Laserová operácia očí

xkarolina
31. okt 2024

Ahojte, chcela by som sa opýtať na vaše skúsenosti s laserovou operáciou očí. Mám astigmatizmus a mínusové dioptrie a zaujímala by ma hlavne klinika, ktorú by ste mi vedeli odporučiť na západnom Slovensku. Tiež by som sa rada vošla do 1000-1200€ za obe oči.
Budem po zákroku vidieť normálne, alebo bude moje videnie zhoršené či rozmazané kvôli rozkvapkaným očiam? Keďže cesta domov bude na mne, chcela by som vedieť, či je to zvládnuteľné a či nebudem musieť ísť domov "naslepo."

Ďakujem za vaše rady a skúsenosti.

sisa_s
31. okt 2024

Vacsinou je cena okolo 1000e/1 oko, nesla by som na operaciu, kde by som dala tisicku za obe oci.. po zakroku urcite bude rozmazane videnie, v ziadnom pripade nesoferovat v ten den (+ v pripade lacnejsich starsich zakrokov bude hojenie dlhsie, cize ani neocakavat ostre videnie na druhy den)

sisa_s
31. okt 2024

Z klinik odporucam inak Neoviziu a Vesely, vyhnut sa iClinic a kadejakym pochybnym zlavam, na ociach sa nesetri

domini404
31. okt 2024

Operovali ma pred 12 rokmi v Excimeri, ja mám s nimi len tie najlepšie skúsenosti. Po operácii by som sa určite nebola schopná dopraviť sama domov, či kvôli rozmazanému videniu, či kvôli únave. Čo sa týka sumy, tak vtedy ma vyšli obe oči okolo 1000€. Určite by som na operácii nešetrila a nevolila kliniku podľa ceny, ale podľa overenej kvality. Predsa len, sú to oči.

muchotrafka298
31. okt 2024

Ja Ta upozornim na jednu vec, ktoru mozno vies a mozno nie. Ak mas okolo 40 a mas len minusove dioptrie, urcite operaciu nepodstupuj. Taku, kde Ti odstrania iba tieto minusove. Pretoze Ti po kratkom case "naskocia" plusove dioptrie, cize nebudes bez okuliarov. Tak toto pripadne zvaz, ak sa Ta to tyka. Pockaj par rokov, kym budes mat dioptrie aj minusove aj plusove /presbyteria/ a nasledne Ta vedia zoperovat metodou Prelex, ktora odstranuje zaroven dalekozrakost aj kratkozrakost a niektore jej odnoze vedia pracovat aj s astigmatizmom.
Ktorej klinike sa treba vyhnut vsetci snad uz vedia. Maju na krku zaloby, sudne procesy a nedavno bol sud s lekarom, ktory operoval istu herecku a ona skoro oslepla. Dostal zakaz operovania na 2 roky a musis je zaplatit ujmu. Je to klinika, uz tu bola vyssie spominana, kde operuju uplne kazdeho a v jednom kuse maju zlavy.
Cena 1000-1200 EUR za obe oci je na solidnej klinike nerealna.

markusrasford
31. okt 2024

@xkarolina v Nových Zamkoch je súkromná klinika Diamond majú aj FB stránku pozri si recenzie

sabiii
31. okt 2024

Neovizia

domka222
31. okt 2024

Neviem,kde nájdeš kliniku,kde ti to spravia za 1000€ a či vôbec. Len za jedno oko dáš cca toľko. Hneď po zákroku nebudeš vidieť ešte úplne ostro,čiže je na mieste,aby si mala doprovod a nešoférovala si.

sevrin
31. okt 2024

Odporúčam radšej prelex, ako laserovú operáciu. Najlepšie asi niekedy okolo 45. roku života. Očné predoperačné vyšetrenie u skúseného oftalmológa nutné. Jedno okolo ~1200€.

justify
31. okt 2024

Ja som bola pred 5r u dr.mattovej v Nr na operáciu. Obe oči má vyšli do cca 800€. Tiež astigmatizmus a mínus do diaľky. Operácia bezbolestná, sama by som však domov neprišla, videla som,no veľmi rozmazane. Potom sa to do večera upravilo ale mala som deň nepríjemné rezanie očí. No mne to za ten deň nepohodlia stálo, išla by som zase. Aký má momentálne cenník ale neviem

muchotrafka298
31. okt 2024

@sevrin Prelex je vhodny az vtedy, ak je tam dalekozrakost a kratkozrakost sucasne.

taktotedanie
1. nov 2024

A ked mas nad -5dioptrii velmi by som zvazila ci ist kedze nad tuto hranicu sa to vie vracat
Kazdopadne si vyber kliniku kde davaju doraz na predoperacne vysetrenie a urcenie ci si naozaj vhodny kandidat na danu metodu lebo pre niektorych si len bohuzial vidina zarobku( aj oni musia platit najmy, eleltrinu atd)

tramtada31
1. nov 2024

Zvazila by som dve veci, vyber kliniky a vek. Totiž, okolo 40tky, aj skôr sa ti zhoršuje videnie do blízka, takze potom začneš mat problem vidiet do blízka, takze z jedného problemu skocis do druhého. A dolezity je vyber kliniky. Ja som išla do iclinic, zmerali mi zle dioptrie, takze mi zostala 0,5. Ja im aj vravim, že mám okuliare 2,2 a oni namerali 1,5, ale myslela som si, že sa mi tehotenstvami zmenil zrak. A ten rozdiel mi aj zostal. Určite je lepsie mat sprievod domov

3princezne
1. nov 2024

@justify Dr. mattova je dobra odbornicka, potvrdzujem

taktotedanie
1. nov 2024

@tramtada31 ak ma minusove dioptrie presbyopie sa bat autorka nemusi, nebude ich potrebovat este veeeeeeeelmi dlho

taktotedanie
1. nov 2024

@xkarolina autorka neries ludi cotu pisu, ze budes potrebovat okuliare na citanie
Ak mas minusove dioptrie tak ziadne okuliare na citanie nebudes potrebovat, v tomto pripade bude tvoja kratkozrakost velkou vyhodou a zatial ti, co nenosili cely zivot okuliare budu po 40 zhanat okuliare na citanie ty ziadne potrebovat dalsich x rokov nebudes

muchotrafka298
1. nov 2024

@taktotedanie tak ja som asi nejaka anomalia aj taktiez kopa ludi co poznam, kedze mame minusove dioptrie desatrocia a teraz po 40-tke mame aj plusove. To sme co? Prirodne ukazy? Potrebujem okuliare na citanie a mam aj minusove do dialky nadalej.

tramtada31
1. nov 2024

@muchotrafka298 keď máš cylindre, tak sa ti nestretnú a potrebujes aj aj okuliare

nika523
2. nov 2024

@sevrin prosím máš osobnú skúsenosť s operáciou prelex a ktorú kliniku odporucas? Kde stojí jedno oko 1200? Ja som zisťovala tak pod 3000 za obe oči som nenašla

muchotrafka298
2. nov 2024

@nika523 zalezi od presne druhu operacie Prelex, niektore su malinko lacnejsie. Ak mas napriklad astigmatizmus, je to mozne zoperovat len niektorym druhom, nie vsetkymi. Ja nad tym tiez uvazujem a pocitam so sumou 3000-3500 EUR komplet.

nika523
2. nov 2024

@muchotrafka298 áno aj ja dlhé roky som nosila do diaľky a teraz potrebujem aj na čítanie a dosť silné, veľmi mi to komplikuje život preto rozmýšľam nad operáciou

muchotrafka298
2. nov 2024

@nika523 u mna nieco podobne, mam uz okuliare nielen do dialky, co som mala roky rokuce, ale aj na pocitac a slabucke na citanie /viem citat zatial aj bez nich, ked si dam dole tie na dialku/. Trapim sa s tym len od leta, ze na jedny som mala a mam dalsie dvoje a je dost otrava to furt brat vsade so sebou a prehadzovat si to.

kris_tin257
2. nov 2024

Na zákroku som bola pred 10 rokmi, nerátaj s tým že pôjdeš domov sama nevedela som ani otvoriť oči poriadne keď som aj otvorila všetko bolo rozmazané a ostré svetlo. Musela som mať doprovod inak by som to nezvládla. Od operácie som extrémne svetloplacha, v podstate tmavé slnečné okuliare nosím celoročne a oči mávam stále suché každý deň kvapkam umelé slzy. Išla som z dioptrií -7 na 0.

sevrin
2. nov 2024

@nika523 bol som pred 5 rokmi cca, Vidissimo v Trenčíne, primár Káčerik ma osobne operoval. Ono to môže byť trochu nepríjemné, keď sa vlastne pozeráš na to, ako ti "režú" do oka, ale veril som, že primár Káčerik je profík a dopadlo to dobre. Tá suma dnes môže byť okolo tých 3000, mňa to vtedy so všetkými nákladmi vyšlo okolo 2500+-

Je to rôzne po operácii, ale všeobecne treba počítať s viacerými vecami: 2-3 týždne po operácii nerieš ako budeš vidieť (môže to trvať aj mesiac-dva), pokým sa to stabilizuje, môžeš vidieť všelijako.

Je pravdepodobné, že detaily môžeš vidieť roztrasene, namiesto svietiacej diódy na počítači budeš vidieť zhluk menších svietiacich bodiek, ale to sa časom utrasie.

Je tiež možné, že za pár týždňov až mesiacov pôjdeš na YAG laser, ktorý ti dodatočne vyčistí priestor medzi novou šošovkou a tvojim okom - po operácii sa oko začne zvykať na umelú šošovku a reakcia môže byť taká, že oko okolo šošovky začne zhlukovať bunky, takže časom budeš vidieť ako keby si mala šedý zákal. Ale to je nič, to sa stáva bežne, YAG laser ti to prečistí a budeš aj vidieť ostrejšie a už budeš mať pokoj od buniek.

Ďalej bude potrebná neuroadaptácia, proste budeš si zvykať, že budeš vidieť inak ako predtým. Budeš to vnímať hlavne na nočných lampách, budú o čosi žiarivejšie, okolo nich bude halo, ale toto môže byť individuálne, niekto to vidí viac, niekto menej. Za pár mesiacov si zvykneš.

Zvykať si budeš aj na to, že pri slabšom svetle nebudeš vedieť čítať, ak večer pôjdeš von a budeš si chcieť prečítať nejakú informačnú tabuľu, tak si ju budeš musieť mobilom osvietiť.

Všetko toto je individuálne, môžeš to zažiť, nemusíš.

nika523
2. nov 2024

@sevrin ďakujem, ešte sa chcem opýtať, je to výmena šošovky nebudem vidieť ako cez multifokalne okuliare že budem musieť naklaňať hlavu aby som videla? Lebo na multifokalne okuliare som si nezvykla

sevrin
2. nov 2024

@nika523 nie, budeš normálne vidieť bez nakláňania hlavy, možno na strednú vzdialenosť (1-1,5m) možno trochu menej ostro, ale na bežné fungovanie to bude stačiť.

muchotrafka298
2. nov 2024

@sevrin mozes sem napisat prosim ,ake si mal dioptrie (+ aj -) a ci mas aj astigmatizmus?

sevrin
2. nov 2024

@muchotrafka298 okolo -4,5 tak nejak a na ľavom oku som tuším mal astigmatizmus. Odvtedy okuliare nepotrebujem, len slnečné sa hodia vždy.

muchotrafka298
2. nov 2024

@sevrin rozumiem tomu spravne, ze ty si NEMAL plusove dioptrie iba minusove? Lebo v takom pripade sa nejedna o operaciu metodou PRELEX. Tam treba mat plus aj minus zaroven.

sevrin
2. nov 2024

@muchotrafka298 to počujem prvý krát, že na Prelex je podmienka mať plusové aj mínusové dioptrie, prelex je jednoducho výmena tvojej ľudskej šošovky za umelú, keď tá tvoja nedokáže zaostrovať správne a to je všetko.

muchotrafka298
2. nov 2024

@sevrin ja nie som ocna lekarka, takze nepoznam vsetky moznosti. Ale vyslovene je Prelex doporucovany tomu, kto potrebuje okuliare do blizka aj do dialky. Ja som sa doteraz nestretla s tym, ze by touto metodou bol zoperovany niekto, kto nema zaroven dalekozrakost a kratkozrakost. Lebo mne ide primarne o skusenost ludi, ktori mali korekciu obidvoch ocnych vad a idealne aj astigmatizmus.