Ahojte, chcem sa spýtať predovšetkým asi lekárov, či je možné si pozrieť záznamy nejakého pacienta, len na základe jeho rodného čísla. Či existuje nejaký centrálny register, kde sú všetky záznamy o pacientovi, alebo aspoň väčšina týchto záznamov. Ide o to, že keď som bola nedávno s dieťaťom na pohotovosti, lekár si naťukal rodné číslo do PC a odrazu vedel aj veci, ktoré riešime s lekármi mimo naše mesto, vedel informácie o zákrokoch, ktoré boli realizované pred rokmi (cca pred 10) a vedel prakticky všetky diagnózy vyčítať odtiaľ. Je teda možné, že ak nejaký lekár (nie z pohotovosti) nahodí rodné číslo pacienta do PC, uvidí všetky jeho zdravotné záznamy? Napríklad aj u seniora? Ďakujem
Ked si bola vysetrena a osetrena (svet zdravia)oni maju prepojene elektronicky vsetko, akurat len nevydia spravy sukromnych lekarov
@mimi3008 Aha rozumiem, ale teda tým pádom to reálne je. Že akýkoľvek lekár, ktorý vie rodné číslo, vidí, čo potrebuje. Prípadne stačí dátum narodenia? Alebo meno?
@ildiko36 tam práveže nikdy. Len bežné nemocnice a bežní lekári v nich.
Tak neviem, treba sa spitať lekarov kde chodiš, kým každim maju prepojene spravy,niektory lekari maju a niektory nie pristup k informaciam
V praxi je e health... ale zeby som nieco take videla hmm...jedine v ramci rovnakej nemocnice. Mam akurat e health karticku ale som rok na MD ..manzel nic take v nemocnici nevidi... jedine ako pisem v ramci jednej nemocnice sa to dá.
@miskamicha práve to je to, že lekár v našom meste videl lekárske správy od lekárov z nemocníc v iných mestách. A dá sa to vyhľadať len pod rodným číslom? Alebo aj podľa mena.
@viestta Aha a nevieš, či je možné tie informácie vyhľadať aj podľa mena? Viem, že vyhodí asi viac ľudí s daným menom, ale potom sa ide podľa roku narodenia a to už sa dá odhadnúť. Alebo treba vedieť rodné číslo?
@viestta ano, s tým súhlasím. Mne ide skôr o to, že máme menšie nezhody v rodine a keďže je medzi nimi lekárka, ktorá zrovna neoplýva etikou, nechcem, aby sa rýpala v zdravotných záznamoch nás ostatných. S niektorými diagnózami človek nechodí, ako sa vraví "na bubon" a trošku ma desí, že by sa k týmto záznamom mohla dostať. Plus teda máme v rodine seniora, ktorý nechce, aby vedeli, čo je s ním a aké podstupuje liečby, takže aj preto ma to zaujímalo. Ďakujem za odpoveď 🙂
Zavadza sa do praxe tzv. e-health, co by malo smerovat k tomu. Ja som uz 3 roky doma na materskej, takze neviem, v akom stave je to rralne teraz, ale ked som este pracovala, mali sme o tom v nemocnici skolenie, kazdemu pridelili karticku, na pocitace nainstalovali citacky na tie karticky, v nemocnicnom systeme k tomu pribudlo niekolko koloniek a okienok, v tych zaciatkoch sme to este mnohi opominali, lebo to bolo zdlhave a komplikovane...