorobe, nie su specificke pre sklerozu multiplex. Preto ta poslali na dalsiu kontrolnu MR, či nahodou nepribudnu dalsie lezie v urcitom mieste specifickom pre SM. zatial toto na liecbu nie je, pretoze ani neviem ako by ta liecili. Ak ti pribudnu dalsie lezie, tak ti pravdepodobne zacne liecba kortikoidmi, alebo ina liecba SM. teraz este nie je co liecit. Pravdepodobne sa to ani nebude rozsirovat. Ja som bola v piatok na MR na pohotovosti, pre tocenie hlavy, slabla mi jedna strana tela, bolelo ma za ocami, tlak v hlave, takmer to iste, co citam, ze si mala ty. Mne nezistili uplne nic ani na CT ani na MR mozgu. Tocenie hlavy pretrvava, tlak v hlave tiez, bolesti takmer kazdy den. Este idem 11.2. na MR miechy, mozno tam by ta mohli este poslat skrz stavcov, ci tam nemas nejaky utlak miechy, alebo na VAEP - vysetrenie stredneho ucha. Lebo tie mini lezie neviem ci toto dokazu robit, ale na to ti odpovie neurolog. daj vediet ako si dopadla. Ja som tieto problemy od r. 2008 mala uz treti krat, vzdy sa to takto zacalo, potom MRka, a vsetko ok. potom mi to spontanne vzdy zmizlo. Akurat mi v r. 2016 zistili nejaku jednostrannu poruchu v strednom uchu na vysetreni VAEP, tak pravdepodobne to bolo z toho. skumaj dalej.
@petra102 dobry deň, mám podobný nález. Tebe sa ako darí? Som z toho dosť vystrašená, dakujem
Poslu ta o par mesiacov na kontrolnu MR ,ci sa to nezvacsuje