Zaujíma na kompletný priebeh a teda hlavne kde mám začať ? Mám ísť k psychologovi a on ma pošle k psychiatrovi? Alebo sa mám rovno objednať k psychiatrovi? Ako zisti čo mi je? Ako dlho trvá ten cely proces? Ja som si 100% istá že trpim silnými depresiami a potrebujem aby mi niekto urgentne pomohol pretože ma to začína dosť pohlcovať a neviem to ovládať.
Psychiater s tebou porozpráva a podľa príznakov určí liečbu.Ak to je urgent chod hneď prípadne, ak sa Ti nepodarí k žiadnemu dostať tak pohotovosť urgent a psychiatra zavolajú z oddelenia
Z akého si mesta?
@luccija BA
Buď si nájdi nejakého psychiatra alebo choď podľa obvodu ten ťa musí zobrať. Ak je to akútne tak tam choď osobne bez objednania.
Síce neviem poradiť, ale posielam ti objatie, prajem ti veľa síl 🫂Bude lepšie, neboj.
Ahoj, staci zavolat nejakemu psychiatrovi z tvojho mesta a da ti termin. Podla vysetrenia ti vie predpisat nejake lieky alebo antidepresiva. Vacsina ma nastup ucinku po 2-3 tyzdnoch. Drzim ti palce 🙂
MUDr Adriana Bánovská, top psychiater, Ružinovská nemocnica. Keď Ťa nezoberie z dôvodu kapacity a si ochotná platiť, choď k nej. Prvé stretnutie 40e asi, potom po kontrole 20e. Kontrola podľa potreby, alebo každé 3 až 6 mesiacov. Jej mamka tiež bola v tomto odbore. Je ľudská, aj poradí, vypočuje. Kľudne všetko povedz, vyrev sa tam. Všetko dobré želám 🙏
@lucyluska práve ju pozeram , skúsim
Psychiater, môžeš bez výmenného lístka, ten určí diagnózu pomocou anamnézy, bude sa ťa pýtať kompletne na tvoj život, pocity, fyzické ťažkosti.
Neviem aké ťažkosti máš, ale podľa mňa keď budeš ochotná brať lieky, tak sa ti to upraví. Treba nájsť tie správne, niečo ti nemusí zabrať, niečo ťa môže príliš utlmiť, z niečoho môžeš mať vedľajšie účinky. Kontroly raz za mesiac,po zlepšení menej často.
A ak máš pocit, že by ti pomohli aj rozhovory, proste sa vykecat, tak choď aj k psychológovi cez výmenný lístok, budeš to mať hradené poisťovňou. Záleží od druhu a príčiny ťažkostí, či má terapia význam.
Určite Bánovská a prvovysetrenie trvá aj hodinu
@foxyfox no určite by som brala lieky len ja som sama s dieťaťom takze nejaké silne asi skôr nie aby ma nevyplo niekde náhodou. Kebyže nemám syna tak ma zasype bordel , ležím v posteli 30 dni v mesiaci so stiahnutými žalúziami , často myslím na to najhoršie riešenie predstavujem si to do detajlov , viem že sú ľudia ktorí majú aj horší život ako ja ale bohužiaľ depresia si nevyberá podľa toho. Nemám chuť vôbec na nič , nemám chuť jesť , nemám chuť žiť. Všetko doma a okolo maleho robim len kvôli nemu a z povinnosti. Každý deň ma boli hlava za deň si musím dať aj 3 brufeny, cítim sa každý deň ako najhorši najskaredsi človek na svete a vyslovene sa nenávidim. Neviem na sebe nájsť jednu pozitívnu vec vďaka ktorej by som si povedala wau tak môj život/ja fakt stojí zato. Neviem sa vôbec sústrediť na všetko zabúdam čo sa už odzrkadľuje aj v práci , kolegyňa namna donáša šéfovi že som pomalá že nič nerobím , pritom mne to len treba pripomenúť lebo ja nato proste zabudnem, keď prídem kvôli tomu o prácu tak som skončila už úplne..
ale je uplne super, ze to riesis. Lieky urcite zaberu. Mozno budes musiet byt PN, kym zaberu, trva to tak dva tyzdne. Bude dobre!
Autorka, premôž sa a rieš to okamžite, aj keď akokoľvek nemáš chuť a silu, nie je dôvod ďalej trpieť. SSRI antidepresiva neuspavaju, nie sú návykové, ale trvá niekoľko týždňov, kým zaberú. Preto zvyknú predpisovať ešte dočasne niečo, čo zaberá akútne, ale niekto to netoleruje (zaspáva z toho atď a to ty nemôžeš pri dieťati). Presne ti nikto nepovie, kde je príčina tvojho stavu, ale SSRI zjednodušene povedané zvýšia účinok serotoninu v mozgu a bude ti lepšie. Netreba ale čakať ze budes tancovať odzemok celý deň od radosti. A ak tvoj stav pramení aj v ťažkej životnej situácii, skús aj psychológa. U nás v NR bol príšerný problém nájsť vôbec nejakého psychiatra, nie to ešte dobrého. Ja ti odporúčam pozrieť stránku lekar.sk a nájsť podľa hodnotení a vyberať si niekoho staršieho, čo toho už videl veľa. Ak si chceš pokecať napíš mi, ja síce depresiu nemám, aj keď nesrším radosťou zo života, ale mam iné ťažkosti vyžadujúce AD.
Jasné, že vieš nájsť na seba pozitívnu vec to, že sa chces liečiť a byť zdrava pre seba a syna.Ale v depresii to je normálne, že všetko je čierne volaj Banovskej je to odborník
zavolaj hociakému psychiatrovi v okolí, netreba Ti výmenný lístok.