Latentná tetánia bez atakov

anicka199103
29. okt 2021

Ahojte, som tu nová a chcela by som sa spýtať, aké máte skúsenosti s latentnou tetániou (bez tetanických atakov). Mne ju diagnostikovali minulý rok a počas jari a leta som o nej vôbec nevedela. Teraz na jeseň sa vrátila "v plnej paráde" a začala mi spôsobovať strach z rôznych ťažkých chorôb (konkrétne ALS). Znie to zrejme smiešne (s čistou hlavou by som sa nad tým pozastavila aj ja), ale súbor príznakov, ktoré mám 24/7, ako napríklad svalové zášklby (stehná, lýtka, často aj ruky), pocit ťažkých rúk, mravenčenie v celom tele, slabosť v končatinách (vyslovene pocit slabosti), stuhnuté svaly na tvári, psychická nepohoda a hlavne tie strachy, sedia na viaceré ťažké neurologické stavy. Užívam Magnosolv, magnezko 500 od Galvexu, kalcium+D, guaracujan. Mali ste aj vy podobné problémy, že by tetánia trvala celé dni súvisle? Čítala som viacero diskusií, avšak 95% ľudí má tetániu s atakmi. Za každú odpoveď veľmi pekne ďakujem.

satanca
29. okt 2021

@anicka199103 fiha, u mňa skôr ataky. pre istotu by som sla na vyšetrenia, toto ako tetania neznie. ale z vlastnej skusenosti veľa robí psychosomatika 🙂 keď zacítis nejaky príznak, veľmi ta vydesi a potom si to hrozne sugerujes… ale je ťažké to odlíšiť od reality, viem… jedine čo ta podľa mna upokojí keď sa das vyšetriť a vylucis to najhoršie 🙂 potom sa hodis do pohodky

ibajaanikiny
29. okt 2021

@anicka199103 mam tetaniu,ale tiez iba s atakmi…to,co popisujes bude asi iny problem🤔

ada134
29. okt 2021

@ibajaanikiny aký myslis

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anicka199103
autor
29. okt 2021

@raja95 aj ja čakám na vyšetrenie u neurológa. minulý rok mi robili MRI hlavy, tam nič, na EMG (ale to bol bez ihly) vyšla hneď tetánia, vtedy mi vylučovali syndróm karpálneho tunela. Chcem ju poprosiť, či by mi spravila aj ihlové, ale priznám sa, bojím sa, že ma len tak odbije, že to nič nie je... ak je to len tetánia, dá sa s tým žiť, len teda by som chcela potvrdiť, že to nie je nič iné, ale "len" toto, nech sa nemusím zbytočne stresovať.

anicka199103
autor
29. okt 2021

@satanca @ibajaanikiny oficiálne sú tri druhy tetánie, jedna z nich je takáto "nešpecifická", tzn. neprejavuje sa atakmi, ale súborom rôznych príznakov, ktorých je na mraky. len ma teda prekvapilo, že na jar a v lete nič a teraz to takto "udrelo" zase.

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anicka199103
autor
29. okt 2021

@raja95 ďakujem ti moc za odpoveď 🙂 už teraz som sa trošku upokojila, tak verím, že aj výsledky budú v poriadku. inak preeeesne aj mne sa to po návrate domov z dovolenky zhoršilo. Taká sprostá "choroba" toto, najskôr som sa bála, že je to SM (to mi tiež prišlo do hlavy len tak z ničoho nič) a potom mi niekto spomenul, že to môže byť ALS a odvtedy iba stres a zbytočný strach, čo presne ako píšeš, že stres to potom len zhoršuje.

anicka199103
autor
29. okt 2021

@satanca ďakujem ti za odpoveď. veru, psychosomatika robí v tomto naozaj veľa. tieto nekontrolovateľné strachy som pred tetániou nikdy nemala, práveže naopak, nejaký tene pud sebazáchovy skôr chýbal :D takže som ani nemusela nachádzať spôsoby, ako sa ich zbavovať. Niekedy to ide, inokedy ma ten strach celú zhltne a doslova ochromí, ale viem, že to nie som ja, ale len tetánia snažím sa s tým pracovať. Určite skúsim svoju lekárku poprosiť o nejaké dodatočné vyšetrenia, snáď mi vyjde v ústrety.

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinusik91
29. okt 2021

Mám to isté ako ty, atak som mala asi za 5-6 rokov co ju mám možno 5-6 krát. Inak sú to takéto prejavy ako popisujes. Chvílu je pokoj a potom som na týžden odvalená. Ja by som sa zamerala skor ako na neurologické vyšetrenia aj celkovo na organizmus. Hormóny, štítna žľaza, pečeň. Nie som žiadny predajca vitamínov alebo tak aj keď to podľa toho čo píšem možno vyznie :D Celkovo máš príznaky podľa aktuálneho stavu tela aj mysle. Ja napr keď som si začala dávať dokopy pečeň, veľa príznakov sa mi stratilo. Tie naše tetanické príznaky môžu znamenať aj zle fungujúcu pečeň alebo štítnu žľazu. Z môjho pohľadu čím viac riešiš tým je to horšie. Tiež som bola v skupine na fb a aj som ale vypla som si upozornenia nech sa mi príspevky nezobrazujú. Zo začiatku som si prečítala veci aby som nabrala info - vitamíny atd...ale potom preč odtiaľ. Sú tam rôzne typy ľudí a čítať každý deň o tom čo komu je a čo ho bolí ti neurobí dobre. Treba sa naučiť čo ti robí zle a vyhýbať sa tomu. Ja napr nemožem zalievanú kávu lebo by ma odviezli... Držím palce

hradnapani
29. okt 2021

@anicka199103 ano, aj takto ako popisujes vyzera tetania a pri tych priznakoch cloveka aj velmi casto napadne, ci nejde o SM alebo ALS. Ale s velkou pravdepodobnostou je to tetania. K tomu co uzivas, beries aj B komplex? ten je tiez velmi dolezity pri tejto diagnoze.

anicka199103
autor
30. okt 2021

@raja95 @martinusik91 @hradnapani žienky ďakujem vám za vaše správy, ukľudnila som sa celkom. Snažím sa na tej psychikee pracovať, ako som písala vyššie, na jar a v lete som nemala ani ťuk o tetánii, tak som to nejako vytesnila, že už je to preč, a dosť ma prekvapila teraz, že naozaj zo dňa na deň to prišlo. Najmä, keď sa k tomu pridal pocit ťažkých, akoby drevených nôh, taká čudná chôdza, slabosť v rukách (napr. sa mi ťažšie píše alebo aj krája zelenina), únava silnejšie zášklby, bolesti hlavy a tieto strachy... Pôjdem kuk aj do tej FB skupiny (aj keď som sa jej vyhýbala ako čert krížu 🙊 veď len mesiac som sa odhodlávala napísať vám sem 😅 ), ale len si prečítam a dám sa preč, určite to nerobí dobre čítať dlho také veci. A k vitamínom B, áno, užívam Milgammu N, ale teda hlavne kvôli problémom v krížoch mi to odporučili, nie priamo na tetániu. Inak prekvapuje ma aj to, že mi tá tetánia trvá naozaj 24/7.

luccija
30. okt 2021

@anicka199103 ide jeseň veľa ľuďom sa pohorší s rôznymi chorobami...to, čo píšeš je tetania, ale pre kľud na duši si pýtaj vyšetrenia.zvys magnézium a, keď je najhoršie ukludnovak, keď sa Ti po ňom uľaví vieš kde je problém.

hradnapani
30. okt 2021

@anicka199103 presne tieto priznaky, do bodky (ja som este mala aj pocit, ze horsie vidim,ze zle artikulujem a neviem najst slova atd), ktore popisujes velmi dobre poznam ;) naozaj sa mozes upokojit, uz to vedomie, ze to nie je nic "vazne", urobi vela. Inak mne neurolog odobril namiesto milgammy Jamieson B vitaminy, je tam sirsie spektrum tych b vitaminov.

martiinna
15. nov 2021

Ahoj @anicka199103,
Ja ti úplne rozumiem,mám takmer rovnaké prejavy tetanie ako ty. Tiež mi cca pred rokom diagnostikovali latentnu formu tetanie,k tomu neurogennu. Vraj prejavy sú miernejšie ako pri hyperventilacnej,no mat takéto prejavy denne,je podľa mna oveľa horšie. Mna najviac trápi stuhnuté svalstvo. Hocikedy pri chôdzi mi začnú tuhnut najmä nohy a slabnú zároveň. Na mravcenie či take to slabšie trpnutie v tvári som si už viac-menej zvykla,no to stuhnuté svalstvo nôh ma najviac obmedzuje. Na druhej strane,este pár mesiacov dozadu som mala strašne bolesti hlavy,no tie chvalabohu takmer úplne pominuli. Beriem len magnezium B6 forte dvakrát do dňa, Milgammu N a vitamíny ako C,D,E,Omega 3. Bol mi predpísaný neurol, no ten neberiem. Este som si všimla,že chlad mi robí zle. Este pár mesiacov dozadu mi chlad hocikedy spustil tetaniu.
Bolo Ti povedané čo ti spustilo tetaniu na začiatku? Mne neurologicka aj ini doktori povedali,že u mna je to zlým stavom krčnej chrbtice,mala som veľké blokády po prechladnutí vo vlaku( aj preto reagujem ako keby alergicky na chlad)a vraj tie blokády a bolesti mi ju spustili. Čiže aj preto sa snažím pracovať na zlepšení krčnej aj chrbta a dúfam,že raz mi tetania odíde nadobro.
Ako Ti inak dopadli vyšetrenia? Verím,že nič Ti nenašli. Aj keď to vyznie hlupo,som rada,že poznam niekoho ďalšieho,kto má rovnaku formu tetanie. Väčšina má totiž hyperventilacnu a to je o inom.
Držím Ti palce,nech sa jej zbavis čo najskôr ak sa to dá. 🙂

anicka199103
autor
16. nov 2021

Ahooj @martiinna 🙂 Ďakujem moc za Tvoju správu. Presne ako píšeš, keď to má človek pomaly každý deň, nie je to "ľahšia forma" (ako to mne povedala moja lekárka). Mrzí ma, že si týmto musíš (a musíme) prechádzať.
Nešpecifikovali mi, z čoho mám tetániu. Nejako to lekárka zaobalila, že "stres". U mňa sa to zbehlo tak akosi všetko naraz. Najskôr mi ovisol kútik a polovica tváre (Bellova obrna), vraj z prechladnutia (tiež to bolo takto na jeseň), vtedy mi lekárka dala robiť EMG a MRI mozgu (všetko bez nálezu) a rovnako aj CT krčnej a driekovej chrbtice, oboje poposúvané, drieková horšie, aj s posunutou platničkou. A spolu s týmto všetkým mi zistili autoimunitné ochorenie štítnej zľazy. Priznám sa, na jar a v lete som tetániu úplne vypustila z hlavy, došiel mi aj predpísaný Magnosolv a Neuromultivit a fungovala som úplne bez problémov, až teda kým sa mi to začiatkom októbra po návrate z dovče celé nevrátilo.
Dva týždne dozadu mi opäť ovisol kútik, avšak len na 2-3 dni. Neurologička mi nevedela odpovedať, že prečo sa to udialo 🙄Vyšetrenia mi nerobili žiadne 😂🙈 Lekárka to uzavrela tak, že mi tetánia spôsobuje aj strachy, takže ani EMG kontrolné mi robiť nedávala (vraj by sa to ukázalo už minulý rok, keby to niečo bolo), rovnako ani MRI, ani nič. Dostala som opäť len Magnosolv a Neuromultivit. Núkala mi aj Neurol, ale to som odmietla.
Aktuálne chodím na rehabilitácie s driekovou chrbticou, kde to už bolo dosť bolestivé, tak sa upriamujem prioritne na to. Strachy ma stále chytajú, nakoľko ma nikto "nevyšetril", ale keď mi dvaja neurológovia povedali, že je to naozaj len tetánia, budem tomu veriť. A asi aj fyzioterapeut by videl, keby čosi nefunguje ako má. Hoci s EMG by sa mi asi žilo lepšie, nebudem klamať 😅Pravá strana tela je taká meh, občas tŕpne, tuhne, hlavne teda pravá noha, je to dosť nepríjemné, že je ako keby drevená, presne ako píšeš, je to obmedzujúce.
Asi to znie ozaj odveci 😅 ale aj ja som rada, že poznám niekoho, kto si prechádza rovnakými vecami. Ako mi písala jedna milá kočka vyššie, niekedy už len to vedomie, že v tom človek nie je sám, urobí veľa a má to niečo do seba. Jeden neurológ, ktorý sa venuje a vzdeláva sa o tetánii (keďže prípadov pribúda naozaj veľa) povedal, že sa toho dá zbaviť, ale je to drina, ktorá však stojí za to. Je skvelé, že tiež cvičíš, držím palce, aby to čo najskôr prešlo a potom si tu o pár rokov napíšeme, že juhuu, ako dobre nám už je a už teraz sa na to teším 🙂

macilaci
16. nov 2021

Ahojte. Vie sa tetania zistiť aj z CT hlavy či treba na to špeciálne vyšetrenie?

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
macilaci
16. nov 2021

@raja95 ďakujem čiže musím spomenúť neurologicke.

lenka_li
20. nov 2021

@anicka199103 ahoj 🙂 mam podobne stavy ako ty, tiez nie ataky, ale je mi zle dlhotrvajuco. Mam mravencenie, ztuhlost tvare, hroznu unavu a zasklby svalov. Nemam tetaniu este diagnostikovanu, 7.12. ma caka ihlickove emg i tetanicky test s manzetou, mam presne tie iste obavy ako ty. Chcem sa spytat ake mate tie zasklby? Vsade sa pise o cukani, aj niekolko sekund-minut. Mne obcas takto cuka viecko ale inak mi proste sklbne palcom, ramenom, nohou a vzdy len jeden sklb, ze sa ten sval stiahne a povoli, mate to tak niekto tiez? Inak si myslim ze ten moj stav je najviac vyvolany stresom, ked na to nemyslim je mi hned lepsie. Snad budeme vsetky v poriadku a nic horsie to nie je 🙂

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anicka199103
autor
20. nov 2021

Ahojte dievčatá, chcela by som sa vás spýtať, či máte skúsenosti s bolesťou kĺbov pri tetánii. Ako mi tuhnú svaly na pravej nohe (celkovo pravú stranu mám trošku horšiu), začal ma bolieť členok, aj koleno, ale súbežne aj lakte a zápästia, dokonca aj čeľustné kĺby, až zuby (vrátane teda tŕpnutia okolia úst a celej dolnej polovice tváre). Môže to byť tým, že tetánia spôsobuje tuhnutie/skracovanie svalov a tým pádom aj takéto bolesti? Nemám pocit, že by sa mi ani po takmer druhom mesiaci polepšilo (a to beriem už tuším všetko, dokonca sa mi už po magnezku objavili aj hnačky). Keďže mi lekárka odmietla urobiť dodatočné vyšetrenia, len mi teda ponúkla Neurol, nemám o dosť lepšiu psychickú pohodu :D Mravenčenie nonstop, zášklby nonstop, strachy už pomenej, ale aj tak sú. Nedávno mi úplne čudne stŕpla polovica hlavy na pár sekúnd, čo bolo tiež zvláštne... Každopádne verím, že vám je všetkým lepšie a máte sa dobre 🙂

A @lenka_li, preeeeesne takto mi začínala tetánia pred rokom. mne ten jeden šklb dokonca akoby "cestuje", neviem to presne popísať :D napríklad na stehne ide tak že cuk-cuk-cuk odhora dole, potom lýtko, potom len tak rameno alebo malíček. Niekedy mi cuká napríklad 30sekúnd lýtkami a popri tom aj v rukách... Je to celé také zvláštne, ale naozaj by som sa nebála na tvojom mieste (aj keď ja sama tu riešim strachy, tak nemám čo hovoriť :D ), keďže keď sa upokojíš, tak je to hneď lepšie 🙂

lenka_li
20. nov 2021

@raja95 to je super vediet ze to nemam len ja, teda nie ze by som ti to priala, ale aspon clovek vie ze v tom nie je sam 🙂 presne ako ty noha, zadok, lopatka atd

lenka_li
20. nov 2021

@anicka199103 podla mna ta bolest svalov moze byt spojena s tym tuhnutim svalov. Mne tuhne tvar a z toho ma bolia celustne klby. Hlavne som z toho v strese a tym zatinam celuste a bolia ma z toho klby. Inak ja magnezko beriem tiez uz mesiac a pol a stale mam problemy, chcem si teraz skusit pridat este vapnik a vitamin d. Tato diskusia mi moc pomohla ze vidim ze nie som sama, diky ze ste ju zalozili dievcata

loginexistuje
20. nov 2021

Dievcata pls o necele dva tyzdne ma caka emg budu mi ho robit na nohach (asi to s ihlickami) pls ako to prebieha na co sa pripravit ked som s nimi volala tak ze nakremovat nohy ? len som si neni ista
budu mi to robit na kramaroch

dakujem za skusenosti

hradnapani
20. nov 2021

@anicka199103 ano, bolest klbov alebo aj kosti (napr. predlaktia, bedrove klby), to mavam aj ja.

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz