Ahojte, mám 35 r a krátkozrakosť-2,75 obe oči. Po predoperačnom mi bola odporucana metóda Lasik. Ale ak mi v tomto veku odstránia moje dioptrie vraj automaticky po 40tke začnú narastať plusové dioptrie a budem potrebovať okuliare na blízko. Úplne som na vážkach či zostať 5-10r bez okuliarov a po 40 na blízko alebo sa na to celé vykašľať 😞. Máte niekto skúsenosť?.čo by ste robili vy?
@eries ja by som do toho išla. 2,75 je dosť vysoká dioptria, q znovu vidieť takmer 100% stojí za to.
Ahoj, nemám skúsenosť, nebola som na operácii, ale rovnakú vec mi povedala očná keď som sa jej na to pýtala. Že ak mi odstránia krátkozrakosť tak potom budem musieť nosiť okuliare na blízko. Povedala mi konkrétne že: "v mojom veku mi to neodporúča" v tom čase som mala 30 rokov. Mám dioptrie -4,5 ale nosím kontaktné šošovky už viac ako 10 rokov bez prestávky, každý deň. Rozhodla som sa že pokiaľ mi nebudú robiť problémy kontaktné šošovky tak na operáciu nepôjdem. S okuliarmi sa moc nekamarátim, čiže keby som mala nosiť okuliare tak by to bolo pre mňa nepohodlné. Osobne si myslím že chyba nevidieť na blízko je pocitovo horšia ako nevidieť do diaľky. Lebo s okuliarmi na čítanie sa nevieš pozrieť do diaľky, musíš si ich skladať. Mám síce vysoké dioptrie ale rovnako by som nevedela fungovať ani keby som mala dioptrie -2. Kontaktné šošovky sú pre mňa tiež "zázrakom" že vidím a nemusím mať okuliare.
tak ja som bola na operacii ked som mala 23r tiez mi povedali, ze po 40 alebo po tehotenstve sa mi zrak zhorsi skor ako niekomu kto nikdy okuliare nenosil. medzitym som porodila dve deti, dva dni dozadu oslavila 50narodeniny a dioptrie mam len v slnecnych a mam plus slabe dioptrie na soferovanie, lebo som nevedela citat tabule vo vacsej dialke, takze ak povedali po 40 moze to byt kludne aj 45 co je mozno vek, ked som tie dioptrie zacala riesit ale presne si to nepamatam. takze ak by som sa mala rozhodnut, isla by som do toho. tiez to bola tusim metoda Lasik a operovali ma v BA v Excimeri.
@simona20201309 ja som zistovala asi rok dozadu ked som bola s dcerou u ocnej a povedala mi, ze ak by som si dala operovat oci aby som videla dobre do dialky, zvysila by sa mi dioptria do blizka, tak som sa na to vykaslala.
@eries ja som celý život čakala kým odrodim dokojim...kks a teraz toto. Šošovky mi robia zle skúsila som kadeake značky a nič... Ale predstava že budem musieť na blízko nosiť okuliare sa mi hnusi... Hrozne som sklamaná... Neviem vôbec či mi za to tých pár rokov stojí a tiež mi nik nevie zaručiť o koľko sa zhoršia dioptrie 😞
@simona20201309 koľko si mala rokov pri operácii?
Ja som bola na operacii pred 10r. a to ako sa mi zrazu zlepsil zivot bolo nenormalne, kedze som cely cas nosila okuliare. Dioptrie som mala -3,5 a -3,8 a pri operacii mi tiez povedali o tom ze casom budem potrebovat do blizka. Aale, povedali ze do blizka potrebuje pomaly kazdy 2.clovek kedze oko starne a je jedno ci si dam oci zoperovat alebo nie. Teraz citim ze vidim horsie, ale nie do blizka, zas sa mi vratili dioptrie do dialky. Mozno hormonmy, kedze som 2r po porode. Tento rok sa chystam na ocne, tak uvidim co mi povie doktorka.
@eries tak ja som bola rada ze som sa zbavila okuliarov. cez leto sa to smyka z nosa alebo sa nos pod tym poti, cez zimu zase ked niekam vojdes mas to hned zarosene a prd vidis, takze s najvacsou pravdepodobnostou by som do toho sla, o com svedci aj to ze ked som bola asi pred rokom s dcerou u ocnej na kontrole som sa jej hovorila ze rozmyslam nad tym, ze by som do toho znovu isla, len ma zrusila, ze ak pojdem a odstrania mi dioptrie do dialky, zvysia sa mi dioptrie do blizka, tak som sa na to vykaslala ale tak ja uz mam o 15 viac ako Ty.
Tak či tak môžeš mať dioptrie aj do blízka po 40+.Vtedy budeš nosiť multifokálne okuliare.
@eries no ja som bola ani nie pred 10r, a znovu mam dioptrie na diaľku. Na blízko ešte vidím. Rozmýšľam ísť znovu, ale ešte som nezistovala, či sa to odporúča ani skúsenosti