Ahojte,
Posledné dva mesiace som sa trápila s červenými, sem-tam hnisavými vyrážkami na brade, hlavne po oboch stranách.
V piatok som bola u kožnej, diagnostikovala mi periorálnu dermatitídu.
Predpísala mi antibiotiká na 3 dni (Sumamed), krém Advantan a doporučila obklady Jarischovou vodou.
Liečba zabrala, momentálne už vyrážky nemám vôbec, len mi ostali trochu fľaky.
Problém je, že som sa v príbalovom letáku Advantanu dočítala, že sa nemá používať na kožu postihnutú periorálnou dermatitídou.
Na internete som sa tiež dočítala, že PD zhoršuje používanie kortikoidných krémov (čo Advantan je).
Bojím sa, že keď prestanem krém používať (momentálne som znížila používať z 3x za deň na 2x) vráti sa to alebo ešte aj zhorší.
Nemáte prosím niekto podobnú skúsenosť? Nechcem spochybňovať lekárov, avšak toto sa mi nezdá.
Ďakujem.
@ndrnvk myslím, že bola na predpis, ale je to 15% kyselina azelaová, gél. Krémy s kortikoidmi som brala, keď som už bola zúfalá, pomohlo na pár dní a potom recidíva. Bludný kruh. Keď vyšla Finacea, kožná mi ju pnúkla ako nejakú novinku, bez korti, okay, tak to skúsim. Mne naozaj pomohla. Len treba detoxikovať aj vnútro.
Elidel je tiez na predpis, krém.
Mám skúsenosť, užíva sa Summamed a Entizol súčasne, natierať jariš a mastiť Soolantra (ivermectin) alebo Rozex. Choroba sa vracia.
Odporúčam vymeniť aj zubnú pastu. Ak si tak ešte neurobila. Bez SLS a fluoru. Curaprox ma takú. Ak máš IG, skus preštudovať články od Karolíny baumgartner. Kožná lekárka. Ma tam popísané co a ako s týmto plus skúsenosti iných žien. Ja som sa s tym dlho trápila. A pritom stačilo zmeniť pastu. Držím palce.
@ndrnvk Ahoj. Mne sa tiež spravila periorálna dermatída ☹ Ja som síce (zatiaľ) u dr. nebola, ale podľa prejavov a obrázkov je to typická a jednoznačná periorálna dermatitída. Advantan mám predpísaný na ekzém, tak iniciatívne som si ho dala aj na dermatitídu. Bolo to super, po pár naneseniach to zmizlo. Po vymiznutí som si to ešte mazala a vysádzala postupne. Po vysadení to do pár dní bolo, samozrejme, späť ☹ A potom som tiež v príbalovom letáku čítala, že sa to nesmie používať na PD, preto som prekvapená, že to to kožná tak kázala. Dokonca som čítala, že PD vzniká ako vedľajší účinok korikoidov, čo podľa mňa v mojom prípade aj tak vzniklo z Advantanu. Našla som tento článok od kožnej lekárky https://dermablog.cz/30/perioralna-dermatitida/
Ona tam spomína SkinCap. Ten som si kúpila. Je naozaj perfektný, po pár naneseniach mi to zmizne. Je bez kortikoidov. Ale ako to vysadím, tak sa to do pár dní vráti ☹ Aj napriek tomu, že po vymiznutí príznakov ho ešte nanášam. Ale predtým som to mala pod nosom, okolo úst a na brade. Teraz to už mám len okolo nosa, preto verím, že aj tam to odíde samé.
mne pomohla Finacea + detox chlorelou a čajom od liečiteľky. Ako prvé mi odporučila kyslú smotanu na začervenané miesta, chlorelu 3x denne, potom namiešaný čaj, ale to neviem presne, čo v ňom bolo a Finaceu od kožnej lokálne. U mňa to bol beh na dlhú trať, skúšali na mne kortiko a iné veci, Finacea s detoxom zabrala.