Liek Lamotrigin

s.a.s.k.a.
20. máj 2021

Ahojte,
hrozi mi, ze budem musiet brat liek lamotrigin. Mate niekto skusenost´ s tymto liekom? Mate nejake neziaduce ucinky?

dilino
20. máj 2021

Ja ho beriem na epilepsiu to sa berie pri epilepsi.Je to liek pod jazyk bez zapijania sa rozpusti v ústach ale potom by sa mal zapiť.Volá sa liek 3 generácie.Predpisuje to neurolog po vyšetrenia EEG na jeho odporúčani môžeš dostať výnimku a predpisať obvodny lekár na 1 rok .Ale tento liek je výlučne len na epilpesiu na žiadne ine choroby sa nepouživa a ak áno aj o tom neviem a liečim sa na epilepsiu 29 rokov.Toto sú už moderne lieky ked som začinala boli take hnusne že som od nich vracala.

s.a.s.k.a.
autor
20. máj 2021

@dilino a z tychto si nemala neziaduce? U mna by to bolo na bipolarku.

ninusa221
20. máj 2021

Ahoj aj ja ho berem.. a nič mi neni už cca 6 rokov...

michaelka_
21. máj 2021

Aj beriem Lamotrigín, znášam ho bez problémov, ale v detstve som brala lieky typu Lepsiral a Ospolot, z ktorých som bola neustále unavená. Teraz je to úplne iné. Neporovnateľne lepšie.

dilino
21. máj 2021

@s.a.s.k.a. nie nemala nič mi nebolo.Majú aj rýchlejši účinok tým že sa rýchlo rozpustia v ústach.

s.a.s.k.a.
autor
21. máj 2021

@dilino
@michaelka_
@ninusa221 dakujem za odpovede, chcem sa este opytat ci vam neotupil emocie. Ci viete napr. normalne plakat a ci ste z neho nepribrali?

dilino
22. máj 2021

@s.a.s.k.a. nie nepribrala som vôbec ani neotupil emocie každe lieky majú vedľajši účinok ale to len preto že si telo zvyka.Po lamotrigine som bez záchvatu 13 rok.Predtym som mala.

ninusa221
29. aug 2021

@s.a.s.k.a. Aj ja si musim zaklopať ale konečne bez záchvatu 2 a pol roka..

kat_y
9. mar 2022

@s.a.s.k.a.
@dilino
@michaelka_
@ninusa221
Ahojte, keďže tento liek (lamotrigin) už beriete, chcela by som sa opýtať na skúsenosti. Mám 30, predpísali mi ho teraz po prvom záchvate :( Zatiaľ len večer, postupne budem navyšovať. Strašne ma z neho však bolí hlava. Od večera dokonca ešte aj teraz ráno ju trochu cítim. Píšu to tam v tých príznakoch, len sa chcem opýtať, či si myslíte, že by to mohlo časom prejsť. Aj také otupenie. Zatiaľ som na PN lebo ma prepustili z nemocnice ale o dva týždne ho mám začať brať aj ráno a to už by som chcela ísť do roboty. Neviem však ako budem reagovať keď to budem brať aj ráno, či to siliť či nie. Vopred ďakujem za každú odpoveď.

dilino
9. mar 2022

To pokiaľ si zvykneš aj aj som ma take zo začiatku priznaky.Máš určite obmedzenia a to nerobiť vo vyškách, a pri strojoch kde sa niečo toči a nemala by si sa vystavovať veľmi na slnku ked je veľa stupňov horúčava.Povedal ti lekár že máš nejake obmedzenia či nie.Ked su záchvaty veľmi časte máš nárok na invalidny dôchodok ale teraz to musi byť aspoň 5 do mesiaca. Vždy by mal byť niekto pri tebe epilepsii je veľmi veľa druhov takže ak berieš Lamotrigin máš asi zrejme záchvaty Grand mal takzvane veľke.Určite lieky treba brať pravidelne nevynechávať aby nedošlo k záchvatu ak si lieky nevezmeš a dostaneš záchvat lekár to zisti ked ti urobi EEG a pôjdeš sama proti sebe.Nesmieš samovoľne prestať brať lieky.

kat_y
10. mar 2022

@dilino ďakujem za odpoveď. Mala som zatiaľ len 1 záchvat a verím, že už žiadny nikdy nedostanem. Myslela som, že pri každom sa berú lieky. Zatiaľ mám malé dávky postupne ich budem navyšovať. Musím si nejako zvyknúť, dosť ma vzalo keď mi to povedali. Ale už to beriem pozitívnejšie, aj keď len oo pár dňoch. 🙂

dilino
10. mar 2022

@kat_y ono je to ten prvý šok že v zmysle preboha čo sa mi to stálo.Prečo ja nerozumieš tomu si ako v tranze ked si sa dozvedela konečnu diagnozu.Teraz sú už lieky tretej generácie ked som aj začinala brať lieky od 13 rokov mám epilepsiu tak to si ešte ten hnus nevydela.Vracala som od nich bola som prišerne chuda nič som nemohla jesť mala som hnačky zimnice no des a hrôza len som vydela krabičku s liekmi už som išla zvracať.S tým čo sú teraz lieky na epilepsiu je to už super môžu sa dať pod jazyk nemusia sa zapijať ničim je už veľka šanca že záchvatu sa dá zabraniť.Ono jasne môže sa stať aj ked berieš lieky preťaženie, veľa roboty stres, horúčava, ťažka namaha, vtedy sa môže prejaviť.Ja mám známu ta prvý záchvat mala ako 15 ročna a potom ako 65 ročna jedine šťastie že jej muž bol doma lebo by bola zomrela taký mala ťažký záchvat tri dni sa nevedela prebrať na ARE.Ja ked som išla na pôrod najprv bolo skoro potom už nie dostala som status epileptikus to znamena že jeden záchvat neskončil druhý začal dcérka sa narodila postihnuta lebo bola bez kyslika žila žiaľ len 11 rokov som ju doma doopatrovala a teraz pred 2 rokmi zomrela.A tebe sa to stálo ako prvý krát si mala.Môžeš mi napisať že koľko máš rokov.Prišlo ti doma zle odpadla si. Ja som už záchvat nemala 14 rokov.Berú s alieky ked ti zistia epilepsiu to každopadne musi sa liečba dodržiavať ak by si nevzala lieky tak ak dostaneš záchvat a zistia ti pomocou EEG tak ťa môže lekár aj vylúčiť zo starostlivosti.Mám kamaráta ON tak dostal nebral lieky a ked sa to zistilo lekár ho vyradil z ambulancie.Lekár ti neprizna ale robia to.

michaelka_
11. mar 2022

@s.a.s.k.a. nie nepribrala som a neprišla som ani o emócie.

kat_y
11. mar 2022

@dilino mám 30, no tak pri tomto čo čítam tak to som rada, že je to len hlava 🙂 Mrzí ma Váš životný príbeh. Stalo sa mi to doma, počas spánku.

dilino
11. mar 2022

@kat_y no ja som mala prvý krát v spánku to mate asi tie prebudzacie ked mozog ide zo spánku do bdeleho stavu.To mám aj ja volá sa to Grand mall.Ja mám diagnozu epilepsia ale záchvaty nie a vola sa to remisna epilepsia typu grand mall.To znamena diagnoza áno ale záchvaty sú útlmene 14 rokov bude v máji čo som nemala záchvat.

monyyka
27. jún 2024

@ninusa221 užívate len lamotrigin prosím vás?

ninusa221
27. jún 2024

@monyyka už nie ten mi vysadila