Dobrý večer, rozmýšľam, že by som si dala zoperovať oči , mám však silné dioptrie -7,5 a -8,5... a ešte k tomu astigmatizmus. Chystám sa k očnej ale termín mám až budúci rok. Dovtedy by som sa chcela opýtať ...aké máte skúsenosti? Ktorú nemocnicu a ktorého lekára odporúčate ? Bolelo to? Koľko vás vyšla operácia? Hradí niečo aj poisťovňa? Ďakujem pekne za odpovede.
To je dobrá vec. Každého si to počká. Vekom vždy odchádza buď na blízko alebo na do dialky. Málokomu ostanú obe zraky dobré aj po 40-ke. Takže sporiť! Myslieť na to dopredu aj kým máme dobrý zrak, lebo raz to príde.
poisťovňa neprepláca nič
@labocca pleties hrusky s jablkami
Uplne iny zakrok
Zavadzas autorku
Nad -5 sa urcita dioptria vrati po case
Ak dlho nosis KD ci mas ine poskodenie rohovky budes musiet cakat
Ak mas prilis tenku rohovku ci ine chron ochorenie nebudes vhodny kandidat
Po 40 budu tvoje minusove dioptrie vyhoda pretoze nebudes trpiet presbyopiou cize stareckym videnim
Sama pracujem na ocnej ambulancii a nosim okuliare, nad laserovou operaciou dioptrii som neuvazovala pre mna je viac proti ako za
@taktotedanie prosímťapekne a pri luďoch kde bolo videnie v poriadku celý život, a začína sa kaziť zrak do dialky vekom, obezitou (tlak v očiach), kvôli vysokému tlaku, cukrovke, to zoperujú? Ide o nejaký mínus polovica. Tak som na to prišiel, že som stál v rade na mäso v jednote, a tam boli také lacné okuliare na stojane, kde boli väčšinou od +0,50 do +3 a -0,50 do nejakej -2. Ja som su ich tak z nudy začal skúšať, a keď si dá človek s dobrými očami okuliare, tak vidí cez ne rozmazane (ako vy keď ste bez nich) a pri jedných úplne sa mi vyčistil zrak, totálne že som prečítal písmená aj na druhom konci obchodu, všetko som videl ostro. Tak som pozrel čo sú to za okuliare a boli -0,50 a keď som si dal -1 ešte to ušlo, ale -1,50 už bolo zase rozmazané.
@thunderdome tak asi az tak v poriadku nebolo, kludne si mohol mat tu dioptriu -0.5 , je to mala dioptria ludia bezne chodia a nenosia taku korekciu, niektori si zvykli a oko sa to snazi ako tak kompenzovat, kedze pozeraju oboma ocami tak sa navzajom “tahaju” aby ten obraz bol ako taky dobry..obezita neznamena, ze je clovek pretlakovany tukom a to mu sposobuje tlak v ociach
Aj obezny ludia mozu vidiet 100%, kompenzovany diabetik taktiez nema mat co zhorsene videnie ( mozno sa skor objavi katarakta ale taky clovek je pravidelne sledovany ocnym lekarom aspon 1x rocne )
@taktotedanie Autorka sa nepytala kto podstupil laserovu operaciu oci. Nemam pocit,ze splietam od veci… Bavime sa o ociach. Popisala som moju skusenost s inym druhom operacie- ved je to JASNE z uvodu mojej odpovede. Preto som to rozpisala o aky zakrok slo.
Ja som bola v Iclinic v Košiciach..mala som dioptrie -3 a je to bezbolestná operácia..dajú ti kvapky do oka na umrtvenie ..po operácii budeš mať bolesti, ktoré budú trvať možno 2 dní a celkovo kým sa ti zaostri zrak mesiac a cenovo som to mala 1000€ 🙂 keby som mohla idem ešte raz ..veľká spokojnosť🙂
bola som v roku 2008 v excimer v ba - diptrie -9 a -7, dali mi to na nulu. teraz sa mi troska zhorsil zrak (mam 36rokov),aktualne mam -0,5 a -0,75. vtedy ma to vyslo za obe oci 30000Sk. boliet to nebolelo,len to bolo neprijemne akoby piesok v ociach prvy den. tento mesiac boli kolegyne rovnako v excimeri a vyslo ich to na cca 1900€ za obe oci. poistovna nepreplaca nic. jedna mala bolesti,druha pohoda,to je vysoko individualne...
za mna ale urcite odporucam,neskutocne sa zlepsila kvalita zivota a tie prachy stali za to
Jednoznacne sa pobocke i clinic vyhni na mile
@labocca ale z jej pridpevku je jasne co chce podstupit a vy ste mala uplne nieco ine
@taktotedanie inak aj mne robili vsetko laserom a co tak pocuvam sledujem mnoho ludi to takto vnima/nazyva “operacia laserom” az kym nepridu na konkretnu kliniku a nedozvedia sa podrobnosti,resp.az kym im nvysvetlia postupne kroky a co to vsetko obnasa☺️.
To len tak medzi recou….
@labocca tak pochybujem ze tam mlada zena s takymi dioptriami ako je autorka by isla riesit laserovu operaciu sosovky ako vy
Ja mam jasno v danej problematike
Pri takých vysokých dioptriach je nutné mať dostatočné hrubú rohovku nato aby vám to vedeli dať na 0 čo veľa ľudí nemá, ja som mala -6.25 a už pri mne hovorili že som mala našťastie hrubú rohovku inak by to nevedeli urobiť... Treba rátať ale s tým že čím viac rohovky zrezu aby odstránili dioptrie tým väčší zásah do očí a možné komplikácie
@kris_tin257 nehovoriac o komplikaciach jednak suche oko ako pri kazdom ale do buducna hlavme pri operacii katarakty tie tenke odlaserovane rohovky su problem
@taktotedanie viete mi napísať viac? Ohľadne tých kataraktov?
Za mňa komplikácia bezprostredne po operácii je aj svetloplachost a zle znášanie svetla či prírodného tak aj umelého
@kris_tin257 to nieje komplikacia, rohovka je najcitlivejsi organ tela vzhladom na pocet nervovych zakonceni na plochu takze logicky ked do nej tak zasiahnem to bude boliet
@kris_tin257 jednak hrozia tzv aberacie vyssieho radu- problem s vypoctom sosoviek
Rohovka je viac traumatizovana vykonom, nedrzia operacne rany ani opuchom ani stehom ( viacero pacientov som uz videla)
@taktotedanie čo znamená problém s výpočtom šošoviek v praxi pre jedinca? Nedržia operačné rany znamená následne operácie očí?
@taktotedanie však presne to som aj ja. Kvôli obezite, vysokému tlaku, a cukrovke chodím raz ročne k očnej, a vraj sa mi tam spravili nejaké žilky či čo. Ja som laik, ty sa vyznáš. V tom prípade môžem si dať olejzerovat oči?
@taktotedanie nerozumieme sa….
Uplne ine som myslela ako ste pochopili.
A zial su aj mladi ludia kt.potrebuju vymenu sosovky. Viem o com hovorim.
Pekny dnik prajem.
Hlavne nech sa autorka rozhodne pre spravnu kliniku 🙏….a dobreho najma lekara ,ktory naozaj vie co robi.
@thunderdome vysoky tlak a cukrovku mas kvoli prejedaniu sa a ziadnemu pohybu
No z tvojho opisu mozem len hadat, mas zmeny z cukrovky? Na tvojom mieste by som si vykompenzovala tlak a cukrovku
@kris_tin257 sosovka nebude vypocitana v spravnej hodnote co nasledne sposobi slabsie videnie
Komplikacie, infekcie, reoperacia
@labocca evidentne si vy mylite pojmy s dojmami a hrusky s jablkami
Bola som tento rok v Excimeri u Dr. Durcovej, mala som -5 a -5.25, aktualne mi namerali nulu dioptrie a vidim dokonale. Tazkosti som nemala ziadne, dodrziavala som vsetky pokyny, pravidelne kvapkala kvapky. Operacia ma vysla cez 1300€ so vsetkym. Mne to velmi zjednodusilo zivot. Clovek ktory dobre vidi alebo ma male dioptrie a nemusi nosit okuliare nonstop to nikdy nepochopi.
Ja som bola na operacii oci pred rokom. Klinika Vesely, Kosice. Dioptrie -7, metodou FemtoLasik za 1300€ spolu. Vsade som pocuvala, ako je to rychly a bezbolestny zakrok. No pre mna to bolo uplne opacne. Operacia bola bolestiva (konkretne to meranie, nikto ma na to vopred neupozornil, tak to bol pre mna celkom sok). Najhorsi bol prvy den, oci stipali a rezali, a vadilo mi aj to najslabsie svetlo. No zrak sa mi upravil v podtstate okamzite. Len som vysla z kliniky a uz som dokazala precitat SPZ auta, ktore stalo 30 m daleko. Celkovo ma potom asi 2 tyzdne boleli oci pri pohlade do stran, rozpraskane cievky v ociach, oci mi aj opuchli a museli mi cistit ocne kanaliky. Za mna bola celkova operacia a proces hojenia kastrofalny, ale aj doktor mi potvrdil, ze hojenie som mala komplikovane. Boal som PN 3 tyzdne, kedze pracujem za PC. Najskor som tvrdila, ze uz nikdy viac. Ale dnes po roku - aj ked uz mam vsetky tieto informacie, tak som neskutocne vdacna a bez vahania by som to podstupila znova. Celkova kvalita zivota je teraz neporovnatelna. Momentalne som na dioptrii 0 a nemam absolutne ziadny problem.
@taktotedanie ale oko to už neopraví že? Poslali ma tam z dia ambulancie a že mám chodiť každý rok. Fotia mi oko či čo, a ževraj nejaké žilky či čo, že pribudli či čo. Podstatné je že či to môže ovplyvňovať zrak, prípadne laserovú operáciu?
@thunderdome ano moze! Asi novocievy, poskodenie sietnice z nespravne liecenej cukrovky, mozte oslepnut natrvalo
@vendi77 ahoj ja som bola konkretne na operacii kde mi implantovali vnutroocne sosovky. Mala som este ovela vyssie dioptrie ako ty. A este k tomu dioptrie +. V juni som bola na operacii...a po case ,som spokojna🙂. Operacia jedneho oka trvala cca 2é minut. Necitila som nic. A po dvoch dnoch mi robili druhe oko. Operacia ma vysla na obe oci 3000eur. Poistovna nic....a co je najsmutnejsie okuliare nosim od 1 roka a to uz mam teraz po 40tke!!!! Cize ziadna vymyslena diagnoza. Avsak poistovna ani cast nepreplati,vobec nic. Zial.....
Vlastne nikdy nic . A to som mala aj skutocne drahsie sklicka/plastove,stensene...