Ľudský papilomavírus

ria1667
2. júl 2013

Ahojte. Riesime dost chulostivu temu, prosim niekoho ak by mi vedel poradit, som uz nestastna. 😢
Ide o to, ze minuly rok som sa dozvedela od mojho doktora ze mam HPV. Neprejavuje sa mi to, vobec ziadne problemi, vyrastky ani nic podobne.
Vysvetlil mi ze je to ako herpes, ze virus drieme v tele a napr. pri oslabeni imunity moze prerazit....
Citala som ale rozne clanky a dost som sa zlakla. Nelecienim urciteho druhu moze zvniknut rakovina KM. ☹
Je ich viac typov HPV? Ide o to ze s priatelom chceme mat babatko. Chcela som od doktora urobit preto nejake testy, aby som sme si boli isty, samozrejme aj keby sme babo neplanovali tak ide aj o moje zdravie do buducna. Odbil ma ze na to nijake testy neexistuju a ze ked ho mam tak je to len HPV a ze sa neda urcit viac. A bolo vybavene. Preco sa ale potom HPV da zistit v roznych stupnoch, hadam z testu ak sa nemylim? Aj na forach som nasla rozne diskusie, aj o tom ze im robili testy na HPV, Nielen testy ale mali tam aj nejaku stupnicu.
Chcem za nim prist a povedat mu na rovinu ze taky test existuje, teda ak a ja si ho chcem dat urobit. Inak odchadzam k inemu doktorovi.
Len som si nie ista. 😒 V inych smeroch s nim nemam problem tak by som si len kvoli tomuto nerada hladala noveho.
Velmi by mi pomohlo ak niektora z vas o tom nieco vie viac, ako to prebieha a pod.
Dakujem velmi krasne.

latvia
2. júl 2013

@ria1667 HPV virus ma niekolko desiatok typov, tie, ktore sposobuju rakovinu krcka maternice su najcastejsie 16 a 18. samozrejme ze sa daju presne zistit jednotlive typy, tu je o tom cela prezentacia
http://www.roche.sk/fmfiles/re7204001/Slovakia/...

latvia
2. júl 2013

@ria1667 tvoj doktor zrejme mal na mysli to, ze nie kazdemu sa bezne robi rozbor typov HPV... nepises kolko mas rokov a ci si mala uz nejake zhorsene vysledky cytologie z krcka maternice.

angua27
2. júl 2013

@ria1667, ahoj, mne pred dvoma rokmi pri bežnej preventívke vrámci cytológie tiež vyšiel pozitívne HPV vírus. odvtedy chodím na preventívku dva krát ročne. raz je to lepšie, raz horšie. to, v akom stave je, mi lekár vysvetluje pomocou čísla. z môjho laického pohľadu mi robí štandartný výter, ktorý posiela do laboratória na rozbor. ja si po týždni zavolám sestričke a tá mi povie väčšinou číslo a či je to dobré, alebo nie. prvý zlý výsledok som mala pred dvoma rokmi, odvtedy je to skôr na dobrej strane stupnici, ale vždy tesne pri hranici.
somnou si lekár po prvom zistení pekne sadol a všetko mi vysvetlil, ukludnil ma.
výsledok však je, že v tomto štádiu, v ktorom som sa HPV nelieči. lieči sa až keď sa začne prejavovať.
neviem, či som pomohla, ale možno aspoň troška.

ria1667
autor
2. júl 2013

@latvia neviem ci som mala zhorsene, asi nie, pretoze nic mi nehovoril. Mozno to aj preto nebral nejak "vazne" kedze mozno vsetko ostatne bolo v poriadku. Mam 26

ria1667
autor
2. júl 2013

@angua27 dakujem. Urcite si mi pomohla. Ak tomu spravne rozumiem, tak sa da zistit ze v akom nazvem to "stadiu" mam hpv. Este raz vdaka

ria1667
autor
2. júl 2013

@latvia Dakujeeeem za link

angua27
2. júl 2013

@ria1667, podľa mňa áno, dá sa zistiť v akom "štádiu" je. 😉 držím palce, určite bude všetko ok.

latvia
2. júl 2013

to stadium nie je stadium virusu. na preventivke sa kefkovitou tycinkou odoberu bunky z krcka maternice a tie sa vysetria. podla toho, ake zmeny su na bunkach, sa urci stadium zmien tychto buniek.
http://www.medzinamizenami.sk/rakovina-krcka-ma...
tu sa docitas ako prebieha vysetrenie. ak mas HPV virus typu 16 alebo 18 alebo iny z tych "zlych" tak mas vacsiu pravdepodobnost ze ti "poskodi" bunky krcka maternice natolko ze sa zacnu mnozit abnormalne, zmenia svoj tvar, vlastnosti a zacnu sa mnozit az vznikne klasicka rakovina.
v tabulke nizsie najdes hodnotenia PAP 1-5, 5 je uz taka zmena buniek virusom ze sposobi rakovinu.

andre_a
8. júl 2013

Ahoj Ria,
urcite sa da urcit, ktory typ mas. U mna mali podozrenie na zaciatku tehotenstva, tak mi spravili test a nic sa nenaslo (chvalabohu nemam tie nebezpecne rakovinotvorne typy). Tak mi ster opakovali a potvrdili sa nejake ine, menej nebezpecne typy. Aj tak to vsak znamena, ze musim rodit cisarakom ☹ Lekarka mi povedala, ze to bude ok, po porode mi to nejak odstrania a potom ma preockuju a malo by to byt ok.
Kazdopadne HPV nie je sranda a nedaj sa odbit, radsej si rychlo najdi ineho lekara! Co ked Ti to realne podcenuje? Od takeho rychlo prec, co ak je nezodpovedny aj v inych veciach? Inak vysledky trvaju dost dlho, cca mesiac, ale mozno to zalezi na laboratoriu alebo tak.
Drzim palce, hlavne ak sa da, zbav sa toho pred tehotenstvom, aby si mohla rodit normalne. Andrea