Lekárka mi nechce vydať zdravotnú kartu

5. okt 2023

Ahojte, idem na operáciu, kde si mám priniesť zdravotnú kartu. Moja obvodná lekárka mi ju nechce vydať, vraj podľa zákona nemá karta opustiť jej ambulanciu. Urobila mi len nejaký výpis. Takisto aj na predoperačné som v minulosti niesla kartu, tak nechápem, prečo mi ju nechce dat. Je naozaj taký nejaký zákon? Pritom pred mesiacom som sla s dcérou k odbornému lekárovi a kartu mi pediater bez problémov vydal. Takisto ja som na február objednaná na endokrinologiu, kde mi kazali priniesť kartu a moja dr s tým má problém a normálne že ona mi ju nevydá. Máte takú skúsenosť niekto? Prípadne stačí naozaj namiesto karty len nejaký výpis? Ďakujem.

kika193
5. okt 2023

obvodna lekarka ma pravdu, karta pacienta nesmie opustit ambulanciu a robi sa len vypis. Ano, je na to zakon

cocolino234
5. okt 2023

@autorka samozrejme, že je na to zákon. Veď sa na to pozri aj logicky, z akého dôvodu myslíš, že ti ju nechce dať?

§ 22 zákona č. 576/2004 Z.z.

Za zabezpečenie zdravotnej dokumentácie zodpovedá poskytovateľ. Poskytovateľ je povinný ukladať a ochraňovať zdravotnú dokumentáciu tak, aby nedošlo k jej poškodeniu, strate, zničeniu alebo k zneužitiu, a to aj počas jej uchovávania podľa odseku 2.

Poskytovateľ je povinný zabezpečiť, aby k osobitnej zdravotnej dokumentácii podľa § 20 ods. 2 a 3 nemali prístup iné osoby ako ošetrujúci lekár a v nevyhnutnom rozsahu zdravotnícki pracovníci.

Takže doktorka má úplnú pravdu a výpis zo zdravotnej karty je dostatočný a zákonom akceptovaný.

martul
5. okt 2023

Má pravdu, karta zostáva u nej, je neprenosná, výpis z nej je postačujúci.

mia018
5. okt 2023

Mne zdravotnú kartu dajú vždy keď si po ňu prídem, sestrička sa opýta na čo ju potrebujem, nedáva my žiaden výpis

listy456
5. okt 2023

@mia018 zial takto porusuju zakon na dennej baze

anjelicek26
5. okt 2023

Staci ti vypis alebo duplikat poslednych vysledkov, ziadnu kartu nemas mat v rukach, ta ostava u lekarky.

ibrunova
5. okt 2023

Lekárka vie, čo ti k operácii treba a to ti dala, nič viac ti netreba.

patricka
5. okt 2023

lekárka má pravdu, karta ostáva v ambulancii a postačí ti aj výpis.

autor
5. okt 2023

Dobre baby, upokojili ste na. Doteraz som sa s tým nestretla a volala som si aj tam,kde má budú operovať a sestrička na mňa vyskočila,že mám tam napísané v papieroch,že treba kartu,tak treba kartu,že o takom zákone v živote nepočula. Tak nakoniec aby nezvozili mňa za to,že som to nepriniesla.

colsami
5. okt 2023

Ako bolo spomenute, chybu robia ti, co kartu davaju na vypytanie. Je to ich zodpovednost za zdravotnu dokumentaciu, ak by sa s kartou nieco stalo (ubudlo pribudlo stratilo sa atd).
Preto sa skor cudujem tym, co tu kartu ludom davaju 🙂 ale... Ich zodpovednost.

0silvia0
5. okt 2023

No veru, ja som moju kartu mala doma aj pol roka po operácii, keď som riešila rehabilitácie a lekárov, tak isto pediatrička mi vydala karty oboch detí keď som ich teraz prehlasovala k všeobecnému lekárovi.

autor
5. okt 2023

@colsami keď chybu robia ti,čo vydávajú,tak neviem prečo v papieroch do nemocnice to mám napísané s tromi výkričníkmi. Mne je to úplne jedno,čo im mám doniesť,ale nech sa lekári zjednotnia, že ako to má byť a nie takto preháňať cloveka

autor
5. okt 2023

@0silvia0 tiež mám u seba ešte detskú kartu spred mesiaca, nikdy s tým nemali problém a v minulosti som normálne chodila aj so svojou kartou. Neviem odkedy je taký zákon ale mali by to vedieť všetci lekári a potom to nežiadat od pacienta.

zuzuliennka1
5. okt 2023

dnes je vsetko online, nechapem ze vobec od teba ziadaju ju doniest - tu vidim chybu na strane lekara, kam ides na operaciu.
oni si totiz maju vyziadat tvoju kartu sami. aj tak je vsetko od 2018 online
https://www.medipravnik.sk/pravne-clanky/komu-p...

kaktusik007
5. okt 2023

lekarka ma pravdu, kartu by ti dat nemala. ale osobne by som ju zmenila. podla zakona by si kartu mali posuvat iba lekari navzajom a pacient by ju vobec nemal mat 🤦‍♀️

autor
5. okt 2023

@zuzuliennka1 no možno to majú tlačivá ešte z roku pána, a nie je nik, kto by to tam prepísal

autor
5. okt 2023

Ale dobre že vravíte,budem vedieť,že je zákon,že ja kartu nemám čo musíte,aby som sa vedela ohradiť.

majerhka
5. okt 2023

este som teda nemala ziadny problem s tym, ze by mi lekarka nechcela vydat kartu. vsade kam ma poslala, proste kartu chceli, tak neviem. dokonca aj ked som si co to potrebovala prefotit v ramci poistneho plnenia, tak mi ju dala domov

autor
5. okt 2023

@majerhka doteraz to isté.

alickapusinka
5. okt 2023

Moja lekárka išla som na vyšetrenie mi normálne vydala dokumentáciu celu kartu na podpis že som vzala A už ked som jej nazad vrátila po vyšetrení tak mi napísala že som vrátila. Takže nechápem že niekto vymýšľa s dokumentáciou. Sú to zaznámy o tebe teba by to mala vydať.

vladdinka
5. okt 2023

hmm ako v zakonoch ohladom tohto sa nevyznam, ale po pravde som sa stym tiez nestretla. je normalne, ze aj iny lekar - specialista si vypyta tvoj zdravotny zaznam a co prides a povies mu, ze ti ho lekarka nedala? nejake zvlastne to mate. podla mna by ti ju mala dat normalne

maranco
6. okt 2023

Svoju zdravotnú kartu si vieš prezerať na stránke https://www.npz.sk a lekári majú svoj prístup kde to majú vedieť pozrieť aj podľa oprávnení do nej zapisovať.