Má význam nonstop nosenie rúška doma, keď nás priateľ nechce nakaziť?

23. apr 2021

Priateľovi vysiel pozitívny test na covid. Priznaky mu začali v praci a keď prišiel domov tak mal stále rúško, (vymenene za čisté) preistotu. Objednal sa na PCR a ten mu včera vysiel pozitívne. Od tých príznakov (čiže od stredy) nosí naozaj stále rúško, ešte aj v spánku keďže sa nemá ako izolovať a nechce nás nakaziť tak aspoň takto nás chce chrániť. (Je a pije keď nie sme pri ňom a vždy potom vyvetrá) Myslite že to ma vyznam? Nemoze mu to nejako uškodiť že ho bude mat tých 14 dni nonstop? Ma inak celkom ťažký priebeh, vysoke teploty, bolesti a je slabý...

autor
23. apr 2021

Mame dieťa preto nosí to rúško lebo sa bojíme o malého

janinah
23. apr 2021

Nevie spať inde napr. v kuchyni? rúško nonstop mu neuškodí,len aby sa nedostal do horšieho štádia,ked sa mu bude zle dýchať aj bez rúška,určite treba kontaktovať jeho lekára kvôli liečbe,dúfam,že ste to už urobili

autor
23. apr 2021

@janinah ano berie aj ivermectin (pardon neviem presne ako sa to píše) aj antibiotika

autor
23. apr 2021

A nemá kde inde spat gauc mame veľmi maly a byvame u svokrovcov takze iné miestnosti nie sú voľné

janinah
23. apr 2021

Myslite na to,že potrebuje výmenu najmenej každých 6 hodín za nové
https://www.boz.sk/manual-k-ruskam-nosenie-a-st...

mistymay33
23. apr 2021

Moj manzel mal u nas v domacnosti prvy covid, hned sa izoloval do inej izby a ked z nej vychádzal, tak mal dokonca respirátor. Mali sme spolocnu len toaletu a kúpeľnú, kde si daval pri hygiene respirátor dole. A aj tak som to od neho chytila.
Moj kamarat mal tiez koronu, bol spolu v jednom byte s manželkou, Rusko vobec nenosil a manzelka to za cely cas nedostala. Takze je to velmi individualne.

janinah
23. apr 2021

Ak ste všetci na jednom gauči,tak je šanca na nenakazenie ozaj malá

hipuska
23. apr 2021

No a nevieš ísť ty spat so svokrovcami do jednej izby? Aj keď, už v kontakte ste boli

bolcari
23. apr 2021

@mistymay33 presne aj my tak, manžel stratil čuch chut, išli sme na testy on pozit ja negat, hneď sa izoloval do spálne, my s dcérou sme sa s ním nestretavali, na WC chodil s ruskom a všetko po sebe vydenzifikoval, jedlo som mu nosila ku dverám.. A aj tak som to aj ja dostala..ako, človek sa snaží urobiť maximum preto aby to nechytil no niekedy to nestačí

elanor
23. apr 2021

infekcny bol min. 2 dni pred priznakmi, cize uz davno to u vas lieta po byte.
Myslim, ze je to uz aj tak zbytocne, mozno co toto eliminuje, ale nezabrani. Ved jest, pit, umyvat zuby si musi a to s ruskom neda.
Tu uz skor ide len o vasu imunitu, ci si sa s tym vase telo dokaze popasovat alebo nie.
Bracha sa aj izoloval, aj nosili ruska, dokonca tusim respiratori a aj tak to chytila komplet cela domacnost - teda jeho zena, mala, a rodicia.

monka105
23. apr 2021

Keďže som si tým prešla, neviem si predstaviť, že by som v teplotách s tým hnusným dusivým kašľom mala byť nonstop v rúšku. Navyše musel byť infekčný aj predtým, čiže je dosť možné, že už to máte tiež.

marseillefan
23. apr 2021

radšej respirátor, pravidelne umývať ruky, ak môžete izolujte sa čo najviac, čo najviac vetrajte... nejde len o to, či vás nakazí, ale aj aká bude vírusová nálož, ktorou vás nakazí, takže to rúško určite pomôže, aj keď je pravda, že je otázne, ako dlho takto vydrží fungovať.. tiež si neviem predstaviť, že by som ho deň a noc nosil. Držím palce...

lenka2813
23. apr 2021

Moj priatel tiez hned ako vysiel pozitivny sa izoloval, mali sme spolocnu len kupelnu a zachod, po kazdom pouziti sa to dezinfikovalo. Nosil mimo jeho miestnosti respirator a aj tak sme sa ja a maly nakazili. Myslim, ze to bolo mozno aj tym, ze uz bol infekcny predtym ako mal priznaky. A nam sa to o par dni po nom tiez prejavilo. Ale mam zas kamararku, ktora sa vobec nechranila a neizolovala od svojho muza co bol pozit. a vobec sa nenakazila. Tak ja uz neviem 😅

bagre
23. apr 2021

to je vždy lotéria...my sme 5 nechytili od muža, ale on bol teda izolovaný v spálni, vcko sme používali normálne, dezinfikovala som kľučky, vypínače. Nosila som mu jedlo, lieky - bez rúška /nevedeli sme čo má, ešte bol vtedy iný systém/.
Ja by som ho už asi netrápila rúškom,- môže mu to horšie narobiť a v kontakte ste boli ešte predtým ako ste sa dozvedeli že je pozitívny... ak sa nedalo izolovať tak už môžte byť nakazení aj tak. Alebo napriek kontaktu odoláte..

ckatka
23. apr 2021

Kúpte si ionizator - čističku vzduchu. My mame AirClean a nenakazili sme sa aj keď tu bol pozitívny bez rúška

tramtada31
23. apr 2021

Tam ide aj o nalož, ktorú dostanete, čiže určite nech nosi respirator stále a najlepšie by bolo, nech sa zavrie do inej izby.

janinah
23. apr 2021

nakazenému stačí rúško,respirátor by pomohol nenakazeným v jeho blízkosti

mariejenka
24. apr 2021

U nás prišiel muž z nemocnice po operácii kolena, a do 10 dni som bola ja pozitívna. Od mojho pozit.testu siel muž a syn 4 rocny na ,8 den na pcr a muž pozitivny,syn negativny. A to chlapci spia v spálni,lebo ja so 4 mesačným babom sme z druhej izbe, a príznaky mal aj menší syn. Takže je tu uplne jedno, či uz nosí rúško. Ak uu niesi nakazená ty aj dieťa,uu vas nenakazi.

avanka
24. apr 2021

@monka105 my máme 2 deti a manžela som neizolovala...prečo? Veď bol chorý..a nosiť Rusko nonstop? Preboha...skús ty tak fungovať 24 hodín denne..potreboval by respirator ffp3, na to ešte jednorazové,dvojo rukavíc...pracujem v 1 línii...a ver tomu,že to je jo sakra ťažké udychat aj zdravému človeku...
Nasad mu zvýšené dávky vitamínu C,D,zinku ,aj sebe,po konzultácii s lekárom aj dieťaťu a staraj sa o neho,aby bol čím skôr zdravý..
My sme to od manžela nechytili..14 dní sme boli na sebe nalepeni..

avanka
24. apr 2021

A teda je to individuálne,ale v resp ffp3, na Tom jednorazová, štít,overal,dvojo rukavíc..opatrenia,že fuuu....nonstop dezinfekcia...a nakazila sa väčšina mojich kolegýň...ostali sme len tie zaočkované a chránené..

mogaa
24. apr 2021

Človek môže byť infekčný od 2dňa od nakazenia, všetko záleží akú mutáciu vychytá, aké množstvo vírusu má a v neposlednom rade od jeho imunity....prvé príznaky sa prejavia na cca 5deň a neskôr, takže človek môže byť nakazený dávno pred prvými príznakmi.....Ak ste v jednej miestnosti tak naozaj záleží od mutácie akú priateľ má a aké má množstvo vírusu....čí horšia/nákazlivejšia mutácia alebo viac vírusu tým je väčšia pravdepodobnosť nakazenia....sestra bola pozitívna minulý rok v auguste, celá rodina spolu v karanténe, spolu pozerali telku, jedli, ona varila - nikto sa nenakazil...ale bolo leto, teplo, v kuse otvorené okná.....

jazula
24. apr 2021

Ja by som pokračovala v opatrnosti, rúško, odstup, dezinfekcia a podobne...ak sa tomu aj nevyhnete, aspoň znížite nálož a pomôžete si k čo najľahšiemu priebehu... A vitamíny na podporu imunity by som nasadila celej domácnosti (C/D/Zinok).

radacak
24. apr 2021

Hneď ako sme zistili ze sme pozit s manželom tak sme nosili rusko doma, spali v obývačke dcéra v detskej, dezinfikovala som toaletu,všetko skoro... a aj tak od nas chytila☹️6 dni od nasho pozit testu to zacalo aj u nej
Ale zase suhlasim ze mozno sme takto eliminovali to množstvo virusu. Kedze dcéra mala vcelku lahsi priebeh oproti nám

radacak
24. apr 2021

A zase ina skúsenosť.. Kolegyna sa neak nechranila ked bola pozit pred maminou (je aj chora teta) ze vsak su v jednej domácnosti.. A teta to aj napriek tomu nedostala

zooeynka
24. apr 2021

Moj pozit.muz bol v separe izbe a ajtak som to od neho chytila....dcera 5 rocna nie.

ankare
24. apr 2021

Podľa mňa chrániť sa je už zbytočne. Infekčný si najviac predtým,ako máš príznaky. Držím palce!