Ahojte mamičky,
pred vyše troma tyždňami som bola na laserovej operácii oboch očí. Mala som operovanú krátkozrakosť a astigmatizmus (cylindricke dioptrie), mala som -1,75 a druhe oko -2,25. Stále vidím strašne rozmazane, videnie iba na blízko je ako tak ešte v pohode. Teraz mi nesedia ani okuliare, čo som mala ale nevidím ani bez nich. Kedže sa starám o dve deti a chodím popritom do práce je to pre mňa dosť náročné. Pravidelne si dávam do očí kvapky, aj slzy a aj sem tam krém. Som z toho už strasne unavena a vyčerpaná. Chcela by som Vás poprosiť, ak ste mali podobnú skúsenosť, tak či sa to vôbec vyriešilo samo, alebo čo mám vlastne robiť, aby som sa čo najskôr dostala do normálneho stavu. Alebo, či to je len proste stav, ktorý sa nevyrieši. No vážne už neviem čo mám robiť. Strasne ma to vyčerpáva. Na kontrolu idem 19.06. ale už teraz viem, čo povedia, že treba vydržať, ale dokedy??????? Poprosím aj negatívne skúsenosti s takýmito operáciami. Ďakujem za každý príspevok.
@nellynka 3 týždne je krátka doba.....pokým sa ti stabilizuje zrak, pár mesiacov prejde...a pôvodné dioptrie sú ti už úplne nanič 😀 na ne zabudni....pokiaľ sa ti normálne tvoria slzy a nemáš pálivý pocit v očiach s kvapkami a krémom to nepreháňaj, to hojenie urýchli iba tak na začiatku....ja som mala 4,5 do diaľky a ostro vidieť som začala po 1,5 mesiaci....veľa trpezlivosti bude to dobré 🙂
@janickacrazy
@malabiba
dakujem Vam kocky za rady. Uz som bola aj u ocneho, lebo som mala z toho zly pocit. V PROCARE a pekne ma vysetrila. Povedala som jej, ze som len bola na operacii oci a nic viac aby nebula ovplyvnena. A ked ma dovysetrovala, tak povedala, ze operaciu mam urobenu dobre, ze nechape kde moze byt problem. Proste vsetko mam v norme. A dioptrie cca nula.
MALABIBA - a ako si to zvladala takto fungovat, ved to je dost na nervy? Ty si nebula v obavach ci sa to spravi?
@tslobik
no lekarka na kontrole, tam kde ma operovali, povedala, ze casovo mi nic nepovie, kedze je to u kazdeho velmi individualne. Moje tri kolegyne boli v tom istom centre na operacii a vsetky videli perfektne do cca tyzdna. Ale pravda je, že nemali operaciu astigmatizmu iba kratkozrakost.
@nellynka ja som bola extrémny prípad 😀 ....dopredu som si naštudovala celý postup, riziká operácie, hojenia, ošetrovanie až po zloženie liekov a kvapiek.......naplánovala som si mesiac dovolenky cez prázdniny, deti poslala k starým rodičom, nakúpila a navarila na týždeň....a prvých 7 dní som nevyliezala z domu 😀....po mesiaci som už celkom fajn fungovala, no vonku len so slnečnými okuliarmi....po 1,5 mesiaci až doteraz (cca 7 rokov) je to všetko veľmi dobré...ak už bežne funguješ, pracuješ, aj pri PC dosť sa zrak namáha, no bude to lepšie....hojenie je u každého individuálne
@nellynka Ja som to tiez tak mala ale ja som mala operovane najprv jedno oko a az o mesiac druhe. ten prvy mesiac bol tazky. to bolo v 2003.
@ingelika78 dakujem za odpoved. Tak snad sa mi to casom upravi, lebo som z toho fakt na prasky. Hlavne ked som v jednom kolotoci, praca, deti, a tak.
@nellynka Urcite ano! Viac ludi ma taku skusenost. Len to treba vydrzat. Ja, si to uz takmer ani nepamatam (ved to bolo pred 12 rokmi), a stale nepotrebujem okuliare - a to som mala -6D.
No zrejme, ked ide len o kratkozrakost, tak vysledok je poznatelny skor. A s tym astigmatizmom sa to hoji dlhsie.
@tslobik
no asi tazko ma zoberu skor, lebo tam to maju dost plne. Asi budem musiet pockat az do 19.06. , no a mozno sa to trosicku vylepsi, ja uz neviem, dufam, ale pritom nejako neverim:-/
@ingelika78 dakujem za povzbudive slova!!!!
@nellynka blbost ze vydrzat! Po operacii mas vidiet bud ned alebo za dva dni ked budes bez bolesti oci. Podla tohk akou metodou si bola operovana! Zavolaj im tam este dnes nech ta objednaju na korekciu. Bezplatnu. Asi sa nieco nepodarilo takze sa dozaduj napravy. Ak je to seriozna klinika bude im zalezat na dobrom mene
@nellynka Ahoj, tri tyzdne po operacii oci s velmi podobnym problem aj dioptriami ako ty, som videla mega rozmazane aj do dialky, aj do blizka, uporavilo sa to samo cca po mesiaci a pol a je to skvele do dnes, cc9 rokov. Ani neviem, kedy som zacala vidiet ostro moj mozog si to ani neuvedomil...
@tajka1986
no lenze nie je operacia ako operacia, je rozdeil ked sa operuje len kratkozrakost a je rozdiel ked sa k tomu pridava astigmatizmus. A ako kocky vyssie pisu, viacero z nich mali taky isty problem a aj ich znami. Bola som operovana metodou LASEK a pravdupovediac, neviem ci by som si to dala robit znova, predsa dalsi rez na rohovke, dalsia jazva. Asi by som to uz bohuzial asi len korigovala nejakymi okuliarmi. A myslim si, ze na dobrom mene by im urcite zalezalo, kedze je to dost znama klinika v BA.
@nellynka Do blizka som nevedela citat som videla rozmazane, na to ma upozornila aj doktorka, ze sa stane a do dialky no tiez nic moc, ako rozmazane a miestami hmla.. :D Odislo to same, postupne sa to zlepsovalo a tiez som mala aj astigmatizmus a dioptrie na oboch ociach -3 a - 3,5...takze ...vydrzat pioner.
@malabiba Presne tak. A ja som mala tiez LASEK lebo som mala vela dioptrii a uz je to 12 rokov
opytam sa jej presne
no iba pozerám, že aké doby sem hádžete... 😕 😕 😕 ja som mala brutálne dioptrie (iný problém nebol) a hneď po operácii som videla na asi 120% 😀 (ako keď nakvapkáte oči a chvíľku vidíte ako keby cez sklo s vodou alebo ako to opísať). za asi hodinu som videla na 110% a to mi zostalo asi 3 dni, kedy som škrabala omietku od bolesti. na štvrtý deň som vyliezla z izby a dokonca som sa išla aj von prejsť, keď bolo šero a nikdy v živote som nevidela lepšie za šera ako v ten deň. asi po týždni po operácii keď som išla na kontrolu, som videla na tých 100% čo mi zostalo v podstate doteraz (6 rokov od operácie), teraz sa to už viac-menej občas stráca, najmä keď som unavená. ale mesiac a pol???
@zuzanka.zuzu ale je rozdiel, ci ti operovali iba dioptrie alebo aj astigmatizmus. Kolegyne tiez mali len dioptrie a boli na tom presne ako ty.
@nellynka No určite by si mala ísť k očnému, ved takto nemožeš fungovať. Nie vždy sa operácia podarí tak, že nebudeš mať žiadne dioptrie, možno ti tam dáke slabé zostali a preto potrebuješ nové okuliare, samozrejme, že tie staré ti nesedia. Možeš konzultovať aj nejakého súkromného doktora, u nás by som ti vedela poradiť, ale tak v Bratislave je ich určite dosť. Síce si dačo zaplatíš, ale vyšetrí ťa dokladnejšie ako štátny, moj mažel bol u súkromného skoro hodinu, u štátneho tak 15-20 minút. Súkromný mu dal úplne iné dioptrie a povedal, že aj tú vzdialenosť zreničiek ma predtým úplne zle nameranú. teraz má nové okuliare a nevie si ich vynachváliť.