Laktózová intolerancia - skúsenosti a literatúra

27. feb 2020

Zdravim,
mam diagnostikovanu intoleranciu laktozy. Po stanoveni diagnozy gastroenterologicka radila vynechat aj bezlaktozove vyrobky (vysli mi velmi vysoke hodnoty na testoch..), no hovorila ze kozie a ovcie produkty mozem. No ako tak hladam na nete, vsade pisu, ze aj kozie a ovcie produkty obsahuju laktozu, ba ovcie najviac zo vsetkych druhov.. Viete mi prosim nieco k tomu napisat? Alebo odporucit nejaku odbornu literaturu ktomu? Akosi mi nejde do hlavy to odporucanie uplne vynechat aj bezlaktozove vyrobky, pricom produkty kozie a ovcie, s obsahom laktozy konzumovat mozem.

dakujem 🙂

kiki68
27. feb 2020

Toto bude skor o skusani toho , vo bude pasovat. Ale samozrejme ani kozie a ovcie nezarucia pohodu. Ide o to, ci pojde o intoleranciu na kravsku laktozu, alebo aj tie ine druhy. Rovnako je to s kravskou bielkovinou. Mne sa to teraz v tehu tak zhorsilo, ze mozem iba rastlinne produkty viac menej.

evitka83
27. feb 2020

Kazdy reaguje inak. Skratka chod do obchodu, kup si dva jogurty kozie, ovcie a uvidis. Bryndzu vyskusaj. U mna je to raz tak raz tak. Zistis iba pokus omyl

michaella24
27. feb 2020

To je zaujímavé, s tým som sa ešte ani ja nestretla, sama som mala intoleranciu na laktózu a roky som pracovala v obchode so zdravou a špeciálnou výživou, kde som ľuďom často radila a nikto nemal problém s bezlaktózovými výrobkami. Ovčie a kozie produkty sú znesiteľné pre ľudí s LI, no len či aj budú chutiť. Pri výrobe ovčích sa myslím, že odstraňuje laktóza hneď, kozie mlieko má zase nižší obsah laktózy ako kravské mlieko. Dajú sa potom nahradiť aj rastlinnými náhradami, ja už roky fungujem na sójových mliekach v káve, inak rôzne orechové či obilninové, ak nie je prítomná alergia na lepok. Ono treba všetko skúšať, lebo všetky tieto veci majú inú chuť ako bežné mliečne na čo sme zvyknutí. A ani to zloženie nie je v mnohých prípadoch úplne najkvalitnejšie, najlepšie. Je tam veľa vody, cukru a škrobu, treba čítať, hľadať, skúšať a nájsť si to pravé 🙂

anjelicek26
27. feb 2020

Syn má laktozovu a neznesie ani kozie ani ovčie. Veď v tomto je laktóza samozrejme,mliečny cukor. On si dáva ovsené mlieko ráno na vločky...

autor
27. feb 2020

@michaella24 mne napriklad nevadi ta chut vobec, skor mi prekaza chut tych rastlinnych - celkovo ich konzistenia mi nesedi.. s ovcim a kozim by som fungovala v pohode, skor ma zaskocilo, ze aj tam je ta laktoza - vlastne jasne ze je, ale akosi mi nedocvaklo, ze tym padom aj s tym by mohol byt problem.. a tiez som sa vlastne chcela dopatrat preco ich vlastne gastro odporucuje, ked tam ta laktoza je 🙂 tak

michaella24
27. feb 2020

Mali by byť ľahšie stráviteľné ako produkty z kravského mlieka, pokiaľ nerobia problémy, nie je nutné ich vyraďovať z jedálnička. Treba to odskúšať na sebe, či nespôsobujú nafukovanie či bolesti žalúdka. Ja som mala ľahšiu formu podľa svojho pozorovania, najviac mi vadilo iba obyčajné kravské mlieko, jogurty a syry som znášala dobre. Ale veľmi rýchlo som si zvykla na rastlinné náhrady, jogurty mi nechýbali, rastlinné nápoje som si dávala len do kávy či ovsených vločiek, syry som jedla normálne. A teraz to už neriešim, až na to mlieko, to len bezlaktózové, aj to minimálne.

Toto som našla len tak v rýchlosti:
https://www.laktoza.sk/skuste-ovci-jogurt
http://objavmlieko.sk/kozie-mlieko/

evka_s
27. feb 2020

Mě třeba z klasických mlék a výrobků ovčí vadí víc, než kravské, zvlášť bryndza. Bezlaktózové mi vadí jen produkty s vysokým obsahem tuku, ostatní ok. A zakysané výrobky obecně v pohodě, i žinčica. Každému sedne něco jiné, třeba otestovat

babyfrog
28. feb 2020

Začni postupne..najprv úplne bez mlieka, mliečnych výrobkov...aspoň mesiac...var si bez mliečne veci, ak potrebuješ jogurt, mlieko smotana nahrad rastlinnymi.... neboj zvykneš si napr. Ja milujem kokosové mlieko od Alpro na varenie ovsenú smotanu s DM ... A tak sa ty vyčistí a skludni črevo...a potom začni používať bez laktozove výrobky ( máš aj kravské, ovcie tuším aj kozie som vydela ) .... Najväčší výber majú v Kauflande..... A až neskôr začni skúšať napr tvrdé syry a kyslomliecne výrobky normálne.....ono je to o skúšaní...ale určite by som nešla hneď do kozich a ovčích výrobkov však aj tam je laktóza ( preto vieš kúpiť aj bezlaktozovy ovci jogurt ) .... Neviem ale miestami sa tu na MK čudujem čo poradí gastroenterológ pri takejto diagnoza

matana2
28. feb 2020

Ja mam miernu LI. Mlieko kupujem bezlaktozove. Jogurty aj syry jest mozem. Kedysi mi aj jogurty a ine mliecne vyrobky robili problemy a musela som uzivat tie traviacie enzimy. Neviem co sa stalo ale casom (rokmi) to ustupilo. Mliecne vyrobky normalne jem akurat na to mlieko si davam pozor aby bolo bezlaktozove. Cize si sama musis zistit co mozes a co nie.

autor
28. feb 2020

@matana2 sranda, inak vsade uvadzaju, ze laktozova intolerancia sa vekom zhorsuje.. a vy ste asi 10. co hovori/pise, ze sa to casom zlepsilo 😊

kristinaangel
28. feb 2020

Informácie na internete sú všade rôzne, ide o to že ak človek nerieši príčinu vzniku intolerancie tak sa zhoršuje ale ak sa čistí trávenie pomocou vody, vlakniny denne da sa to zlepšiť. Ak by ste chceli bližšie poradiť napíšte mi mail angelovicovakristina@gmail.com

hanah3007
Odpoveď bola odstránená
Zobraz