Dobrý deň chcem sa spýtať,cca mám 2 roky problémy s točením hlavy,trpnutie ruk,láva časť tvare,mám problém s krčnou chrbticou.Mám urobené všetky možné vysetrenia MR,CT,ORL,EEG,MMG,tetania,očné,VEP- všetko mi vyšlo v poriadku. Chcú má hospitalizovať v nemocnici a spraviť mi punkciu,chcem sa spýtať keby som mala nejaké ochorenie ako je borelióza alebo skleroza nemusí ju ukázať MR ? Ďakujem za odpovede.
MR mozgu podstupujem pomerne často bola som už 4x a vždy bolo všetko v poriadku @lenocka8894
@diana135 tak potom neviem co sa pytate..ja vam vravim ze boreliozu aj sklerozu MR ukazat nemusi..nie vzdy su pritomne lezie na mozgu...to ze chodite casto na MR nic neznamena
@diana135 neuroborelióza nemusí mať žiaden prejav na MRI vyšetrení, avšak sklerosis multiplex je v tomto špecifické ochorenie. Medzi diagnostické kritériá patria lézie na MRI (s gadoliniovým kontrastom!) takže v prípade čistého MR výsledku je táto diagnóza krajne nepravdepodobná. Lumbálna punkcia však môže okrem týchto chorôb aj iné veci. Z neurologického hľadiska to vyzerá, že všetky relevantné vyšetrenia už sú v Tvojom prípade realizované, okrem lumbálnej punkcie, preto je logické, že neurológ to chce doplniť.
Samotný výkon nie je nič dramatické, ale určite nepríjemné. Ako "hladko" a bezbolestne to prebehne závisí aj od praxe lekára, aj od Tvojej spolupráce počas výkonu. Ak budeš robiť napriek a hysterčiť tak to bude o to horšie. A keď to bude pichať nováčik, čo prável skončil školu a budú sa mu triasť ruky, tiež to nebude najlepšie. No ale pravda, chudák sa to musí niekde naučiť...🤣
Synovi tiež na MRI nebolo nič vidno ,všetko bolo v poriadku ,ochrnula.mu celá tvár až z krvi a likvoru potvrdili neuroboreliozu .Vravel,že lumbalka nebolela ..v pohode to zvládol .V Tom čase mal 12 rokov
Zdravim. Prosím Vás ako dlho ste boli hospitalizovaný keď vám išli robiť iba lumbalnu punkciu? Ďakujem
@zefyra ako vam to nakoniec zistili ?
@diana135 MR tieto ochorenia nemusia ukazat..urcite lumbalnu punkciu neodmietajte...dneska sa to uz robi tenkou ihlou a odber nie je bolestivy