Viem bolo tu už to X krát ale kamarátka je očkovana a vyšiel jej pozitívny pcr test bola kontakte s priateľom ktorý je tiež plne ockovany a jemu vyšiel pcr negatívny. Má on byť v karanténe s ňou? Príznaky nemá priateľ ani kamarátka
nemusí. ale mal by byť aspoň taký charakter, že nebude vyhľadávať prítomnosť ľudí a už keď musí, jedine s respirátorom a upozorniť, že má doma síce očkovanú, ale pozitívnu osobu... len premýšľam, prečo vôbec šli na testy, keď nemajú žiadne príznaky? to mi nejak rozum neberie....
@panelacikova Aj ockovani bez priznakov po uzkom kontakte s pozitivnym sa mozu cez korona.gov prihlasit na pcr test. Ja som bola uz 2x a dcera 1x.
@dadis áno, jasné, môžu, viem. ja len píšem už o hraničnej situácii, kedy teda nechce na test ísť ani nemá záujem, tak by sa mal ľuďom aspoň vyhýbať + pri nevyhnutných situáciách ich upozorniť na túto skutočnosť. lebo faktom je, že nemá povinnosť.
Moja švagrina bola pozitívna a nakoľko žije s rodičmi tak boli všetci v karanténe.Volali na hygienu a ta im nariadila ísť na 5deň na pcr testy.Nakoľko boli svokrovci očkovaní mohli sa vraj voľne pohybovať.Nakoniec bol aj svokor pozitívny ostným skončila karanténa no on ju musel absolvovať ešte raz čiže dalších 10dní.
Ked jemu vysiel negativny pcr test a nema priznaky, tak karantenu nema. Je rozumne napriek tomu obmedzit trochu kontakty, dbat na hygienu, odstupy. Tie priznaky mozu prijst neskor. My ked mali deti coronu sme sa nenakazili ani ja, muz, starsia ockovana dcera... na druhej strane sestra je tiez plnne ockovana a tiez sa nakazila od muza, takze to je asi velmi velmi individualne, ma aj bohuzial dost priznaky.
No to je tak, očkovaný negatívny pri pozitívnom netreba, neočkovaný negatívny pri pozitívnom treba. Čo k tomu viac dodať...
@humajnicek ja dufam, ze toto co najskor zmenia, v karantene by mali byt v spolocnej domacnosti ockovany aj neockovany s pozitivnym, ockovanemu staci ta karantena mozno kratsie, ale treba ju...
Niektorý pozitívni očkovaný ktorý nemajú príznaky chodia do roboty vraj aj to sa môže co k tomuto dodať 😄 tomuto sa hovorí ľudskosť a charakter ľudí
@anjelicek26 ktovie ani to asi nestačí, mužov očkovaný kolega bol 5 dní doma v karanténe s pozitívnou očkovaniu manželkou (na žiadosť riaditeľky, lebo chcel prísť do práce) , následne PCR test vyšiel negatívny, prišiel do prace a po 3 dňoch horúčky, test bum pozitívny :(
@janulla1 ano bohuzial su aj take pripady :( U nas v praci 14 dni povinny home office po kontakte, necrcaju sa s tym...
no ved ako tu sa na nieco spoliehat a tiez ktovie ako to je s tymi testami ako to vychadza ci su fakt ti ludia pozitivni alebo negativni. ked niekomu vyjde antigen pozitivny a pcr negativny tak potom co?
@balaskovae vtedy sa PCR opakuje...kamaratka to tak mala, muz pozitivny, dcera a syn doma pozitivny, muz a syn na pcr pozitivny, dcera na pcr negativna... tak ju otocila a dalsi den dalsi pcr a uz bol pozitivny...bud odflakli vzorku, alebo nieco pokaslali v labaku...
@dadis ja nečítam, žeby bola v kontakte s niekym pozitivnym
@dadis necítim, prave mame v škole u detí aj u brata presne takyto príklad. Ockovana učiteľka po negativnom PCR na 5 den (mala doma pozitivne deti) nakazila minimalne 1 dieťa, keďže ako plné ockovana s negativnym testom mohla do školy...
A takych je viacej co ne-vedome šíria vírus, lebo su plne očkovaní
@majulino Lenze ta ucitelka, ak by sa mohla rozhodnut, tak ostane doma. Ja som ockovana a 2x som bola v kontakte s pozitivnym a 2x som ostala dobrovolne v karantene (mam umozneny homeoffice) a absolvovala som pcr test. Ak by sa zaockovala vacsina dospelej populacie, tak nemusia dezolatov motivovat na ockovanie nezmyselnym opatrenim, ako ze ockovani nejdu po uzkom kontakte do karanteny. Tiez si myslim, ze to je hlupost, ale nemyslim si, ze taku upravenu infogragiku zdielat je nananajvys neslusne. Ta infografika bola vytvorena dpveryhodnou instituciou na zaklade dostupnych dat a ty ju zdielas upravenu a nie je ti to vobec trapne. Si neslusnejsia nez ti, voci ktorym mieris vycitky.
Z morálneho hľadiska by bolo vhodné, aby bol aj on v karanténe. Aj keď je ockovanych a bez príznakov. Z právneho hľadiska nemusí byť v karanténe.