Lumbálna punkcia

diana135
25. aug 2022

Dobrý deň chcem sa spýtať,cca mám 2 roky problémy s točením hlavy,trpnutie ruk,láva časť tvare,mám problém s krčnou chrbticou.Mám urobené všetky možné vysetrenia MR,CT,ORL,EEG,MMG,tetania,očné,VEP- všetko mi vyšlo v poriadku. Chcú má hospitalizovať v nemocnici a spraviť mi punkciu,chcem sa spýtať keby som mala nejaké ochorenie ako je borelióza alebo skleroza nemusí ju ukázať MR ? Ďakujem za odpovede.

lenocka8894
25. aug 2022

@diana135 MR tieto ochorenia nemusia ukazat..urcite lumbalnu punkciu neodmietajte...dneska sa to uz robi tenkou ihlou a odber nie je bolestivy

diana135
autor
25. aug 2022

MR mozgu podstupujem pomerne často bola som už 4x a vždy bolo všetko v poriadku @lenocka8894

lenocka8894
25. aug 2022

@diana135 tak potom neviem co sa pytate..ja vam vravim ze boreliozu aj sklerozu MR ukazat nemusi..nie vzdy su pritomne lezie na mozgu...to ze chodite casto na MR nic neznamena

zefyra
25. aug 2022

@diana135 Ani lumbálna punkcia nemusí ukázať boreliozu, môj prípad.

diana135
autor
25. aug 2022

@zefyra a pri akom vyšetrení vám ju zistili ?

kalifka
25. aug 2022

@diana135 toto isté som mala aj ja, lumbalka bola v poriadku a pre nich som skončila. Mám začať rehabilitovať a to mi pomohlo. Všetko bolo od krčnej chrbtice a prešli mi aj migrény.

diana135
autor
25. aug 2022

@kalifka p.dr povedala že sa uvidí keď urobia MR s kontrastnou látkou a nemajú nič tak nemá dôvod robiť punkciu mám z toho veľký strach. A môžem sa vás spýtať či vám niečo pomohlo ?

kalifka
25. aug 2022

@diana135 u mna lumbalka bola hrozná, v živote som nezažila niečo tak strašne. A to mam za sebou uz nejaké tie operácie. Beriem, každý to znáša inak ale u mna to bol strašne. Pomohli len rehabilitácie, ktoré mi predpisala neurologička. Vybrala som ich viacero a to pomohlo.

diana135
autor
25. aug 2022

@kalifka ďakujem za odpoved

drake122
25. aug 2022

@diana135 neuroborelióza nemusí mať žiaden prejav na MRI vyšetrení, avšak sklerosis multiplex je v tomto špecifické ochorenie. Medzi diagnostické kritériá patria lézie na MRI (s gadoliniovým kontrastom!) takže v prípade čistého MR výsledku je táto diagnóza krajne nepravdepodobná. Lumbálna punkcia však môže okrem týchto chorôb aj iné veci. Z neurologického hľadiska to vyzerá, že všetky relevantné vyšetrenia už sú v Tvojom prípade realizované, okrem lumbálnej punkcie, preto je logické, že neurológ to chce doplniť.

Samotný výkon nie je nič dramatické, ale určite nepríjemné. Ako "hladko" a bezbolestne to prebehne závisí aj od praxe lekára, aj od Tvojej spolupráce počas výkonu. Ak budeš robiť napriek a hysterčiť tak to bude o to horšie. A keď to bude pichať nováčik, čo prável skončil školu a budú sa mu triasť ruky, tiež to nebude najlepšie. No ale pravda, chudák sa to musí niekde naučiť...🤣

zefyra
26. aug 2022

@diana135 pri vyšetrení krvi test Western Blot u Dr. Ďurovskej, ktorá posiela krv do Nemecka

drake122
26. aug 2022

@zefyra western blot sa bežne robí aj na Slovensku. A lumbálna punkcia je pri borelióze dôležitá iba v prípade podozrenia na neuroboreliózu, takže ak má niekto konvenčnú boreliózu, výsledky lumbálnej punkcie budú samozrejme v poriadku.

mamkalentedkova
26. aug 2022

Synovi tiež na MRI nebolo nič vidno ,všetko bolo v poriadku ,ochrnula.mu celá tvár až z krvi a likvoru potvrdili neuroboreliozu .Vravel,že lumbalka nebolela ..v pohode to zvládol .V Tom čase mal 12 rokov

nikuska868
18. dec 2023

Zdravim. Prosím Vás ako dlho ste boli hospitalizovaný keď vám išli robiť iba lumbalnu punkciu? Ďakujem

lenka777lenka
12. feb 2024

@zefyra ako vam to nakoniec zistili ?