Liečba chemoterapiou a tehotenstvo po rokoch

mariocka440
1. mar 2022

V skratke... Ako 18 ročnej mi bol diagnostikovaný Hodgkinov lymfóm. Samozrejme, hneď som nastúpila na liečbu - chemoterapia a rádioterapia. Chvála Bohu, ochorenie sa nám podarilo zvládnuť a dnes žijem relatívne normálnym životom.
Môj manžel pri mne stál už vtedy. Prekonali sme spolu všeličo a po 10 rokoch vzťahu sme sa zobrali s tým, že samozrejme sa chceme rozrásť ako rodina.
Prvýkrát sa nám podarilo otehotnieť asi po roku snaženia. Bohužiaľ, bábätko sa prestalo vyvíjať a skončila som na kyretáži.
Po 1,5 roku som ostala opäť tehotná, žiaľ, opäť neúspešne.
Začali sme riešiť asistovanú reprodukciu, dostali sme sa na liečbu do zahraničia, kde mi už na konzultácii povedali, že príčinou potratov bude pravdepodobne moja chemoterapia, ktorá poškodila reprodukčné bunky. Bránila som sa IVF, ale túžba po dieťatku je veľká. Preto sme k tomu pristúpili. Pred dvoma týždňami sme začali so stimuláciou - paráda - odobrali mi 13 vajíčok, z nich bolo osem v poriadku a oplodnených. Tretí deň kultivácie vyzerali všetky v poriadku a tak sme sa tešili, že snáď máme nejakú možnosť. Včera bol piaty deň kultivácie, kedy mali z embryí odobrať vzorky na genetické vyšetrenie (kvôli potratom a mojej chemoterapii), ALE! embryá sa prestali vyvíjať. Ani jedno jediné nám neostalo :(
Lekár nám povedal, že ako sa už vyjadril, myslia si aj s primárom, že moje bunky boli poškodené chemoterapiou a budeme to musieť riešiť napr. darovanými vajíčkami. navrhol ešte jeden cyklus, pred ktorým si doplníme ešte nejaké vyšetrenia. nevzdávame sa, a chceme bojovať ďalej.
je tu niekto kto mal po onko liečbe problém s otehotnením a nakoniec sa podarilo?
ďakujem

anjelicek26
1. mar 2022

Bohuzial ta nepotesim, kamaratka riesila toto iste a po chemoterapii sa im ani IVF nepodarilo, tie vajicka boli poskodene a embrya sa prestali vsetky vyvijat (jedno zvladlo transfer, ale ani to sa neuchytilo) a teda mali viacero pokusov, nechceli to vzdat... ale nakoniec sli do darcovskeho vajicka a maju malu dcerku... ona ju vynosila, on je jej otec, proste je ich...

zuzana9393
1. mar 2022

Nemam skusenost ale velmi drzim palce 💖