Lymfedém - mám pár otázok

kakali10
15. mar 2019

Ahojte , je tu niekto s lymfedemom? Mam par otazok

eperia
15. mar 2019
nikuska194
17. mar 2019

@kakali10 ja ho mám už 20 rokov

kakali10
autor
17. mar 2019

@nikuska194 dolnej alebo hornej koncatiny? A po nejakom uraze alebo ?

nikuska194
17. mar 2019

@kakali10 právej nohy, a nemám to po úraze mam to skoro od narodenia

kakali10
autor
17. mar 2019

@nikuska194 konecne niekto kto sa mi podoba. Ja mam tiez lymfedem pravej nohy akurat nie od malicka , zacala mi opuchat noha (konkretne clenok) pred rokom v byvalej praci kde som nohu velmi zatazovala. v nemocnici ma strasili ze mi noha bude stale rast a tak ja som bola z toho uplne na dne, pritom uz rok mam nohu v rovnakom stave. Cez den troska napuchne, cez noc odpuchne.. tebe sa to zvacsuje alebo ako?

nikuska194
17. mar 2019

@kakali10 ja ju mam rovnakú iba v lete je to horšie vtedy ju mam opuchunutu viac, ale nemusíš sa báť nebudeš mať sloniu nohu ani nič podobné stačí sa len trochu starať. Nič však extra musíš viac piť tekutín a občas si nohu smerom nahor rozmasirovat ja osobne chodim aj na strojovu lymfodrenáž stojí to 5 eur 45 minút co nie je také hrozné a raz za 2 tazdne stačí ísť

kakali10
autor
17. mar 2019

@nikuska194 jeee ani nevies ako si ma potesila. Doktori miesto toho aby nasli pricinu radsej natlacia hluposti do hlavy a poslu ta domov. Ja vlastne doteraz neviem preco ho mam, z coho to vzniklo, co bolo pricinou skratka nic. Porobili mi vysetrenia ako ct, kolonoskopia, gastro atd ci nahodou nemam nador a ked sa ukazalo ze nemam tak povedali ze nevedia, pravdepodobne je to tetovanim na nohe ktore je stare uz 4 roky .. keby to bolo tetovanim tak sa to ukaze hned .. najprv som chodila na lymfodrenaze asi dva mesiace a potom som prestala lebo som si vsimla ze aj ked na ne nechodim, tak sa to vobec nezhorsuje..

nikuska194
17. mar 2019

@kakali10 tie lymfodrenáže sú na tebe vôbec to nie je také zlé. Mne Dr povedal ze sa s tým mám naučiť žiť. Nič hrozné to nie je len treba raz za čas si to ručne pomasirovat alebo skočiť na tu strojovu lymfodrenáž inak žiadna veda to nie je. Ja mam nohu stále rovnakú ako ako vidno opuch ale nie je to nič hrozné.

kakali10
autor
17. mar 2019

@nikuska194 no tak si mala uzasneho lekara, ja som chodila do onkologickeho ustavu v BA, tam su asi zvyknuty na najhorsie , tak ta na to pripravuju aj bezdovodne .. dakujem pekne ze si sa ozvala, ulavilo sa mi 🙂 tak sem tam skocim na lymfodrenaz (ked si zmyslim) a viac sa nad tym nemusim ani pozastavovat 🙂 mne tiez vidno opuch na kotniku, ale len veeeelmi malicko.. normalne ked o tom clovek nevie tak si to ani nevsimne 🙂

nikuska194
17. mar 2019

@kakali10 rado sa stalo kedykoľvek

pinqina
28. apr 2019

Ahojte baby, ja mam presne to iste co kakali a doteraz som to vobec neriesila lebo sa to nijako nemenilo, opuchal mi len clenok skoro uplne nepozorovatelne , v noci odpuchlo.. az doteraz. Som v deviatom mesiaci a posledny mesiac sa to rapidne zhorsilo, nic nepomaha ani lymfodrenaz. Mam naliatu celu nohu od clenka po stehno ako baltu a v noci to vobec neodpuchne. Mam problem so vsetkymi botami, mam len jedny tenisky ktore dokazem obut ked totalne poroztahujem snurky. Predpokladam ze mi maly tlaci na uzlinu tak uz mi ta lymfa absolutne neprudi. Myslite ze sa to zmeni po porode ? Ked sa to znova uvolni vsetko.. ja dufam ze sa to vrati do povodneho stavu 😔

lenadka
28. apr 2019

@pinqina určite sa to pôrode zlepší. Ja mávam s týmto občas problém, aké v tehotenstve na konci dom mala nie nohy ale snehule. Je to hormónmi, 9 kg išlo dolu v pôrodnici, väčšina s toho voda...

pinqina
28. apr 2019

@lenadka lenze ja sa nezavodnujem vobec, je ine ked sa zavodnujes a puchnu ti obe nohy.. ja som ako prutik, druhu nohu mam krasnu chuducku. Takze problem bude len ten hlupy lymfedem 🥺 poznam jednu z blizkeho okolia ktora ma ale lymfedem po rakovine a ona ma obrovsku nohu ako stlp uz dlhe roky. Sa bojim aby mi to takto nezostalo lebo daleko od nej teraz nemam

nikuska194
28. apr 2019

@pinqina ja mam tiež iba jednu nohu opuchnutu ale ja to mam už od malička minimálne 20-25 rokov co registrujem predtým neviem keď som bola úplne malá. A na to ze to mam také roky mam zväčšenu nohu v priemerne o 1-1,5 cm v lete je to trosku horšie ale žiadna katastrofa ja s tým žijem roky a som v pohode. Vôbec sa nemusíš báť. Len sa treba o to aspoň trošku starať občas pomasirovat alebo ako som písala skočiť na strojovu lymfodrenáž. Mňa stojí 45 minút necelých 5 eur.

lenadka
29. apr 2019

@pinqina držím ti palce, verím že sa bojíš. 🤗