Kto mal niekedy silné depresie?

kim2028
29. jan 2022

Zdravím, Hľadám niekoho, kto mal niekedy také depresie, že nedokázal už ani nič robiť. Ako ste sa prekonali, aby ste niečo robili? Chcel by som nejakú radu, lebo som už zúfalý. Ja mám inú diagnózu paranoidnú schizofréniu, ale som v podobnom stave a rád by som sa už posunul. Čo Vám odporúčal váš psychiater okrem liekov? Ja som mal veľa psychiatrov, ale každý rovnaký. Zamrmlali len, že súčasť diagnózy (to sú negatívne príznaky a nedajú sa liečiť) a neriešili to nejako. Ani radu mi nedali. Ani od psychologičky som nedostal rozumnú radu, ako sa prekonať....

sida447
29. jan 2022

@kim2028 Ja po rokoch skúseností a liečby si myslím, že v takých vážnych stavoch depresiu len tak neprekonáš, to nie je o sile vôle. Dobrá medikamentózna liečba-dosta´t sa z najhoršieho a následne sa snažiť si pomáhať aj sám-šport, psychoterapia a iné....drž sa

zuzanna33
30. jan 2022

@kim2028 Skúsili ste alternatívnu medicínu?Z vlastnej skúsenosti môžem len odporučiť... Lieky sú návykové a ničia orgány v tele len žiaden lekár vám to nepovie nemajú radi "šarlatánov" ale meditácie, jóga sú tu tisícky rokov len stačí tomu veriť...

mimka1402
30. jan 2022

@kim2028 Určite smer psychiater a riešiť to komplexne

kim2028
autor
30. jan 2022

@sida447 Len keď u mňa ten problém nechcú ani liečiť. Bol som tam už viackrát v podobnom stave. Aj som hovoril im to, ale nejako neriešili to ani. U schizofrenika sú tie antidepresíva vraj zbytočné. Aj som bral 2 roky, ale neposunulo ma to nikde. Mne je z toho smutno, lebo mal by som žiť svoj život asi ináč... Tak aj za to bol som zvedavý za názory...

kim2028
autor
30. jan 2022

@mimka1402 Ono je to ťažké. Aj by som zašiel, ale strata času. Hovoril som to už asi im 20x. Zmohli sa len na to, aby mi napísali do karty negatívna symptomatika, hypobúlia (nedostatok pevnej vôle). Toto oni neriešia pri mojej diagnóze... Povedia súčasť choroby...

macik166
30. jan 2022

@kim2028 musíš hľadať dobrého psychiatra, hoci aj ja na opačnom konci republiky.

kim2028
autor
30. jan 2022

@macik166 To je pravda. Ja chodievam len do nemocnice na ambulanciu, lebo má to svoje výhody. Vedia ma hospitalizovať, keď sa niečo zle deje skoro do hodiny. Raz som došiel tam a bol som v ten deň hneď v nemocnici. Tiež majú inú právomoc predpisovať lieky. Také skvelé lieky, aké mám teraz tak neviem, či môže predpísať bežný psychiater... Ani rodičia nechcú, aby som skúšal niekde inde.

macik166
30. jan 2022

@kim2028 je tu ešte rovnaká téma Ako sa najrýchlejšie zbavim depresie. Možno ti bude niekto vedieť poradiť s dobrým odborníkom.

nadazdi
30. jan 2022

Tak tato téma ma trochu šokuje 😁 to teda neviem ako by si pred ľudmi a obzvlášť pred svojou frajerkou/ženou zatajil tu tvoju schizofréniu, keď nevieš cely deň nič spraviť a občas sa musíš nechať hospitalizovať 😉 vlastne si si v pár príspevkoch, čo si tu napísal, úplne vynegoval 3/4 výrokov z minulej konverzácie

kim2028
autor
30. jan 2022

@nadazdi Veď ja som nepopieral nijako, že dvakrát som bol v nemocnici za 10 rokov, čo som mal problém. Áno druhýkrát, keď som bol v nemocnici, tak nevedel som, že tam ani budem. Pomenil mi lieky a usúdil, že musí ma dať do nemocnice okamžite kvôli liečbe. Prakticky hneď z ambulancie volal na oddelenie, či majú miesto a mali. Pričom myslím si, že zvládol by som to aj doma... Myslím si, že správne dievča by ma mohlo nakopnúť, aby som sa viacej snažil. Samota je totiž zlá a myslím si, že tie stavy mám skôr z tej osamelosti.... Ja robím niečo doma okolo domácností a tak, ale vidí sa mi toho málo. Mal by som robiť viacej aj mimo domácnosti. Som ambiciózny chlap, ktorý sa chce posúvať dopredu a nielen stáť na mieste... Cítim, že som v takom stave, že by som ten krok mohol urobiť. Skúsiť sa prekonať nejako... Ja nepopieram svoju diagnózu, že mám isté problémy. Len na schizofrenika nie sú závažné... Ani lekári neberú to nijako vážne ako vidíš aj tu...

kim2028
autor
30. jan 2022

@macik166 Vďaka ono podarilo sa mi nájsť konečne niečo, čo by mi mohlo pomôcť. Nie síce v tej téme, ale niekedy na začiatku novej choroby (6 rokov dozadu) som riešil denný režim so svojou psychologičkou a podarilo sa mi už nájsť ten papier. Už len urobiť harmonogram na 2-3 týždne a robiť. Dúfať, že budem sa cítiť fantasticky ako predtým. Musím to nejako prekonať nie som na tom zle psychicky, nemám zlú náladu, ale treba sa snažiť.

kim2028
autor
30. jan 2022

@macik166 Len zisťujem, že nie je to moc použiteľné na dnešnú COVID dobu. Mal som tam prechádzky 4x za deň, posilovňu, futbal s kamarátmi, športové podujatia a ďalšie vecí. Urobím niečo podobné na doma... Niečo vymyslím. Hoci nepôjdem od prvého dielu, ale asi až od tretieho, lebo neupratovať každý deň by bol krok späť...

kim2028
autor
30. jan 2022

@nadazdi Inak vidím, že si pekne voči mne zaujatá. Neviem, čím som si to zaslúžil. Mohol by som si začať niečo namýšľať? Radšej nechám tak. :D Môžeš byť kľudná svoju diagnózu tajiť nebudem, aj keď by som mohol. Aj tak väčšina ľudí nevie ani, že čo je to za diagnózu. Prvýkrát keď som povedal kamarátom, tak sa pýtali všetci, že čo je to vlastne. Rodičia a lekári hovoria mi, že dobre som na tom a nemám ani žiadne výkyvy... Nejaké veľké problémy nemám, hoci nie je to vždy jednoduché. Každý človek má aj lepšie obdobia ako aj tie horšie... Ani ja nie som výnimka. Chcel som len radu od niekoho, čo niečím podobným prechádzal nič viac nič menej.... Čo mu poradil ich psychológ alebo psychiater. Chcel som len nejaký dobrý návod, ako sa správať normálne. Neviem už ani plánovať, ale zajtra začínam opäť makať tvrdo na sebe, aby som bol spokojný. Musím spísať si aktivity a rozvrh na celý týždeň, čo budem robiť tak papa.

sida447
30. jan 2022

@kim2028 No tak môžme to dať dokopy, iné komentáre som nečítala, tak sa ťa idem pýtať. Máš teda diagnostikovanú paranoidnú schizofréniu. Na tú sa nejak medikamentózne liečiš? Lebo toto ochorenie sa pri správnej liečbe dá dostať tiež pekne pod kontrolu. A popri liečbe psychoz, kam paranoidná schozofrénia patrí môžes kĺudne brať aj antidepresíva na inej báze, ktoré Ti depresiu potlačia. Teraz sa neliečiš vôbec?Myslím liekmi. Skúsil si aj iného lekára?Treba nájsť skúseného a dobrého lekára, potom sa to môže úplne zmeniť. Dobré antidepresíva Ťa nakopnú dočinností, zrazu budeš mať chuť a vôľu niečo robiť.

kim2028
autor
31. jan 2022

Áno, beriem lieky reagila 4,5 mg. Bral som kedysi dávnejšie 2 roky aj Alventu, ale nerobila vôbec nič, tak lekár mi ju vysadil, lebo usúdil, že je to zbytočné. Psychiatrov som mal už 5, ak nerátam prvú, s ktorou som sa videl len raz a bolo to veľmi hrozné...

kim2028
autor
31. jan 2022

@sida447 Prepáč zabudol som ťa označiť pre istotu. Máš pravdu, ale dobrí psychiatri sa zháňajú ťažko. V mojom meste nenájdeš ani normálneho psychiatra. Pripadá mi to, ako by ich klonovali. Pýtal som sa napr. na toto ich, tak že vraj súčasť choroby. Tak preto som chcel radu. Z ambulancie z nemocnice nechcem ani odísť (majú tam asi 4 lekárov). Má to svoje výhody. Keby náhodou vymysleli nejaký liek, tak aby som ho dostal skoro okamžite prípadne keby som mal stav na hospitalizáciu niekedy.

sida447
31. jan 2022

@kim2028 Jasné, určite neodchádzať len tak od psychiatra, treba mať istoty a predsa ťa už trochu pozná a obzvlášť keď je niekedy nutná hospitalizácia. Dobre a ako máš pod kontrolou tú paranoidnú schizofréniu odhliadnuc od týchto problémov, berieš antipsychotiká, zaberajú Ti dobre? Neviem, či som sa správne dočítala, nemáš depresiu ako takú s nejakým poklesom nálady, pocitmi beznádeje, ale skôr máš problém sa donútiť k činnostiam? Alventa je pre niekoho dobrá na depresiu, ale nemá taký povzbudivý účinok ako niektoré ad ako napr zo skupiny SSRI-paretín. Prípadne brintelix, valdoxan a iné. Aj ke´d je to súčasť choroby, to neznamená, že sa s tým nedá nič robiť. No a samozrejme popri tom si môžeš pomôcť aj sám. Presne takými metódami ako píšeš,denný plán a režim a pod. Ono to zo začiatku bude také nedobrovoľné, ale neskôr sa to zlomí. A hovoríš, že s tým máš už skúsenosť a cítil si sa výborne. Tak smelo do toho, poznáš návod, len ho aplikuj 🙂

kim2028
autor
1. feb 2022

@sida447 Ďakujem za príspevok. Tie najnovšie antipsychotiká sú skvelé a osobne nič proti ním nemám. Mám už aj nežiaduce účinky, ale mienim ich užívať aj napriek tomu. S náladou a spomínanými pocitmi nemám problém. Skôr je to o tom, že robím toho málo. Netvrdím, že vôbec nič, ale väčšinou prechádzky, jedna alebo dve činnosti v domácnosti denne, TV alebo notebook. Chcel by som to zmeniť, lebo aj som požiadal o konkrétnu radu v inej téme. Niektoré vecí zaradím, pri ktorých neubudne zo mňa. Musím začať nejako s tým. Bohužiaľ súčasná doba je zlá na psychiku, ako taká, ale som rád, že nejako zvládam. Musím to zvládať aj bez kamarátov, čo je horšie. Ešte raz vďaka za povzbudenie. Ja by som bol tak rád, keby bolo to také spontánnejšie. Beriem lieky momentálne antipsychotikum, ktoré by malo urobiť zo mňa aj spontánnejšieho človeka tak uvidíme. Hoci tej tabletke 4,5 mg neverím veľmi v tomto...

sida447
1. feb 2022

@kim2028 Dosť záleží aj od toho ako dlho sa už liečiš-ako dlho berieš spomínané antipsychotikum, ktoré by Ti ako hovoríš malo pomôcť aj v tejto oblasti. Kedy si mal naposledy recidívu? Ono to trvá nejaký čas, kým sa postupne všetky ťažkosti dostanú pod kontrolu. Mne po takej silnej recidíve, po nasadení vysokých dávok trvalo tak trištvrte roka, kým som sa cítila naozaj dobre. Len tri mesiace trvalo, kým sa mi upravil spánok a začala som spávať bez liekov, išlo to veľmi pomaly. Cítiť z Teba odhodlanie, určite to dokážeš. Ešte sa chcem opýtať, či chodíš aj do práce? Lebo práve keď človek nepracuje, ťažko sa hľadajú rôzne aktivity a činnosti, mám pocit, že sa tak vyradí z bežného života...drž sa 🙂

kim2028
autor
2. feb 2022

@sida447 Ten liek beriem už 2,5 roka a nedám na neho dopustiť. Relaps som mal naposledy pred 6 rokmi, čo je už veľmi dlhá doba. Niektoré vecí sa nezmenili veľmi. Nepracujem, lebo sa bojím pracovať a tiež neviem ani, že kde by som mohol pracovať. Manuálne sa nedá, pretože mám menší tras rúk, zle zvládam stres (všade treba makať ako zdravý aj v chránenej dielni) a tiež som spomalený veľmi. Nemal by so mnou asi nikto trpezlivosť. Na to aby som sa živil hlavou tak tiež nemám. U mňa sú tie priority tiež iné. Byť na tom, čo najlepšie a s prácou nejde to veľmi, lebo mal som takých kamarátov a vrátilo sa im to. Nerád by som sa už dostal do veľmi zlého stavu, z ktorého by som sa nemusel pozbierať a hlasy, bludy možno už nonstop. Už pred 6 rokmi bolo to veľmi náročné. Ďakujem, aj ty drž sa...