Kúpeľná liečba

anabela2111
12. mar 2024

Potrebujem poradiť, ak máte niekto skúsenosti ohľadom kúpeľov. Rozhodujem sa o aký druh kúpeľnej liečby mám požiadať, chcela by som ísť do blízkeho mesta, cca 20km od domu, preto zvažujem či ambulantnú alebo s pobytom (kvôli deťom, nakoľko muž pracuje na 12hod.smemy).
Zaujímajú ma však vychádzky, opustenie liečebného domu v prípade ustavnej liečby, dá sa ísť podľa potreby niektoré dni po procedúrach na noc domov? Môže ma tam prísť skontrolovať SP kvôli PN? A ako je to v prípade ambulantnej kúpeľnej liečby, chodia kontroly? Ďakujem.

hedviga2
12. mar 2024

@anabela2111 v pripade, že sa ti niečo stane po ceste domov z domu je to proti predpisom a následnému preplácaniu. Neradi to robia. 20 km nie je vela, ak máš deti je to lepšie. So sestičkaˇi sa dohodni nacpresnom čase

kacena4
12. mar 2024

ambulantna nie je problém je to ako rehabiitacia v rajone. ak pojdes na pobyt je to volne viac menej akurat mas terminy procedur na cele 3 tyzdne a musis sa tomu prisposobit + ranajky, obed, vecera. nik ra nebude sledovať kde spis (aspon mne sa nikdy nestalo). za mna ak musis byt doma tak ambulantna je ok. ake zregenerujes sa lepšie ked pojdes na "normalnu" pobytovu liecbu. neda sa to porovnat. teda da je ro VELKY rozdiel

janinah
12. mar 2024

Vôbec si neoddychnes.ak bud es odbiehat domov.Deti máte veľké.jedlo z chladničky si ohreju a je na chlapovi.aby tu chladničku naplnil.Vobec ti neradim ambulantnú formu liečenia.

viestta
12. mar 2024

Ked pojdes na ambulantnu, tak ti procedury naplanuju jednu za druhou, po dvoch, troch hodinach mozes ist domov. Viac ako 4 procedury denne tak ci tak mat nebudes aj keby si mala liecenie s pobytom.

anabela2111
autor
12. mar 2024

@janinah deti už nie sú malé, to je pravda, problém je, že manžel pracuje aj nočné od 18:00-6:00 nemôžu byť v noci ešte samé, 13hodín je veľa, poblízku nemáme nikoho, moja mama ma zdravotné problémy, nedá sa jej k nám prísť. Preto som zvažovala, že aspoň keď bude mať manžel nočnú, žeby som prišla na noc domov..

lakebabe
12. mar 2024

@anabela2111 ja chodím iba ambulantne do kúpeľov už roky kontrola nechodí vôbec, štandardne mam vždy tri procedúry medzi nimi 10 minút pauzu a potom bazeny , bazény co sa podpisujú sú aj soboty vtedy bez procedúr nedeľa je voľno ale môžeš ísť do bazénu zdarma ale nemusíš. Teraz v máji tak idem zas. V plánovaní procedúr ta uprednostnia oproti ubytovaným
Ambulantne ti schvália okamžite keďže poisťovňa preplatí len procedúry nemusí platiť ubytovanie minule som mala poukaz doma za tri dni

matkahelka
12. mar 2024

@anabela2111 ambulantna liecba je zly napad. mnohe procedury su o tom, ze mas byt po nich v klude a teple. nebudes mat z toho ani polovicny ucinok oproti pobytovej liecbe.
Ak vsak potrebujes odchadzat pravidelne, urcite nechod na pobytovu liecbu, nieco sa moze stat po ceste domov/z domu a ty kedze si porusila liecebny rezim, poistovna ti da cely pobyt preplatit.

anabela2111
autor
13. mar 2024

@hedviga2
ďakujem za odpoveď, viem, že bežne ľudia v kúpeľoch podnikajú výlety do okolia, známe obehajú autom celé Tatry, turistikujú, keď sú s deťmi na liečení..Je tam riziko úrazu, to by si museli všetko zaplatiť keby niečo? Taktiež pani, čo bola s mojou mamou na izbe, tak po ňu chodila v piatok rodina a šla vždy domov na víkend.🤷‍♀️ tak som netušila, že môže byť z toho problém.
@matkahelka

matkahelka
13. mar 2024

@anabela2111 neviem ake vylety podnikaju zname v tatrach. ja som bola s dcerou v kupeloch a svokra mala v tom case velku oslavu okruhlin. hned na vstupnej prehliadke som to pediatricke povedala, ze v ten piatok nech nam da okno, aby dcere nedali ziadne procedury, lebo potrebujeme odist prec. lekarka na mna vyplestila oci, ze takto to nefunguje, ze ak by sa dcere cosi stalo pocas cesty z kupelov alebo opat do kupelov, mame velky pruser, lebo dcera prerusila svojvolne kupelny rezim a opustila kupele a poistovna by pokojne mohla ziadat preplatit cely 3-tyz.pobyt, ze uz podobny pripad mali.

anabela2111
autor
13. mar 2024

@matkahelka chodia do Lučivnej, procedúry si vyberú a potom poobede výlety, taktiež cez víkendy, osobne sme sa s nimi stretli na Štrbskom a boli sme spolu na turistike na Popradskom plese.. neviem či niekomu hlásili, že idú "mimo areál" ale bežne sa presúvali zubačkou alebo autom po Tatrách..preto som netušila, že to môže byť problém, ja som v kúpeľoch nikdy nebola🤭

hedviga2
13. mar 2024

@anabela2111
Viem že s odchodom musi suhlasiť ošetrujuci doktor. Chodim do kupelov každy rok. Sem tam sa pacienti pytaju domov. Napr. Doma ochorieš, zalahneš do postele. Ako budes vysvetľovat domáce prostredie? Teleportom? Keď budeš na pobyt, vždy radšej pravdivo za primarom. Sú to tiež ľudia, nepotrebuju problémy. Pochopia. Ale moju známu aj tak nepustil o den skôr domov.

lakebabe
13. mar 2024

@anabela2111 neviem kamarátkin muž chodi vždy na víkendy domov aj tí ľudia čo boli so mnou v kúpeľoch.
Ta predstava o ležani po procedúrach je síce pekná, len nie veľmi zrealizovatelna. Po každej procedúre vždy už čakajú za dverami ďalší, co ju majú po tebe, tak ležať ta nenechajú a letis zas na ďalšiu a nakoniec skončíš v bazénoch. V podstate som mala úplne totožný režim ako ti čo tam spali , čo sa týka procedúr žiadny oddych navyše nikto nemal.a po bazénoch sa oni zdvihli sadnúť na kávičku a vínko a ja som išla domov alebo som sedela s nimi😄 takže to bolo za mňa úplne to isté len prespať som išla domov

anabela2111
autor
13. mar 2024

@lakebabe a bývaš počas kúpeľov PN? Lebo aj to ma škrie, aby som nemusela po procedúrach rýchlo domov, aby neprišla kontrola zo SP, nakoľko v jednej diskusii som sa dočítala, že počas ambulantnej môžu prísť skontrolovať, neviem, čo je na tom pravdy..Bola som po úraze dlho PN, a už to bolo na palicu byť stále v strehu, dokladovať návštevy lekára, lebo chodili k nám ako na klavír, chcela by som byť aspoň počas kúpeľov trochu "voľná"...🙂

hedviga2
13. mar 2024

@lakebabe na ležanie tam máš čas 15 minut. V každých kúpeloch

lakebabe
13. mar 2024

@anabela2111 bývam PN kontrola nechodí vôbec, v kúpeľoch mi dali vždy miesto pobytu kúpele, pri ambulantnej mi aj v poisťovni vysvetlili , že kontrola nepríde a bola som 5 krát nikdy neprišla.

lakebabe
13. mar 2024

@hedviga2 nikdy som po masáži ani perlickovej vani ani po cvičení nelezala ani nebolo kde. Normálne som sa po masáži a cviceni obliekla a v kresle čakala na ďalšiu procedúru na inom oddeleni. Polezat sa chvíľu dalo po raseline pokiaľ nepotrebovali lôžko hneď. Mala som totožný režim s tými co tam spali nerobili medzi nami žiadne rozdiely.

lakebabe
13. mar 2024

@anabela2111 tento rok si prvý raz nejdem dávať pnku lebo nemám normálnu robotu ale od r 2015 som mal vždy nebola som cez covid lebo vtedy ambulantne nechceli robiť
Jedina vec co už nepôjdem je v zime lebo si tam nemáš kde nechať veci to zatazovalo trepať všade zimnú bundu q topánky u nás nemali skrinky ani nič také a ubytovani prišli v teplakovej súprave tak chodím vždy maj jun

hedviga2
13. mar 2024

@lakebabe všade a vždy sa dá ležať, ale píšem o kúpeľoch, teda vode. Nie masáž. Nikde po masaži neležíš. Ani v päť hviezdičkovom salóne. Chodím každy rok a bola som snáď všade. Ano aj ležím. Tak neviem.

lakebabe
13. mar 2024

@hedviga2 ja hovorím takisto o kúpeľoch každý deň som mala procedúru aj masaz a cvičenie keďže som bola v kúpeľoch s chrbticou. Masaz myslím masaz v kúpeľoch ako predpísanú procedúru. Mala som vždy prvú masaz ďalšiu procedúru cvičenie ďalšiu vždy nejaký kúpeľ rôzne striedali plus rašelina potom bazeny. Pokiaľ bude mať možnosť ležať nech leží však to ju nikto nevyhodi keď je len ambulantná jediný rozdiel je ze oni tam mali stravu a spali narozdiel odo mna