Prosím vás, bol niekto z vás na lumbalnej punkcii v UNB Staré mesto? Chcela by som vedieť ako to tam prebieha, koľko dní sa leží v nemocnici a tak. Dnes som sa tam išla objednať, jedine co som sa dozvedela je, ze mam čakať na telefón a hneď nastúpim na príjem. Žiadne bližšie info, riešili sme to u dverí, bolo tam veľa ludi. Ďakujem.
@mitama Ďakujem ti za info. No toho dlhého lezania som sa bála, mam problémy s chrbticou. Nejak som tajne dúfala že to nebude tak dlho. Niekde som čítala že sa to dá robiť aj ambulantne a po pár hodinách sa ide domov. Len neviem vypátrať kde to tak robia. A prosím ta to budem mat aj umrtvenu nejakú časť tela? Pri cisaraku som mala od pása dolu, strašný pocit. Inak bolesti sa vôbec nebojím, teraz mam také ze mi ide prasknúť hlava.
Záleží ako ti to budú robiť, akou ihlou. Mne robili tak, že som nemusela ležať celý deň, ale len niekoľko hodín potom, potom som normálne fungovala, ale neznesiteľná bolesť hlavy potom na druhý deň. Čiže keby som dnes išla opäť tak dozaista ten prvý deň by som tak si tak radšej ležala. Lebo tie bolesti hlavy sú nenormálne a nepomáha nič. A teda môžu aj týždeň trvať.
@jaass zalezi kto to robi a jak to robi, bola som dvakrat a poviem ti, ze ten prvykrat ked mi to taka mlada doktorka robila, tak som povedala, ze nikdy viac, to bolo proste nieco strasne, nevedela sa trafit, mne slzy tiekli a asi na piaty pokus sa jej to podarilo, ale potom som bola este raz a uz v inej nemocnici a tam som proste doktorovi povedala, ze nechcem do toho ist a dlho sme sa bavili o tom mojom zazitku a tak a teda ti poviem, ze po jeho ubezpeceni a tak som uplne mu verila, ze to bude fajn, ze to bude v pohode a aj tak bolo, na prvykrat mi to pichol spravne a vsetko bolo v poriadku. niekedy proste na vyber nie je, vdaka lumbalke dokazu vela problemov vylucit alebo potvrdit, takze radsej vydrzat ako potom si buchat hlavu
@dajna8
@gdulskadarina Ďakujem dievčatá, no mňa skôr straší ten čas strávený v nemocnici, liečim sa na depresie a úzkosti, tak preto, nezvládam byť dlho mimo domu, tak snáď ma tam nebudú dlho dusiť.
@zefyra myslim, ze dlho tam nebudes, zalezi, co potrebuju zistit z toho moku, kolko bude trvat kym pridu vysledky 🙂 uz aj vies ci tam ides?
@gdulskadarina Mala som tam ísť, už mi volali ale zrušila som to. Vraj tam musím ležať minimálne 7 dní. 15.11. idem do CZ, tam to robia ambulantne.
@zefyra hlavne potom sa snaz dodrziavat vsetko co ti povedia, vela tekutin, lezat, oddychovat, lebo ked to nedodrzis moze prist bolest hlavy ktora bude trvat aj tyzden v kuse a to neni nic prijemne
@jaass moja dcérka absolvovala Lumbalku niekoľkokrát.dolezite je ležať poctivo.nezdvihat ani hlavu.ked to dodržiavala hlava ju nebolela.viem ze keď to nedodržiavali tak mali veľké bolesti hlavy aj zvracanie.prajem veľa šťastia každému kto to ma podstúpiť.
@verrramkonik ďakujem nieje to nebezpečné...
@zefyra v ktorej nemocnici prosim?
@danielagre nebola to nemocnica, ale súkromná ambulancia, skúsim si spomenúť na názov a napíšem.
@zefyra ak bola v BA tak super
@zefyra Citala som tu tie komentare a 2 tyzdne som mala taky stres ze ma z toho seklo v krizoch ...ukazalo sa ze nic z toho nie je pravda a nieje to ani tak strasne. Dcera to absolvovala na Kramaroch. Uplne v pohode. Antitraumaticka ihla lezala len 2hodky. Nie tyzden ako tu pisali....par dni v nemocnici ale koli inym testom a kontrolnemu MR. Super pristup super nemocnica a fantasticky personal. PRESTANTE LUDIA STRASIT LUDI A HLAVNE UZ NIKDY NEBUDEM CITAT TARANINY NA INTERNETE.
@danielagre súhlasím s vami, tiež som mala na to pred rokom ísť, všetci strašili, veľmi som sa bála a nikto nenapísal nič pozitívne, kde to robia dobre, atraumatickou ihlou a pod. Bola som v TN nemocnici a ako píšete, nebolo to teda nič príjemné, ale ležala som potom len asi 1 alebo 2 hod. na bruchu (ubehlo to rýchlo lebo som telefonovala), potom som išla na wecko a už len normálne ležala a pila tekutiny. Vpich ma pár hodín trochu bolel pri niektorých pohyboch, inak nič. Našťastie to trafili na prvý krát, spolubyvajuca na izbe mi povedala, že jej to pichli správne až na niekoľkí krat. Na druhý deň som išla domov. Žiadna bolesť hlavy. Lekárka mi sama od seba pri príchode povedala, čo mi budú robiť a aby som nečítala čo píšu o tom na fórach. Pôvodne mi mali robiť punkciu počas hospitalizácie v Topoľčanoch, ale tam to atraumatickou nerobili, takže tam by bol postup ako písali ostatný (dlhé ležanie). Preto som to tam aj odmietla a ani oni sa do toho nechceli púšťať. Takže ľudia zistite si akou ihlou to kde robia. Škoda, že sa to u nás nerobí ambulantne ako v ČR, úplne zbytočne musí byť človek hospitalizovaný. Chcela som to pôvodne ambulantne v ČR, ale povedali, že ak nemám poistenie, tak mi to neurobia, ani keby som si to zaplatila.
@zefyra ahoj, moj manžel bol pred 2 týždňami, síce u nás, ale aspoň pár info dám. Po punkcii ležíš 24hod na posteli, pijes veľa tekutín a kávu, potrebu zial vykonávaš do misky, ktorú ti dajú, bolesti sú najmä hlava a chrbát po zákroku, môže byt aj opuch v mieste vpichu. Pustia ta min po 4 a viac dňoch.
Bolesti hlavy môžu pretrvávať dlhšie, aj 3 týždne, moj muž dostal aj lieky všelijaké od bolesti.
Ale nemáš sa čoho báť, zvládneš to. Držím palce