Vedel by mi povedat niekto bola som na magnetickej z hlavou a mam nejake hypersi lezie drobne čo to znamena
Môže to byť čokoľvek, aj z migrén, aj z nejakých zápalov, prípadne aj niečo vážnejšie. To je ťažko triafať. Počkaj si na vysvetlenie od lekára, lebo záleží aj kde sa nachádajú a veľa iného.
@hazelgracegus neviem ja som mala aj tazky covid
@tanka272 mohol to spôsobiť covid, akákoľvek iná infekcia, či už vírusová alebo aj bakteriálna. niekedy môžu aj zmiznúť. mne zmizli. mala som ich dosť. po zistení boreliózy som mala dosť početné lézie, ale po 7-mesačnej liečbe ATB mi fakt zmizli. MR bola potom robená asi 3 mesiace po tej liečbe a proste tam neboli. pritom na MR rok predtým ich bolo habadej.
@tanka272 aj mojmu synovi nasli, tri vacsie a dve mensie. Nikto nevie z coho ale vraj je to bezne, mne to ale neda, nepaci sa mi to, casto ho bolela hlava. Ja mam migreny od decka a nemam jedinu leziu. Idem s nim na kontrolne mr po dvoch rokoch, ale uz si ziadam aj kontrasnu latku, kedze ocny lekar to odporucal, tak sa zisti ci su tie lezie aktivne alebo nie. Mozu vznikat aj pri skleroze multiplex.
@pininka1 môžu, ale na to musia byť aj príznaky a odber likvoru, aby sa sklerosis multiplex vylúčila/potvrdila. Plus tie lezie na MR bývajú typicky uložené a majú svoj tvar, podľa toho sa môže vysloviť podozrenie na sclerosis. Inak sú také lezie veľmi časté, idú aj s vekom, ochoreniami ciev, srdca, z migren, zo zápalov, alebo sa ani nezistí z čoho a ich ulozenie ani nesúvisí s ťažkosťami pacienta.
@panelacikova a aka liečba ked sa môžem spytat
@tanka272 neskutočné kombinácie antibiotík. poriadne šupy. boli dni, kedy som denne užila 12 silných tabliet ATB.... takých bolo cca 5 do mesiaca. zvyšok okolo 8-10, podľa liečby, tá sa menila, aby sa borélie v čo najväčšom množstve vyhubili. ale to nie je podstatné. podstatné je, že ty máš nejaké lézie, ale len neurologička môže na základe záveru rozhodnúť, o čo ide, alebo aké vyšetrenia ti ďalej bude robiť. my to tu nevyriešime. no a skleroza multiplex je príšerné ochorenie. a ak človek dostane progresívnu formu, tak koniec. ale tá sa určuje kombináciou vyšetrení, dôležitý je odber likvoru z miechy. jednoducho zájdi s tým za neurologičkou, ktorá ťa na MR poslala a tá už bude vedieť ďalší postup. držím palce.
@panelacikova dakujem pekne a ake su priznaky sklerozy multiplex
@lusyc no moj syn mal konkretne napisane ze toho casu nezodpovedaju pre sklerozu multiplex, ale skumali to velmi dlho, bola som v miestnosti, dookola ta doktorka opakovala,ze preboha ved to je maly chlapec. Nikto mi nevedel naisto povedat,co a ako, najvias som sa dozvedela tu na stranke mama so sklerozou multiplex.
@tanka272 no bez presneho nazvu (textu od lekara) sa tazko dava rada co to znamena 🙂