Liek Sertralin

20. jún 2020

Ahojte, prosim o skusenost bol mi predpísaný Sertralin 50mg na začiatok mam užívať polovicku a potom zvýšiť na celu. Akú máte skúsenosť s týmto liekom na uzkost a nutkavá opakujúce sa myšlienky?
Kedy nastala úľava a za aky cas ste prešli na celu tabletu?

pink_lady
20. jún 2020

moj syn (10r) berie tuto istu davku (50mg), do mesiaca presli nutkave myslienky /on musel na wecko 30x za polhodinu kazdy vecer - bolo to zufale/. Aj sa zmiernili ine priznaky ktore mal.

janapeterjana
20. jún 2020

Ja už beriem tieto tabletky vyše 15 rokov 😀 mne v živote veľmi pomohli.

kittykat22
20. jún 2020

To je klasicke SSRI, velmi dobra vec. 25mg - 50mg je kozmeticka davka pre cloveka ktory nema vazne psychicke problemy, ale v pohode nebude. Pouziva sa na to lahku depresiu, dlhodobe problemy so spankom. Su to jedine antidepresiva na ktorych nevznika fyzicka zavislost. Keby ti z nich nebolo dobre, alebo by si mala nejake vedlajsie ucinky, pytaj si inu firmu, ale tiez SSRI. Je ich viac a mozes vystriedat 🙂

deti95060810
20. jún 2020

@kittykat22 to ozaj tieto lieky sú neškodné? Lebo v podstate každé lieky na niečo škodia...

kittykat22
20. jún 2020

@deti95060810 ano, su to velmi dobre lieky. Maju velmi male percento negativnych ucinkov, a velky efekt. Take veselsie zazitky moze mat pacient pri nahlom vysadeni 😀 Ale ako nic hororove, len par nestandardnych situacii. Mali by sa vysadzovat postupne 🙂

autor
21. jún 2020

@pink_lady za aky cas u syna nastalo zlepšenie?

@janapeterjana ak si este spomenies na začiatok užívania akýchsi trvalo kým zabrali ja mam užívať 2tyzdne polovicku a potom prejsť na celu. Uzkost sa mi trocha zvýšila aj taká vnútorná napätosť a nervozita únava. Odíde to časom?

@kittykat22 tiez ich uzivas? Mas osobnú skúsenosť?

kittykat22
21. jún 2020

Uzivala som par mesiacov. Najlepsie obdobie mojho zivota 🙈 Viem, ze je to hrozne asi takto napisat, ale mne tie lieky velmi pomohli. Ja som tak nechcela ich brat. Citala som online hrozne veci o AD a dokument ako v USA zomierali deti. Vymyslala som 4 mesiace ci ano alebo nie. Nakoniec to neslo inak. A bola to parada 🙂 Teraz som ich doporucila kamaratke, co ma problemy doma, a ked ju vidim aka je spokojna, tak ma napadlo, ze by som si aj ja nechala predpisat 🙈 a uz tu vymyslam 3 tyzdne dovod 😅 Lekar mi ich isto neda 😂 Ja a kamaratka sme mali Sertivan 🙂 to iste s inym nazvom

autor
21. jún 2020

@kittykat22 toto isté som riešila a riešim ja či vôbec pomôžu a či je to správne rozhodnutie keď som sa dala na cestu užívania. Lebo veľa som čítala na nete a veľa negatívneho. Sertivan je vlastne sertralin len iný výrobca? Ako dlho trval nástup liekov viem že všade sa píše 4-6 týždňov a môže byť na začiatku zhoršenie ale osobná skúsenosť je lepšia. A mala si aj nejaké nežiaduce účinky?
Ak sa smiem opýtať pre aký problém si užívala. Ja pre obsedantné opakujúce sa myšlienky ktoré mi spôsobujú úzkosť psychoterapia nepomáha. Sama psychologička povedala, že ona mi v tomu už pomôcť nevie že len v kombinácii s liekmi.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pink_lady
21. jún 2020

cca 3 týždne

kittykat22
21. jún 2020

to je presne ako pises - ze terapia nepomaha. Tak sa uzivaju lieky. Akoby sa ti vyjasni - a napriklad si schopna vidiet veci bez toho aby si upadala do depresie. Zabrali mi do 14 dni myslim. Ja som ich musela brat pretoze som trpela poruchami spanku. Syn ma nenechal rok a pol vobec spat, a dalsi rok a pol len sporadicky. A neslo mi, vratit sa do bezneho rezimu. Najskor skusali Valdoxan na 14 dni, ale to nestacilo, tak navrhli SSRI na dlhsie casove obdobie. Po nasadeni liekov som si uvedomila, ze som mala problemy nielen so spankom 🙈 Vysadila som po 4 mesiacoch 🙂 Ale pocas tych mesiacov som si uzivala viac zivot. Bola som spokojnejsia, trpezlivejsia, lepsie som spala. Fakt super.

autor
21. jún 2020

@kittykat22 preco si vysadila?

kittykat22
21. jún 2020

Pretoze ja som ich brala na upravenie spankoveho rezimu. Valdoxan a ine lieky na spanok sa predpisuju len na 14 dni. Ja som potrebovala brat dlhsie, aby si mozog zvykol, ze mam spat celu noc. Dlhodoby spankovy deficit sa lieci SSRI, pretoze su to lahke lieky bez vedlajsich ucinkov. Kamaratka ale berie 6 mesiac - ma starosti s manzelom, detmi a v narocnu pracu. A teda super obrat. Nejaci nonstop, nebeha ako kura bez hlavy. Je ovela viac v pohode. Neplanuje ich vysadzovat v najblizsej dobe, pretoze ten obrat k lepsiemu je znacny.

meluela
21. jún 2020

ked terapia nepomaha, tak je urcite na mieste nasadit k nej lieky

gabicka32
21. jún 2020

Ahojte ja beriem vyse roka sertralin mne pomohol velmi po mesiaci a teraz v juli idem skusit vysadzat po dohovore s lekarom dufam ze sa to nevrati

autor
21. jún 2020

Ja som este len na polovičke 4den ale pocity mam hrozne zvýšená nervozita uzkost este väčšia neistota unavená som veľmi taká celková nepohoda ide ma z toho roztrhnúť tak mam vypäté nervy doslova. Je to este horšie ako predtým
2tyzdne mam užívať polovicku a potom prejsť na celu až sa bojím co bude

luccija
21. jún 2020

To nie je dobrý prístup.Preto deťom dobre zaberajú, lebo nečítajú negatíva a neočakávajú nič zle čo sa popise na internete😀Zaciatok môže byť tazsi urcite máš k tomu ukludnovak

autor
22. jún 2020

dnes mi ani nechutí jesť mám ukľudňovak ansilan ako učinkuje ale všetko horšie ako bolo už aj ľutujem že som začala užívať a keď zvýšim na celu o týžden tak to bude ešte horšie že?

autor
22. jún 2020

@gabicka32 začiatok bol zrejme tiež ťažky

admin2
27. feb 2021

Ahojte, bol mi pred par dnami predpísani liek Sertralin kto ma skúsenosti s nim chcem sa opýtať ma veľa vedľajších účinkov a je dobrý ten liek? lebo ma odrádzaju nežiaduce ucinky

gabicka32
27. feb 2021

@admin2 ja som ho brala vyse roka ziadne vedlajsie ucinky som nemala a pomohol mi

luccija
27. feb 2021

@admin2 nežiaduce účinky nečítaj je to výborný liek

syja19
1. mar 2021

Ahojte mne vo stvrtok predpisali Sertralim 4 dni polovicku a aod 5 celu....tiez som sa este doteraz do toho neodhodlala,ale zajtra snad ano ...tu som si od vas skor precitala pozitivne názory a to som rada.
Takze mam ist do toho ? Tiez to mam na uzkost a strach z buducnosti, ci si najdem pracu a este mam pridruzene chronickr3 ochorenie a to ma dost nici asi.....este ma nejako povzbudte 😊

gabicka32
1. mar 2021

@syja19 na tieto priznaky som to presne dostala aj ja, doktor mi povedal ze tieto lieky su nenavykove a dobre, a mal pravdu mne brutal pomohli, ja som akurat zacinala 10 dni polka tabletky a potom celu a netreba sa zlaknut ked som ich zacala brat par dni sa mi zdalo ze sa moje uzkosti zhorsili ale preslo to to si iba telo zvyka na liek

klaudia2805
24. aug 2021

Ahojte 🙂 chcem sa opýtať ako ste na tom a a kedy vám lieky zabrali?
Beriem zatiaľ len 2 týždne, som momentálne na 50mg, tak čakám kedy mi bude konečne fajn.
Rok som sa trápila, chodila na psychoterapiu, ale nepomáhalo mi to.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
klaudia2805
27. aug 2021

@vlcik1 ahoj 🙂 ja ti zatiaľ neviem odpovedať.
Užívam ich len 17dni. Najprv som brala 7 dní 25mg ráno, teraz mám 25mg ráno a 25mg večer.
Vedľajšie účinky som nemala žiadne, spánok je tiež u mňa okej, ale čo sa týka úzkosti zatiaľ zlepšenie nevidím, ale verím, že čím skôr záberu a budem môcť opäť žiť plnohodnotný život 🙂

kittykat22
27. aug 2021

@vlcik1 sertralin zabera az po 14 dnoch, ale to je len zaklad. Fungujuce lieky budu do 30 dni. Spanok sa upravuje postupne. Zalezi ako dlho nespis. Ked som nespala 2r tak mi zabral po 14 dnoch a spala som cele noci. Druhy krat teraz, som nespala 4r tak to trvalo dlhsie. V noci som sa budila ale v polospanku som zaspavala dalej. Trvalo to skoro 2.5 mesiaca prespat poriadku celu noc. Neziaduce ucinky som nemala ziadne. Niekedy ako sertralin ukludnuje, tak sa mi zatriasol prst pretoze lieky korigovali emocie. 1x som si ich davala rano a citila som sa super. 2x som si musela davat vecer, pretoze ma uspavali. Okrem toho ze som vyborne spala, ja na depresie moc netrpim, tak som sa dokazala neskutocne sustredit a spravila som vela prace ktoru som cele roky odkladala. Po pol roku som vysadila, nie je mi ich viac treba. Mala som len na korekciu spanku.

luccija
27. aug 2021

@kittykat22 4 r si mala problémy so spánkom?hrozne.
@vlcik1 ako Ti robili dvoje zle?cca po 4-6 t je vidieť účinok plný o 2,3 m.Spanok sa upraví ako prvý...úzkosti a depresie sa môžu na začiatku ešte zvýšiť je fajn to dopĺňať liekom na ukludnenie pravidelne aspoň na zaciatku

kittykat22
27. aug 2021

@luccija ano velke. Syn do 3r prakticky nespal a potom dostal syndrom periodickych horucok a zase som nemohla spat lebo som musela kontrolovat aby neupadol do febrilnych krcov. Som to vyhrala 🙄 Ale tie lieky mi velmi velmi pomohli 🙂 Zijem opat normalny zivot, spim a mam sa fajn. Len ked mi nieco vykolaji spanok tak sa opat davam dlhsie dohromady. Psychiatricka povedala, ze je vela mamiciek ktore maju problemy so spankom az do pokrocileho veku. Obzvlast ak sa to dlhsie neriesi.