Lumbálna punkcia

majkasorka
28. feb 2023

Prosím viete mi niekto poradiť kde na SK robia lumbalnu punkciu atraumatickou ihlou?

jamimo
28. feb 2023

@majkasorka normálne na neurologickom lôžkovom oddelení. Ak máš plánovaný odber likvoru skús si to odkonzultovať tam, kam máš ísť. Ja som bola hospitalizovaná, prelustrovaný internet ako sa to robí, ako to bude prebiehať. Odoberali v sede (ja som myslela že v ľahu) na starej umakartovej stoličke (ja som myslela že je na to špeci kreslo), keď som videla doktorku ktorá mala tak 28 rokov, tak som sa spýtala, že či ona ide odoberať likvor, či to už niekedy robila a či je to jej rutinná denná prax 🤭Zvládla som to bravúrne, ani som nevedela kedy pichli, neverila som im že sa zákrok skončil. Predstavovala som si to hrôzostrašne, nakoniec to bola malina. Prajem aj tebe aby si to zvládla.

neson123
28. feb 2023

@jamimo mozem sa opytat ci vam to robili tou atraumatickou ihlou?Dakujem

jamimo
28. feb 2023

@neson123 ja keď som hľadala informácie v diskusiách na internete, ľudia si písali a odporúčali medzi sebou kúpu tejto ihly na vlastné náklady z CZ. To bolo v roku 2014/2015. Ja som to neriešila, lebo ma hospitalizovali veľmi rýchlo, ja som si myslela že sa len pôjdem opýtať že čo a ako (bolo 19. decembra) a oni že vy tu ostávate. Tak som šla pre pyžamo, osobnú hygienu a hajde naspäť. Keď som sa po zákroku pýtala, že som to ani necítila, ako je to možné, že všade ľudia strašili, lekárka mi odpovedala že : u vás sa nám podarilo odobrať likvor na prvý šup a pichali sme vás atraumatickou ihlou. Ak by sa nepodarilo, museli by sme použiť inú, ale väčšinou je to v poriadku. Ja som to teda pokladala za samozrejmosť, štandard a vybavené. Ak sa smiem opýtať, prečo si myslíš že by ju nepoužili? Alebo prečo sa toho tak obávaš? Nemusíš odpovedať, chápem tvoje súkromie. Ak by si nemala problém napíš aj do súkromnej pošty. Držím palce.

majkasorka
autor
1. mar 2023

@jamimo ďakujem

majkasorka
autor
1. mar 2023

@jamimo pýtam sa na atraumaticku ihlu preto lebo nerobia s nou všade ak sa môžem opýtať v ktorej nemocnici ti to robili ?

neson123
1. mar 2023

@jamimo pytam sa preto lebo mam pocit ze je to nejaka specialna ihla ktoru si treba asi vyziadat alebo neviem, budem sa pytat pred zakrokom ci ju pouziju alebo nie

majkasorka
autor
1. mar 2023

@neson123 no ved to že po použití tejto ihly nie sú take postpukcne príznaky a netreba vraj ležať ba chrbte 24 bez pohnutia to moj chrbát nezvládne

neson123
1. mar 2023

@majkasorka ano vraj je to tak, tiez nevydrzim lezat asi 24 hodin na chrbte to je dlho

jamimo
1. mar 2023

@majkasorka Robili mi to v Trenčíne. Po zákroku sa leží vždy 24 hodín, pokiaľ ja viem, tak je to kvôli tomu, že odobratý likvor proste chýba, musí sa dotvoriť nový. A nieže bez pohnutia, normálne ležíš. Je riziko závratov, silnej bolesti hlavy. Čiže preto vodorovná poloha. (bez pohnutia ležíš keď sa odoberá, mne odoberali po sediačky, tiež bez pohnutia) Mne ale nedalo... nevedela som si predstaviť že by som sa mala vyprázdniť na posteli za asistencie zdr. personálu. Za 3 hodiny som už chodila po chodbe s kapučínom v ruke. Doktorka skoro odpadla keď ma zbadala a pýtala sa či ma nebolí hlava. Ja že nie. (úplne vážne) Zasmiala sa a povedala že som nezmar baba 😉 Poradím ti, prekonzultuj to na oddelení tam kde ťa budú hospitalizovať. Povedz že máš aj bolesti chrbta, či ti dajú nejakú infúziu od bolesti z dlhodobého ležania. Držím palce, a neboj nebude to žiadna dráma. Ešte podotknem, ak by to bolo nutné, že by som napr. mala brutal migrénu a nedalo by sa mu vstať, alebo závraty, tak proste ležím, radšej ako riskovať pád.