Ahojte, podarilo sa niektorej vyliecit sa z PCOS len pomocou stravy a cvicenia?
Zistili mi, ze mam mierny nabeh a predpisali mi lieky na cukrovku, co ja odmietam brat. Zacala som si davat pozor na stravu a nasla som videa na youtube s jogou na pcos a tak, tak ci ma niektora skusenosti 🙂
@hederamonstera Ahoj, aj ja mam vraj mierny nabeh, lieky mi nepredpisali ziadne, kedze cyklus mam pravidelny a ovulujem. Co ale neviem je, ci pri ovulacii su vajicka naozaj poriadne dozrete a ci su kvalitne a schopne oplodnenia.
Takze som zacala cvicit a zmenila stravu, nasadila doplnky a vitaminy ale este je to len nejaky tyzden, tak neviem posudit vysledky zatial.
Mozes dat odkaz na tie youtube videa? Kto ti lieky predpisal, gyneokolog? Robili ti aj dalsie vysetrenia? Riesis teraz aj otehotnenie?
naozaj sa to neda vyliecit? :/ to sa mi nechce verit....aj ked mam len nabeh?
dakujem
@nafka0483 ahoj, napr. toto som cvicila vcera
https://www.youtube.com/watch?v=hNkqaMw8YCc ale ked das do vyhladavania exercise alebo yoga for PCOD, tak ich najdes vela. Predpisala mi to lekarka v CAR ale chcem ju zmenit, lebo nie som s nou spokojna. To az ked ja som sa jej spytala, ci mam PCOS, tak sa pozrela do papierov a povedala, ze podla jednych cisiel nie a podla inych ano a tak mam brat lieky na cukrovku...fakt ze super :D
Tak my sa snazime uz 2 roky po zamlcanom potrate a stale nic, v CAR uz budeme v marci rok, tak chcem ist opat v aprili na vsetky testy (hormonalny profil, muz SPG a tak). tak chcem dovtedy ist naplno zdravo a uvidime.
@bambulienka25 beriem inofolic combi nejake 2 tyzdne, chcem pokracovat urcite. Predtym som mesiac brala obycajny. vdaka
@hederamonstera V ktorom CAR ste? Ja tiez ked so sa pytala v CAR, ze indicie su ocividne take, ze PCOS, tak lekarka mi povedala "nevymyslajte" a "necitajte veci na internete". Indikovala umele oplodnenie a dovidenia. Tak sme presli do ineho CAR a tam lekar pozrel na vysledky z krvi a hned hovori, ze no vyzera to na PCOS, skontroloval ultrazvukom a hovori, ze mierny nabeh - ze na vajenickov je viac folikulov co su uz teda asi tie cysty, ale ze nic strasne, ze je to velmi mierne, ze len nabeh. Tym ze mam potvrdene, ze ovulujema cyklus pravidelny, tak to neriesil, ze by to trebalo nejak liecit.
Len ja som si zistovala viac a dostala som sa ku knihe It starts with the egg a tam mi do seba zapadli dalsie veci a "podozrenie", ze sice ovulujem, ale neviem ake kevalitne us vajicka, takze to podporim. Podla tej knihy a odporucani v nej mam aj vitaminy a doplnky. Plus mam kvapky od Valovica, zmena stravy a cvicenie.
@nafka0483 v ISCARE v BA, vy ste kde boli v prvom?
No vsak to, ze vajicka mozu byt ale bohvie ci su OK. A stravu si ako zmenila?
@hederamonstera Ja mam tiez take informacie, ze PCOS sa vyliecit neda (ani nie je jasne preco vobec vznika...), daju sa len liecit symptomy. Ja mam tiez zrejme len “nabeh”, PCOS mi vyslo podla hodnot z krvi, podla ultrazvuku nie. Niektore mesiace ovulujem, niektore nie... Nepomohol ani inofolic, ani joga, stravu si dovolim tvrdit ze mam zdravu... V CAR to riesili liekmi na vyvolanie ovulacie, neskor IUI. Sranda inak, aj ja som chodila do Iscare BA a bola som velmi spokojna... Mozem sa opytat, ku komu chodis? Mne teda lieky na cukrovku nenavrhli (ani v CAR, a dokonca ani moja endokrinologicka).
@hederamonstera My sme boli v KE v Gyncare, presli sme do Heliosu.
Stravu som upravila podla toho, ze PCOS je vraj ako cukrovka vajecnikov a ze problem moze byt v tom, ze ked prijimas sacharidy a telo produkuje inzulin, tak telo ma voci nemu rezistenciu a nevie ich spravne rozlozit. Nasledne si vlastne telo mysli, ze asi nevyprodukovalo dost inzulinu, ked su sacharidy nespracovane a produkuje ho este viac. tym nastava nerovnovaha a ovplyvnje to vajecniky, tie mozu tvorit viac muzskych hormonov, alebo uplne zablokovat ovulaciu.
Takze riesenim vraj moze byt nizkosacharidova dieta. Ja som vymenila biele pecivo za celozrnne a vyrazne ho obmedzila, tak isto cestoviny som obmedzila, aj zemiaky (tie ja milujem), aj bielu ryzu som vymenila za hnedu naturalnu. K tomu som pridala bulgur, kuskus, quinou, pohanku. Vylucila som uplne mastne veci a udeniny, slaninu, klobasu, salamu. Sunku kupujem kvalitnu s najvacsim podielom masa a tiez so obmedzila na minimum.
Zivocisne tuky som obmedzila a zaradila viac kvalitnych rastlinnych olejov -olivovy, tekvicovy, sezamovy, avokadovy. Tiez si strazim mnozstvo ovocia - napr. banan zjem pred cvicenim, lebo je dost sladky, ine ovocie radsej doobeda, nie uplne na vecer.
Vylucila som uplne biely cukor a vsetky sladkosti, cokolady, pouzivam len trstinovy a aj to len nevyhnutne do varenia (napr. jemne dochutit paradajkovu omacku).
Takze na ranajky mam vacsinou vajicka - omeleta bud so spenatom, alebo syrom, k tomu cerstva zelenina a z peciva len maly kusocek razneho chleba alebo ziadne pecivo. Obed je vzdy s polievkou - rozne huste zeleninove, alebo strukovinove a druhe dusena ryba, alebo chude maso (kuracie, kralicie, hovadzie...), priloha natural ryza, alebo quinoa, pohanka a vela zeleniny (cerstva, dusena...).
Zjem aj ine veci, aj ine maso, aj zemiaky atd, ale davam pozor na to ako casto, kedze ja som bola velky jedak a nemala som problem spratat krkovicku, hnedle, kapustu, slaninu, klobasu :D
Polotovary som vylucila uplne, ani mrazene hranolky, ani rybie prsty, nic podobne. Jem aj semienka a orechy a napr. tuniaka z konzervy si dam, kedze cerstvehi je problem zohnat ale vsetko s mierou.
Uvidim ci to bude mat nejaky ucinok, aj keby nie priamo na PCOS, tak si myslim, ze taka strava je pre telo vzdy prospesna.
@nafka0483 To co pises na zaciatku je pravda, ale “len” v pripade ze zene diagnostikuju zaroven aj inzulinovu rezistenciu (co sa teda samozrejme moze stat, zeny co maju PCOS maju castejsi vyskyt inzulinovej rezistencie...). Ja to napriklad tak nemam (nemam IR), a nizkosacharidova dieta mi teda nepomohla... Kazdopadne ako pises, aj keby to nemalo ucinok tak zdrava strava je vzdy telu prospesna 😉 drzim palce 🤞
@stanzi dr. Lackova.
@nafka0483 ano, presne taketo info som si aj ja dohladala a tiez to riesim nizkosacharidovou stravou, plnohodnotnou bez polotovarov a tak. Cca 3 mesiace (vynechajme Vianoce, ehm 😅) a dala som dole zatial 13kg.
A ano, mne to usudila podla toho, ze som mala zvysenu inzulin. rezistenciu, tak preto. Davam si aj pôsty. A presne ako pises (ako keby som to ja pisala sa citim :D) - ak to nezaberie na PCOS, tak nevadi, telu to urcite prospeje. Drzim ti palce.
Ja by som chcela ist v aprili znova na testy, aj na imunologiu mam znova prist, ked schudnem, lebo som mala nejaky zapal a ze to moze byt aj z mojej nadvahy 🙈 tak si mozme dat aj vediet potom, ako nam to pomohlo. No nic, idem si dat yogu. Drzte sa zienky🍀
@hederamonstera Ja som chodila k dr Grossovej, odporucam, vynikajuca lekarka...aj vela zien tu na MK ju chvali. A ak mas aj inzulinovu rezistenciu, tak nasadenie tych liekov je spravny (respektive standardny) postup... Drzim palce nech dieta pomoze 😉
@stanzi moze byt, ale ja mam radsej prirodne liecenie ako hned buchat lieky 🙂 skor mi vadilo to, ze az na moje opytanie mi o tom povedala
dakujem 🙂
@hederamonstera Tak to ti krasne upravilo aj vahu. "Vtip" je v tom, ze ja nemam vobec ziadne ine priznaky PCOS, vzdy som bola totalne chuda. Tak si drzime palce 🙂 daj potom vediet aj ty ako to ide 🙂
neviem či sa dá "vyliečiť", podľa mňa môžeš potláčať/zmierniť symptómy a nežiaduce účinky (neplodnosť, krvácanie mimo cyklu, zmierniť ochlpenie, alebo neviem čo všetko ešte)... niekde som evidovala, že si snažilka, tak skús alchemilku, shatavari, inofolic a iné opakujúce sa rady na koňovi 😀