Má vplyv váha tehotnej na výsledok testu na tehotenskú cukrovku ?

amelia000
22. jan 2020

Zdravim zenusky, toro je skor taka uvaha a kto ma nejake zdravotne vzdelanie, budem rada ak prispeje. Jedna sa o test na tehotensku cukrovku. Nakolko som sa pytala odbornika, ze ta glukoza sa podava bez ohladu na vahu zeny. Cize ak si zoberieme 50kg a 100kg zenu obe budu mat aj ine mnozstvo krvy. Ak im obom podame napr. 75g glukozy tak potom aj ta glukoza bude u 100kg zeny "viac zriedena" v krvi ako u 50kg zeny. (Dufam ze ste pochopili co som tym chcela napisat)

Tym padom nastava otazka, ze je moznost aby chudsim zenam vysli castejsie falosne pozitivne testy na tehotensku cukrovku? Stalo sa to niektorej z vas?

A ak tu ma niekto zdravotne vzdelanie, tak bonusova otazka, preco radsej odber zo zily ako z prsta a cim sa tie odbery od seba lisia?

Dakujem

mata122
23. jan 2020

No ja si myslím, že kvôli tomu, aby nevychádzali falošné tie testy tak berú krv najprv pred glukózou a po.. aby videli ako sa dokáže ten cukor z tela po čase odbúrať 🤔🤔🤔🤔

amelia000
autor
23. jan 2020

@mata122 hej ale nemyslis ze by mali zohladnit pocet podavanej glukozy na kg ?

mata122
23. jan 2020

Skôr si myslím, že kilá navyše sú skôr predispozícia cukrovky preto to nezohľadňujú pri vyšetrení🤔🤔🤔 a všetkým robia rovnaký test, aby bolo s čím porovnávať 🤔🤔🤔

amelia000
autor
23. jan 2020

@mata122 no ale zena ktora ma aj viac kg ma aj vacsi objem krvi...mne to pripada tak akoby si rozmiesala 75g cukru v 2 decovom pohari (50kg zena) a 4 decovom (100kg zena) ...cize samozrejme v tom 2 decovom pohari to bude brutalne sladke. Asi musim najst nejaku sestricku co sa tomu venuje bol by to zaujimavy pokec s nou :D

mata122
23. jan 2020

@amelia000 skús 🙂 aj mňa by to zaujímalo 🤔🤔🤔

demonka5
23. jan 2020

Hmotnost cloveka pokial viem nema s tym suvis ,tam ide nmo to ako telo zareaguje na podanu glukozu ako rychlo produkuje inzulin atd toto ukaze priamo test nie nejaku predispoziciu,ktora je samozrejme pri vyssej hmotnostni oravdepodobnejsia
@amelia000

demonka5
23. jan 2020

Co sa tyka krv z prsta z tej sa merias v domacom prostredi, zo zily su oresne vysledky a vdaka tomu sa da zistit aj dlhodoby cukor tzv glykovany hemoglobin,ktory ukazuje ako sa telo vie vysporiadat s cukrom dlhobo

amelia000
autor
23. jan 2020

@demonka5 no praveze ked som o tom hladala nejake info, tak som niekde citala clanky ze to ma suvis aj s vahou a falosne pozitivnym vysledkom. Preto by boko fajn ak niekto kto s tym pracuje by sa ozval 🙂

vulka
23. jan 2020

@amelia000 Máš zlú predstavu o fungovaní pankreasu v súvislosti z váhou. Tá nemá na to vplyv v tom zmysle, že ak pankreas dobre funguje, tak dokáže inzulínovo pokryť akékoľvek množstvo cukru v akomkoľvek tele(tučnom aj chudom). Ak nefunguje dobre, tak to vidíme na hodnotách cukru v krvi. A je jedno, či je človek chudý alebo tučný.

amelia000
autor
23. jan 2020

@vulka a ty s tym pracujes? Ak ano mam zopar otazok este 🙂

vulka
23. jan 2020

@amelia000 Len tak poloprofesionálne Ti poviem, že napríklad ruky môžeš mať "zababrané" a výsledok bude falošný. Navyše krv z prsta sa vo väčšine prípadov testuje v glukometroch a tam tiež môžu byť odchýlky. Krv zo žily je testovaná v laboratóriu a laboratórnych podmienkach.

vulka
23. jan 2020

@amelia000 Hej pracujem 🙂, mám vyše 30 rokov cukrovku(vrátane 2 tehotenstiev). Ale spýtaj sa, možno budem vedieť.

amelia000
autor
23. jan 2020

@vulka ale ako myslim ci si to studovala alebo robis v labaku..pripadne doktorina a tak..chapem ze cukrovkari o tom vedia vela lebo musia..ale radsej by som studovane odborne hladisko 🙂

amelia000
autor
23. jan 2020

@vulka ako nie v zlom ale ked uz budem to argumentovat chlapovi tak on mi tk len tak od niekoho hoc co s tym osobne skusenosti ma nezoberie.

vulka
23. jan 2020

@amelia000 Chápem, tak sa musíš obrátiť na niekoho iného. Ale veru žiadnu MUDr. diabetologičku som tu diskutovať nenašla. Ale možno som len nenatrafila. Snáď budeš úspešnejšia.

vulka
23. jan 2020

@amelia000 Ahá, tak skús diskusné fórum na stránke www.medatron.cz

amelia000
autor
23. jan 2020

@vulka super dakujem, bo kebyze im pojdem zaklopat na dvere do ambulky ze mam o tom zopar otazok tak ma vyrazia aj s dverami :D

demonka5
23. jan 2020

@amelia000 nie nepracujem s tym,ale mam cukrovku fslosne testy vychadzaju lebo nie vsade sa robi ogtt test ako ma to viem aj tu z diskusii,castokrat gynekolog to robi , z prsta atd oreto su castokrat falosne vysledky, nasledne sa menili aj kriteria na hodnotenie cukrovky ,sa sprisnili

demonka5
23. jan 2020

@vulka ahoj mozem sa spytat sa ti vytvorila pocas tehotenstva cukrovka?

amelia000
autor
23. jan 2020

@demonka5 nie, zatial rozmyslam ci na ten test vobec pojdem. Tak ako aj tie tripple testy pocas tehotenstva..ck citam 85% vyjde blud a potom su len vystresovane zeny a nakoniec maju zdrave deticky. Takze preto si zistujem.

demonka5
23. jan 2020

@amelia000 pozri ja som mala velmi zavazny stav,keby nejdem na ten test neviem kde som ja a kde je mala.... Prosim zvaz to velmi dobre,je to cukrova voda nic viac,chuti ako lizatko a moze vam to zaxhranit zivot

amelia000
autor
23. jan 2020

@demonka5 a podalsie moj chlap je dost bojazlivy co sa tyka vsetkeho..najradsej by ma poslal na vsetky testy na svete, len aby vedel ze je vsetko ok. Preto si zistujem ci ma zmysel aj chodit na nejake testy a ktora je lepsia varianta a hlavne preco. Nechce sa mi proste minat cas a stresovat sa kvoli testom co vyjdu na 85% zle. No ano zvazujem to a ty si mala aj nejake vazne priznaky ze je nieco zle?

demonka5
23. jan 2020

@amelia000 to ze x zien neslo na test a bolo vsetko okej neznamena,ze je to tak u kazdej ja som ukazkovy pripad s akym sa ani moja diabetologicka nestretla prsve tento test odhalil tehotensku cukrovku,nie miernu ,ze dam dietku a bude fajn,hned na hospitalizaciu,nastavenie inzulinu,mala mala uz orejavy mojej cukrovky, pichala som si konske davky 4x denne,prisna dieta a aj tak som nemala idealne hodnoty,predtym som ju vobec nemala,takze tolko ak vahas a nejdes je to tvoje riziko,cele tehu som trpla co s nami bude,2x v nemocnici,cisarak,rodila som v nrmocnici,kde maju aj novorodenecke tak pripravene keby nieco nevyslo

demonka5
23. jan 2020

@amelia000 nie nemala som,az ked to odhalili si spatne niektore vybavujem ale boli zamenitelne s inymi priznakom tehotenstva ako mocenie,smad pri ogtt nemas co stratit, ak ti aj zistia nieco vies sa k tomu postavit,kopa zien len vyluci sladke a biele pecivo a su pohode,vysledky su fajn a pptom je druha skupina ako ja neriskovala by som to len kvoli domnelemu strachy so stresu,ovela vacsi stes je cele theotenstvo trpnut,ci tvoje dieta sa narodi zdrave

vulka
23. jan 2020

@demonka5 Nie.

vulka
23. jan 2020

@amelia000 Ty nechceš ísť na ten test na cukrovku? Chceš ohroziť vlastné dieťa? Alebo riskovať jeho poškodenie? len pre pohár sladkej vody. To nerob. Ak sa zistia zlé výsledky, atk Ťa preklepnú dôkladnejšie a prípadne nasadia liečbu. Ak zistia, že je všetko OK, tak budeš aspoň pokojnejšia, aj partner.

amelia000
autor
23. jan 2020

@vulka joj prosim ta prestan s vetou ohrozovat vlastne dieta :D ja proste len nerobim vsetko ako ovecka a snazim sa si o veciach a testoch zistovat co najviac. Ci su presne, nakolko, ako to funguje pri testoch podla odbornika a co je lepsi sposob testovania. Ale nie veci typu "ja si myslim" ale fakt niekoho kto sa vyzna 🙂