Ahojte zistili my v krvi kyselinu mocovu aké sa dávajú lieky? ďakujem
@samuel10 no jemu sa to teraz po 40 tke ukázalo, resp. Začal cítiť stuhnutosť ,únavu , neskôr mu opuchol členok a dostal bolesť doňho .zistili mu vysokú hladinu kys.mocovej ,teda dr diagnostikoval dnu.dke nemava typicke dnove záchvaty . Hlavne sa vzdal piva ( bol veľký pivkar ) a silných mäsových vyvarov a obmedzil údeniny .
S liekov mu bývalo zle , necítil sa po nich dobre ,tak ich vysadil a skúsil zmeniť tu stravu . Lieky nosí pri sebe ,keby ho to chytí v práci ( jazdí na tyzdnovkach na kamióne ) , ale ako vysadil vyššie spomenuté pivo a vyvary a údeniny sa mu aj hladina znížila .
Ak nemáš popri Tom iné ochorenie ,pozri si potraviny s vysokým obsahom purínov , či ich konzumujeme často a skús ich vynechať pár týždňov .
ja uz tiez mam roky zvysenu kys.mocovu.Ked mi zistili na preventivke, tak som brala milurit a upravila stravu, vtedy sa to vratilo do normalu.
Ked som sa vratila k normalnemu stravovaniu, tak sa to znova navysilo, internista mi predpisal lipanthyl, ale mam aj mastne flaky na peceni a trosku zvysene tuky, takze ak dobre viem, tak by to malo pomoct hlavne tym tukom, ale aj tejto tej kys.mocovej.
Pri zvysenej kys.mocovej by sa nemali jest hlavne vnutornosti, cervene maso, silne vyvary, strukoviny, konzervy, biele pecivo, cukroviny (ale na nete najdes kopec toho este, co ano a co nie)
@samuel10 ano, uz dlhsie, ale je tam toho viacej, nielen ta kys.mocova ....keby sa mi podarilo uz dodrziavat to zdrave stravovanie a schudnut, tak by boli asi problemy mensie 😅
podla mna tiez dostanete milurit a nejaku dietu zameranu na znizenie tej hladiny
neviem presne, ci je to dedicne, ale u nas to ma aj tato - on ma uz dnu a celkom silne zachvaty a bolesti :/
@samuel10 aj ja mam vysoky tlak a na to tiez beriem lieky (aj na stitnu)
ak dobre viem, tak tlak a oblicky spolu suvisia, a ta kys.mocova zasa vplyva na oblicky - tam sa mozu ukladat a vytvarat oblickove kamene. Ale nie som lekar a mam len precitane nejake veci z internetu, lekar ti zajtra poradi, co robit a ako to dat do normalu, neboj
@samuel10 no ved prave problem je, ze uz moc nedodrziavam tie tabulky a co sa smie a nesmie jest, preto sa mi znova navysila hodnota :D
keby som tak dala dokopy, co sa smie pri stitnej, pri tejto hyperurikémie, pri zvysenych hodnotach kreatininu..., tak by som asi mala jest len surovu zeleninu a vzduch 🙂
co sa tak snazim dodrziavat uz dlhodobo, tak je celozrnne pecivo namiesto bieleho, vyvar(aj to len z kurata), strukoviny, kyslu kapustu len cca raz za mesiac,
cervene maso tak raz za 2 mesiace, inak len hydinu
olej repkovy alebo olivovy namiesto slnecnicoveho
a zvyknem si tak 2-3krat do tyzdna spravit napoj : zeler + uhorka + citron+kusok zazvoru + ananas (al.anasova stava)+voda, alebo cervena repa+mrkva+jablko+citron+voda
inak jem asi vsetko, co rodina, nevarim si extra kvoli sebe 🙂
ale kedze nemam tabulkove hodnoty krvneho obrazu, tak toto neberte ako navod k zdravemu zivotu 🙂
@samuel10 ahoj, najcastejsie vajickovu, mrkvovu, bryndzovu, pazitkovu, ale kludne si dam aj rybaciu, ked robim chlapcom... na nete je kopa receptov, robievam si skor z rastlinneho tuku alebo tvarohu, cottage cheese, ale dochucujem napr. aj horcicou al.majonezou trosku, a tie mam na zozname nevhodnych potravin tiez 🙂
@samuel10 môjmu mužovi predpísali milurit . A upraviť životosprávu , zistiť ,ktoré jedla mu kyselinu zvyšujú a má po nich bolesti