Ahojte. Chcem sa opytat. Nasli mi na chrbate, konkretne napravo na poslednom rebre lipom. Osobne by mi to nevadilo keby ma to aj sem tam riadne nebolelo. (lekarom sa vyhybam ako sa len da, preto ak to naozaj nie je dolezite nikam nejdem) Ked som este nevedela co to je, sla som obvodnemu a ten ma poslal chirurgovi. Chirurg bol nesmierne neprijemny, neveril mi a povedal ze s velkou fantaziou tam nieco najde ale mam ist na sono ale ze kvoli kazdej blbosti ludi nerezu len tak (to chapem). A ked som mu povedala ze ja za lekarmi nechodim ked nemusim a ze ma to naozaj bolieva (niekedy tak ze si musim lahnut a nehybne pockat kym to prejde), odpovedal mi ze si mam dat tabletku alebo krem (ako napr veral alebo ibalgin chapete). Sla som na sono a nasli tam ten lipom, ale vraj nevedia preco ma to boli lebo nezavadzia nicomu, asi kvoli tomu ze to je na rebre. Teraz ale neviem ci mam ist naspät za tym chirurgom (povedal ze s vysledkom mam ist za nim, len ked on mi neveril a bol fakt neprijemny) alebo to len dam obvodnemu nech mi vysledok zalozi do karty a naozaj sa na to vykaslem a budem si to natierat ked ma to bude boliet. Chcem sa opytat, ma s lipomom niekto skusenost? Pripadne co mam robit? Dakujem 🙂
@viestta aj to ma napadlo, len som dala na obvodneho lebo ten ma poslal priamo k tomuto
@tatiana1329 Ahoj, ja mám lipom pod lopatkou už od strednej školy. Väčšinou o ňom vôbec neviem. Ale občas ho podráždim opretím o stoličku alebo podprsenkou a vtedy je pár dní bolestivý. Dokonca mám pocit,že raz je väčší a raz menší. Ale je to asi len pocit. V práci sa bežne stretávam s pacientmi ,čo majú lipóm. Je to pomerne časté hlavne na chrbte. Oni sú to mršky nakoľko sú to tukové nádory a často aj po odstránení sa vracajú naspäť.
@nina004 dakujem za info. Tiez mam niekedy pocit ze je vacsi a niekedy zase mensi... Ja ho mam priamo vedla/na rebre a ked to zacne boliet tak mam dost... Preto ani neviem ci si to mam nechat vybrat alebo nie... 🤷
@tatiana1329 Keď ťa to tak bolí,tak si ho nechaj vybrať. Podľa mňa lipóm sám o sebe toľko nebolí. Možno ho máš na blbom mieste a tlačí na nejaký nerv ?
@nina004 naozaj neviem. Ked si to nahmatam je to ako keby bol priamo na rebre... Ale podla sona co mi robili nezavadzia nicomu, cize jedine ze by ma to rebro z toho bolievalo... Ale ci tlaci na nejaky nerv alebo kde je problem ze to boli to netusim... Vybavila som si ineho chirurga, pojdem za nim a uvidim co mi povie on... Aj tak skorej ako na jesen mi to nemozu vybrat n
@tatiana1329 ja som mala lipom na nohe, ktorý sa mi zväčšoval ale on bol pravdepodobne iný, bolo tam riziko, že keď si ho nenechám odstrániť, môže sa z neho vyvinúť zlý typ tumoru. Samozrejme už ho nemám, a keby sa mi to stalo znovu hocikde na tele šlo by to von :D keď ťa to boli, je o dôvod viac, a radim ti určite si najdi iného chirurga, aj takého čo ti to pekne zasije, aby si nemala nepeknú jazvu. Moze sa stať že bude oveľa dlhšia ako tumor samotný.
@elizme dakujem. Chirurga uz som nasla ineho, po znamosti, takze snad to bude dobre... A ze ak to bude treba vybrat tak asi az na jesen... Ale to mi nevadi to neni problem len sa trochu toho bojim. Je to na chrtbe a neviem si predstavit ako budem fungovat pri 2 detoch so zasitou jazvou...
@tatiana1329 je lepšie na jeseň, lebo človek už potom nechodí na slnko a do roka sa jazvy nesmú opaľovať. No pri deťoch opatrne potom, aby sa neroztiahla, na chrbte to má väčšiu tendenciu sa stať.
@elizme ved o to mi ide... Teraz by to aj tak neslo, prerabame a budeme sa cez leto stahovat, a kedze sa stale robi ani muz by mi nemohol pomoct, tak lepsie na jesen... Ale poviem narovinu bolim sa toho...
@tatiana1329 netreba sa báť, ono to nie je také strašné, ten zákrok človek necíti aj tak nič, možno potom chvíľu poboli a pohoda. Teda u mňa na nohe to bol iný prípad, ale dalo sa to prežiť v pohode, len to bolo veľké a ja som musela do celkovej narkózy. Pokým sa to dá riešiť len lokalkou, tak je to v pohode. 🙂
@elizme tak este neviem ci v celkovej alebo v lokalnej... 27 meho mam ist k tomu druhemu chirurgovi tak dam vediet co mi povedal
@tatiana1329 držím palce, daj vedieť určite ☺️
@elizme dakujem jasne dam 🙂
@elizme ahoj. Prosim ta, ked si bola v tej celkovej narkozeako to cele prebiehalo? Jeden den ta uspali a stravili ti to a na druhy si isla domov? O tyzden mam ist k tomu chirurgovi, tak nech viem co a ako ak by sa ma nahodou opytal ci to chcem tak alebo tak 😁 aj ked pochybujem ale uvidim. Ale osobne si myslim ze ked to mam na chrbte a este aj blizko rebra tak to asi lokalne nepojde, no uvidim snad ma prekvapi 😂😁
@tatiana1329 no u mňa to bolo úplne iné uf, to neviem či môžme také dačo vôbec porovnať... Lebo ja som to mala na nohe, medzi svalmi, za kolenom a fakt celkom veľké, pretože jazvu mám 18 cm. No a ja som bola v nemocnici tri dni lebo samozrejme keď ti robia niečo s nohou okolo svalov tak to len tak človek nerozchodi na druhý deň 😅 už na veľa ma pustili o barlách, pretože ja som už chcela hneď chodiť... Mala som tam ale aj iné pooperačné problémy, prerušili mi tam aj nejakú žilu, musela som si pichať potom niečo na zrážanlivosť ešte mesiac. Myslím si že na chrbte to nebude až také zlé, lebo síce ho ohýbas... Ale nemusíš ho používať ako ja tu nohu na chôdzu takže aj keď to bude v narkoze celkovej, neverím že by ťa na druhý deň nepustili domov, možno ešte v ten, ale to ti už vysvetlí chirurg, čo sa vlastne bude diať.
@elizme moc ti dakujem... ☺️ Som zvedava co mi povie dam potom vediet 🙂
@tatiana1329 ahoj, ako si dopadla s lipomom
@1andrea111 nijako neriesila som ho nebolo ani kedy ale cim dalej tym viacej ma to boli takze v auguste som si zobrala na dlho dovolenku a skusim s tym nieco urobit. Uz sa s tym neda zit.