Liečba svrabu a domáce zviera

janak159
2. jan 2023

Dobrý deň, bohužiaľ sa nám podarilo dostať niekde svrab. Momentálne sme už po liečbe, zatiaľ ešte neviem ci to mame celkom za sebou. Natierali sme sa všetci sirovou masťou, ja manžel a dve deti. Mame však psíka a škrečka, tak sa chcem spýtať či má niekto skúsenosť ako postupovať s nimi? Bojím sa ci sme nemohli svrab na nich preniesť. Psíkovi sme dali takú vodičku na kožu proti parazitom a zatiaľ sa snažíme ho nechytat, je vonku na dvore tak sa to dá. Vyzerá byt fit a svrab sme určite od neho nedostali. Vopred ďakujem za vaše skúsenosti.

animus
2. jan 2023

@janak159 akú ste mu dali vodičku?? Nie všetky značky sú účinné aj voči svrabovcom. A inak pes a aj ten škrečok ho pokojne môžu mať ale nemusia sa klinicky prejavovať. Určite by som ošetrila oboch.

lobic
2. jan 2023

ano, s tymto suhlasim, nemusi sa to na domacom milaciku nijak prejavit a predsa ich moze mat, takze je uplne namieste, aby ich videl aj tak pre istotu lekar. vie to byt nebezpecne, ked sa to podceni jednoznacne.

animus
2. jan 2023

@janak159 ešte by som dodala, že treba ošetriť aj prostredie, nakoľko prežívajú svrabovce aj v prostredí. Neviem nakoľko ťa informovali aj lekári, napr. aj vaše posteľné prádlo treba oprať na vysokej teplote a všetky veci s ktorými ste prišli do kontaktu. Prostredie poriadne vyčistiť. Klietku kde máš škrečka tiež treba vyčistiť, podstielku vymeniť, pelech pre psa oprať na vysokej teplote. Na toto ľudia často zabúdajú a potom sa im ten parazit opakovane vracia.

janak159
autor
2. jan 2023
janak159
autor
2. jan 2023

@animus naše veci som všetky osetrila, psíka mame zatiaľ vonku, ale potrebujem nejako poriešiť aj jeho.

animus
2. jan 2023

@janak159 to je na svrab neúčinné, odporúčam bravecto (to účinkuje až tri mesiace) advocate alebo Stronghold plus ( je aj obyčajný tak tam treba pozerať aby bol s označením plus) pre škrečka je najlepšie ak mu to podá veterinár, pre nich nie sú špeciálne prípravky tak sa striekačkou odoberá potrebné množstvo podla hmotnosti napr. z toho Stronghold plus

dajna8
2. jan 2023

Podľa mňa by bolo najlepšie si zavolať priamo na veterinu a popýtať sa u nich. Predsa len vedia asi najlepšie, čo a jak

janak159
autor
2. jan 2023

@animus už som volala na veterinu, idem tam zatiaľ so skreckom a popýtam sa aj na psa. Ďakujem za pomoc.

animus
2. jan 2023

@dajna8 som veterinárka na materskej, nedávala by som zbytočne amatérske rady

janak159
autor
2. jan 2023

@animus už som naspäť od pani veterinarky, škrečkovi dala niečo proti parazitom striekačkou na chrbatik, druhu dávku ma dostať o mesiac. pre psíka mi dala dve dávky advocate, jednu teraz, jednu o 4 týždne. Kúpila som aj bravecto, ma zmysel dat ho psíkovi krátko po advocate, či radšej neskôr? Ešte rozmýšľam čo s budou, stačí keď ju vypracem a vystriekam s biolotom? Ešte rozmýšľam, čo v prípade ze by sme sa museli zase preliecit, mam zase riešiť aj zvieratá, či toto všetko by mohlo byt dostatočne? Ďakujem moc za odpoveď.

majkakvet
2. jan 2023

@janak159 kratko po advocate by som nedavala. Predsa je to urcitym sposobom toxicke. Drzim palce.

animus
2. jan 2023

@janak159 počkajte 4 týždne zopakujte advocate počkajte ďalšie 4 týždne a až potom dajte bravecto, teraz by to bola škoda vyhodených peňazí. Búdu je najlepšie vystriekať prípravkom, ktorý je určený na ektoparazity a súčasne neškodný pre psíka, tých prípravkov je naozaj veľa napr. Champion sprej. To viete kúpiť v chovateľských potrebách. Pokiaľ by sa u vás infekcia znova zopakovala, ale bude to v čase, kedy u psa aj škrečka stále účinkuje prípravok tak zvieratá nie je nutné ošetrovať. Ak sa to však objaví napr. tri mesiace po tom ako dáte to bravecto tak vtedy treba celý proces opakovať aj u psíka. Škrečok bude chránený ešte 4 týždne od podania druhej dávky prípravku.

animus
2. jan 2023

@janak159 a ešte dodám, že tie prípravky, advocate aj bravecto sú účinné aj proti blchám a kliešťom, takže počas tohto obdobia už nemusíte riešiť žiadne prípravky, prípadne obojky proti týmto parazitom. Nezabúdajte však na vnútorné parazity, voči nim sú prípravky neúčinné.

janak159
autor
2. jan 2023

@animus ďakujem veľmi pekne za rady 😉

animus
2. jan 2023

@janak159 rado sa stalo 🙂

janak159
autor
6. jan 2023

@animus prosím, chcela by som ťa poprosiť ešte o názor. Asi si budeš myslieť, že robím úplné zmätky, ale ja som zistila, že sme pravdepodobne nemali svrab, ale asi sme si spolu so škrečkom, ktorého sme si kúpili cca na prelome októbra/novembra priniesli aj čmelíka krysieho. Asi mesiac na to som ja s dcérou začala mať kožné problémy, ktoré sa začali ako štipance a svrbivé pupáky, neskôr sa objavili aj u muža. Zvyšok príbehu je, že sme sa preliečili na svrab, ktorý ale nevyzeral úplne typicky. Lenže spätne rozmýšľam, že jednak tie problémy začali v krátkom čase po kúpe škrečka. Následne sme zistili, že má nejakých parazitov, čo sajú krv, tak sme jeho, aj klietku vystriekali sprejom obsahujúcim permetrín, zjavne to ale asi nestačilo, lebo kožné problémy pokračovali. Začiatkom tohto týždňa som už bola dať škrečka ošetriť proti parazitom (fakt nechápem, prečo som to nespravila skôr) a už je relatívny kľud, hoci dnes sa mi zdalo, že má dcéra zase nejaký štipanec. Chcem sa spýtať, že v prípade, že škrečok mal naozaj čmelíka, čo mám ešte spraviť, mám vystriekať z nejakým prípravkom všetky miestnosti, matrace a podobne. Čítala som, že prežijú dosť dlho v prostredí aj bez hostiteľa, tak sa bojím, že sa nám medzitým rozliezli po byte. Ďakujem vopred za tvoj názor.

animus
6. jan 2023

@janak159 boli ste s tými kožnými zmenami aj u lekára alebo ste len sama pôvodne usúdila že ide o svrab?? Diagnostika sa totiž robí kožným zoškrabom a vtedy sa svrab nedá zameniť, resp. len zriedka. Čo sa týka čmelika, nakoľko je to hematofágny hmyz môže sa prejavovať štipancami aj u ľudí aj keď primárne uprednostňuje zvieratá. Tento parazit je viditeľný voľným okom, takže ak ide naozaj o tento druh, vieš ho nájsť v okolí klietky, najmä večer, keď je tma a náhle zapnete svetlo nakoľko je svetlo plachý bude chcieť ujsť. Okrem čmelika do úvahy podľa príznakov ešte pripadá blcha. V oboch prípadoch, vzhľadom na vývinovy cyklus odporúčam okrem opakovaného ošetrenia škrečka proti vonkajším parazitom aj ošetrenie prostredia o 14 a následne o 28 dní. Vývinový cyklus trvá cca 14-16 dní a po tejto dobe sa z vajíčok vyliahnu jedine, ktoré budú znova sať krv, nakoľko vajíčka parazitov sú odolné voči väčšine prípravkov. Prípravok na báze permetrinu by mal byť dostatočný, používa sa pri väčšine ektoparazitov. Snažte sa hlavne nepodľahnúť strachu, v týchto prípadoch to býva náročné, človek sa neustále priveľmi pozoruje. Držím palce.

animus
6. jan 2023

@janak159 hlavne ošetrite blízke okolie klietky a miesta kde sa škrečok zdržiava. Čo sa dá oprať, ostatné vystriekať.

janak159
autor
6. jan 2023

@animus Dakujem velmi pekne za rychlu odpoved. Boli sme u koznej lekarky, ktora nam vsak nerobila zoskrab, ani nas dokonca vsetkych nevidela, ale kedze sa tie kozne problemy prejavili u mna, dcery, aj muza, z toho asi usudila, ze ide o svrab, hoci hovorila, ze mame velmi mierne prejavy, ale vraj to sa moze stat u ludi, ktori nemaju zanedbanu hygienu. Skrecka sme prelozili do uplne inej klietky, ma tam novu podstielku, ani povodne vybavenie sme mu nedali. Osetrim teda este okolie. Ano je to tazke, fakt mam pocit, ze ma cely den nieco svrbi 🙂 Pisem to sem takto verejne aj preto, aby ked si to niekto bude citat, vedel, ake dolezite je ostretit domace zvierata proti parazitom. Co uz, clovek sa uci na vlastnych chybach. Dakujem moc.

824775
5. mar 2024

@alexa1072023 zdravím!lja len sa stále bojím aby sa to nevrátilo už mám stoho fobiju keď vidím vyrážky ale zas v noci sa neskrábem spim kľudne ak by to bol svrab tak sa skrábem asi ja už neviem už je tomu tri mesiace po prvom natreti a to už je šesť krát čo sme sa natierali